Едновременно в Бургас днес се проведоха Бургас прайд и Парад

...
Едновременно в Бургас днес се проведоха Бургас прайд и Парад
Коментари Харесай

Гей парад и протест на морето

Едновременно в Бургас през днешния ден се организираха Бургас прайд и Парад на хетеропривържениците. Имаше напрежение сред участниците в двете паралелни събития. Над 300 служители на реда охраняваха първия Бургас прайд и контрапротеста. Около 300 бяха участниците в контрапротеста против Бургас прайд, в който вземат участие едвам към 30-40 души. Част от тях бяха локални хора, а други - от София, пристигнали да поддържат събитието, призоваващо за завършек на хомофобията и признание на правата на ЛГБТ общността.

В началото на обстановката е била спокойна, само че напрежението се ускори на фона на хомофобски викания от страна на контрапротеста след провокации от страна на Бургас прайд, оповестява БНР. Участниците в Прайда бяха замеряни с краставици, бутилки с вода, яйца, беше хвърлена и димка.

От бургаската Организация за протекция на българските жители възпламениха едно от знамената на Бургас прайд. До интервенция на полицията не се стигна. Около 300 служители на реда бяха на място. Образувани бяха три плътни кордона сред двете акции, сложени бяха и железни огради, докарано бе и водно оръдие.

От контрапротеста желаеха да бъдат тествани участниците в паралелната акция дали измежду тях няма лица под 18-годишна възраст без компаньон, само че това не се случи.

Планираното от Бургас прайд шествие не се организира, откакто органите на реда разубедиха уредниците, с цел да не се стига до вероятно принуждение. Със съдействието на полицията участниците в Прайда бяха изведени с таксита, с цел да се приберат по домовете си безвредно.

По-рано основателят на Бургас прайд Руси Милев даде обещание шествие и речи за проведения през днешния ден първи Бургас прайд. Целим да реализираме цялостно пълноправие и приемливост, да бъде приет статутът на ЛГБТ общността, уточни той. „ След моята изнесена тирада ще стартират викания, ще имаме и шествие. Показността, която ние излагаме на показност, тъкмо тя може да докара до смяна. Защото, в случай че си мълчим, няма по какъв начин да се случат нещата “.

Мотото на Прайда е „ Любовта е по-силна от омразата “. Политици, общественици и представители на разнообразни организации предизвикаха контрасъбитие, което да стартира по същото време на метри от Прайда.

„ Ние нямаме нищо срещу всеки да се обича, с който реши, само че това би трябвало да се случва в домашни условия и никой няма право да развращава младото потомство “, сподели Звезделина Каравелова от партия „ Възраждане “.

Прайдът бе жигосан и от сливенския митрополит.
 Гей церемониал и митинг на морето (СНИМКИ)

 Гей церемониал и митинг на морето (СНИМКИ)

 Гей церемониал и митинг на морето (СНИМКИ)

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР