Едностранното заграбване на около 380 000 квадратни мили от морското

...
Едностранното заграбване на около 380 000 квадратни мили от морското
Коментари Харесай

Bloomberg: САЩ едностранно заграбват около 380 000 квадратни мили от морското дъно на Арктика

Едностранното присвояване на към 380 000 квадратни благи от морското дъно на Арктика от страна на Съединени американски щати е обезпокоително предсказание за целия свят, написа колумнистът на Bloomberg Лиъм Денинг. 

 

Така журналистът разяснява решението на Вашингтон да разгласи разширението на континенталния си шелф с близо 1 милион кв. км. в Арктика и Берингово море, територия  с възходящо стратегическо значение, за която претендират още Канада и Русия.

 

Коледният подарък, който Съединени американски щати си осигуриха, е равностоен по повърхност на Тексас дружно с щата Ню Мексико.

Интересът към Арктика нараства, защото търсенето на сериозни минерали за чиста сила и отбранителни цели се усилва.

 

 

Основанието за разширение на претенциите към морското дъно ще има последствия за енергийния преход. Дори да оставим настрани гласовитото приемане на едностранния метод от страна на някогашния президент Доналд Тръмп, зелената индустриална политика на президента Джо Байдън идва с огромна доза протекционизъм и премахване на Световната комерсиална организация. Европа също желае да отбрани националните си промишлености от подбиване на цените от страна на непознати страни, в които липсват постоянни режими за ценообразуване на въглеродните излъчвания. Революцията на чистите технологии през 21-ви век има от ден на ден характерности на 19-ти век, когато става въпрос за създаване на вериги за доставки. Глобализацията отстъпва място на нещо по-меркантилно като последният ослепителен образец за това са напъните за придобиване на икономическа благосъстоятелност върху всичко, което може да бъде изсмукано от морското дъно.

 

Диаманти, злато, петрол, а в този момент и такива екзотики като литий и диспросий. Достъпът до ресурсите е подхранвал експанзионизма и обвързваните с него спорове в продължение на епохи. А Арктика, въпреки и към момента да е застрашителен капан на рискови климатични условия и дистанции, буди от ден на ден интерес.

 

В отговор на решението на Съединени американски щати ръководителят на интернационалния комитет на Съвета на федерацията на Русия Григорий Карасин съобщи, че Русия подхваща всички нужни ограничения за отбрана на националните си ползи в Арктика. Сенаторът означи също, че изказванията на Държавния департамент по този въпрос са безполезни, тъй като „ това е нападателната същина на Съединени американски щати, която се демонстрира повече от 200 години “.

Русия има предимсгво в Арктика

Началникът на Генералния щаб на съветските въоръжени сили Валерий Герасимов съобщи, че Западът ускорява военното си наличие в географските ширини на Арктика и развива военна инфраструктура. В същото време Русия разположи войските си там не с цел да показва мощ, а с цел да подсигурява сигурността на икономическото развиване на района, в това число корабоплаването във водите на Северния морски път и осъществяването на планове в региона на изследването и добива на естествени запаси, съобщи той.

 

Източници: bloomberg.com, obektivno.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР