Еднократна помощ ще се дава на всички ученици, записани в

...
Еднократна помощ ще се дава на всички ученици, записани в
Коментари Харесай

300 лева помощ за всички деца от 1 до 4 клас

Еднократна помощ ще се дава на всички възпитаници, записани в първи, втори, трети и четвърти клас, реши дефинитивно Народното събрание. Това стана с приемането на второ четене на измененията в Закона за фамилните помощи за деца. Припомняме, че досега еднократна помощ се даваше единствено на деца, записани в първи и осми клас. За образователната 2022-23 година тя беше 300 лева

На фамилиите, чиито деца са записани в първи до четвърти клас, се отпуска еднократна помощ за покриване на част от разноските при започване на образователната година, когато децата живеят непрекъснато в страната и не са настанени за развъждане отвън фамилията. Помощта се отпуска без значение от прихода на фамилията. Помощта се възвръща, в случай че ученикът не продължи образованието си през втория образователен период до довеждане докрай на съответния клас, записаха депутатите.

Размерът на еднократната помощ се дефинира годишно в закона за държавния бюджет за съответната година, само че не е по-малък от миналата година. Помощта се изплаща на два пъти, като 50 на 100 от нейния размер се изплаща след влизане в действие на заповедта за отпущането й, а остатъкът се изплаща при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение.

Парламентът отхвърли предлагането на Корнелия Нинова ( " Българска социалистическа партия за България " ) и група народни представители размерът на помощта за раждане на второ и трето дете на родители, обезпечени 24 месеца преди раждането на детето, да не е по-малък от 10 минимални работни заплати за съответната година за всяко дете. От Движение за права и свободи пресметнаха, че ще са нужни към 200 млн. лв. на годишна база и попитаха от кое място ще дойдат средствата. " Идеята е добра, само че средства няма в бюжета ", разясниха от Движението.

С промените се уточни нормативната уредба и се подсигурява правото на месечни фамилни помощи за деца с един или двама умряли родители. Родителите и настойниците/попечителите на деца със или без право на наследствена пенсия от умрял родител може да получават месечни помощи за дете до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст, без значение от прихода на фамилията, одобриха депутатите. Няма да има подоходен аршин и за приемане на детските месечни добавки за деца, отглеждани от самотни осиновители.

 
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР