Едноплатковият компютър Raspberry Pi Pico има размери 21×55 мм(снимка: Raspberry

...
Едноплатковият компютър Raspberry Pi Pico има размери 21×55 мм(снимка: Raspberry
Коментари Харесай

Новият Raspberry Pi Pico струва само 4 долара


Едноплатковият компютър Raspberry Pi Pico има размери 21×55 мм
(снимка: Raspberry Pi / YouTube)

Бяхме привикнали с дребните размери и ниските цени на микрокомпютрите Raspberry Pi. Но един нов артикул от тази фамилия надминава и най-смелите упования за размери и цена…

Новият , показан като първия артикул на разработчика от клас микроконтролер,  е колкото човешки растеж и коства единствено 4 $! Спокойно можем да кажем, че това е компютър на цената на едно кафе (зависи въпреки всичко къде го пиете).
още по тематиката
Невероятната цена на Pi Pico се изяснява със скромната настройка. Моделът стъпва на чип RP2040 (собствена разработка на Raspberry Pi) с две ядра Cortex-M0+ на тактова периодичност 133 MHz, допълнен от 264 KB оперативна памет и 2 MB флаш памет. Поддържа също до 16MB външна флаш памет по шина QSPI.

Миниатюрната платка разполага с порт Micro USB, който се употребява за подаване на зареждане и за ръководство. В нея няма никакви безжични адаптери, само че е очакван набор от 30 контакта GPIO, четири от които могат да се употребяват като аналогови входове. Налични са още два UART, два SPI и два контролера I2C.



Raspberry Pi обръща изключително внимание на процесора, който има размери 7×7 мм, до момента в който платката е 21×55 мм. Тъй като в ядрата Cortex-M0+ липсва модул за калкулации с плаваща запетая, разработчикът употребява усъвършенствани функционалности от известните библиотеки Qfplib.

Pi Pico се нарежда като независима платка за разработка на вградени решения или просто сателит за, както и като платка за запалянковци, които вършат първите си стъпки в микроконтролерите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР