Еднокамарният парламент на Перу одобри започване на процедура по отстраняването

...
Еднокамарният парламент на Перу одобри започване на процедура по отстраняването
Коментари Харесай

Парламентът на Перу започна процедура по отстраняването на президента

Еднокамарният парламент на Перу утвърди започване на процедура по отстраняването от служба на президента на страната Мартин Вискара поради " морална некадърност " да заема поста, съобщи Асошиейтед прес.

Решението беше взето през вчерашния ден на парламентарно съвещание на Конгреса, предавано в YouTube.

По перуанското законодателство за утвърждение на такава самодейност са нужни най-малко 52 депутатски гласа. В поддръжка на процедурата гласоподаваха 65 депутати, 36 бяха срещу, а 24 се въздържаха и резолюцията беше призната, разгласи ръководителят на Конгреса Мануел Мерино де Лама.

Гласуването за допустимо премахване на Вискара от следения от опозицията Конгрес стана единствено ден след разгласяването на няколко скрито направени аудиозаписи, отбелязва АП.

Най-новата политическа стихия в южноамериканската страна беше подбудена от законодатели, които упрекват президента във възпрепятстване на следствието на държавни контракти на стойност близо 50 000 $, подписани с малко известния артист Ричард Сиснерос, с артистичен псевдоним Ричард Суинг.

Депутатите изслушаха два аудиозаписа на частни диалози сред Вискара и членове на държавното управление по отношение на срещи със Сиснерос, забъркан в машинация.

Скоростта, с която работят депутатите обаче, е тревожна, защото против президента не са повдигнати обвинявания, а следствието едвам е почнало, показва АП.

Политическите безредици се случват до момента в който Перу се пробва да овладее пандемията от ковид. Страната има максимален брой умряли на глава от популацията и е изправена пред тежко стесняване на стопанската система, което остави милиони хора без работа.

Вискара обаче остава известен измежду перуанците и съгласно допитване на " Ипсос " утвърждението към държавното управление му е 60 %, до момента в който Конгресът има единствено 32 на 100 поддръжка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР