Еднотонен каменен куб с размери 80 на 80 сантиметра, върху

...
Еднотонен каменен куб с размери 80 на 80 сантиметра, върху
Коментари Харесай

Надпис в чест на богинята Тюхе откриха в Никополис ад Иструм

Еднотонен каменен куб с размери 80 на 80 сантиметра, върху който е издълбан надпис в чест на богинята Тюхе откриха архелози при разкопките в Никополис пъкъл Иструм край Велико Търново.

За Българска телеграфна агенция ръководителят на експедицията доктор Иван Църов разяснява, че находката е открита при теренните изследвания на югозападния ъгъл на дребния градски площад на форумния комплекс.

Надписът е на старогръцки език и преведен на български гласи " На положителната орис, този прелестен олтар посвети на богинята градската Тюхе Конкордиан - иконом на града ".

Преводът е дело на епиграфа Николай Шаранков. Датировката, съгласно експерта, е от края на втори или самото начало на трети век, по време на ръководството на император Септимий Север. Специалистът е прецизирал, че надписът прилича антична епитафия, чието авторство е приписвано на Демостен.

Иван Църов означи, че не му е известно в различен град от Римско време по българските земи да има надпис, в който да е упоменат иконом на града.

След привършване на теренните изследвания, археологът ще продължи проучването на находката. Църов е безапелационен, че в дългогодишната история на изследванията на Никополис пъкъл Иструм за първи път се среща сходна обществена служба и евентуално тя е била присъждана на човек, който се грижи за общественото градско имущество.

Тюхе е богинята на ориста от Римския мавзолей на боговете, която съгласно вярванията на античните хора, може да бъде добра или неприятна за съответния човек. Ако Тюхе му е помогнала да се случи нещо хубаво, той й посвещава някакъв оброк или подарък, както евентуално е подходил Конкордиан преди близо 18 века, разяснява Църов.

В края на архелогоческия сезон олтарът ще бъде изваден благодарение на кран и ще бъде подложен измежду другите открития в античния град.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР