Едночасов протест на служители на Здравната каса от цялата страна

...
Едночасов протест на служители на Здравната каса от цялата страна
Коментари Харесай

Протестът на служители в Касата от предупредителен може да стане ефективен

Едночасов митинг на чиновници на Здравната каса от цялата страна се състоя през днешния ден. Те упорстват за повишение на заплатите в системата и за назначение на нови чиновници.

В столицата в митинга са взели присъединяване над 80% от всички чиновници на СРЗОК, споделя Кремена Атанасова, която е уредник на стачните дейности и заместник-председател на Синдиката на административните чиновници към КТ „ Подкрепа “.

Стачкуващите издигнаха претенции за нарастване на брутните заплати с 200 лева, както и Министерството на здравеопазването да отпусне нови 200 работни места за нови чиновници, защото от 1 юли тази година техните служебни отговорности ще бъдат увеличени. Към момента с актуализацията на бюджета, утвърдена от бюджетната и здравната комисии в Народното събрание, предлагането е за увеличение на чиновниците на публичния фонд с малко над 100 души.

За да се изпълнят тези претенции са нужни спомагателни 6 милиона лв., които стачкуващите чакат да бъдат включени в новия бюджет на НЗОК.

„ Исканията на работещите са да бъдат увеличени главните им заплати, за всички чиновници в НЗОК. По този метод разликата в заплатите на хората ще бъде понижена “, разяснява Кремена Атанасова, представена от БНР. „ Минимум спомагателни 200 щатни бройки за вдишване на новите длъжности, които следва от 1 юли да стартира да извършва Здравната каса, а точно – администрирането на помощните средства, които от организация „ Социално подкрепяне “ минават към НЗОК “, добави тя.

Предвидените в актуализацията спомагателни 4 млн. лева за заплати и осигурителни вноски за личния състав са извънредно незадоволителни, с цел да се обезпечи обикновено нарастване на заплатите, разяснява пък водачът на КТ „ Подкрепа “ в Пловдив Атанас Кръстев. Според него те би трябвало да набъбнат не процентово, а най-малко с 200 лв. месечно. „ По наши калкулации актуализацията би трябвало да обезпечи 10 милиона лв. по това перо “, добави Кръстев, представен от Българска телеграфна агенция.

Служител „ експерт “ в касата в Пловдив получава 789 лв. нето, а за „ старши специалист “ – служба, която се заема от доктор, възнаграждението е 918 лв. нето, разяснява Елмира Хаджиева, старши специалист в НЗОК Пловдив. По думите й чиновниците в касата са работещи небогати и „ към този момент страдат и фамилиите им “.

Хората са безапелационни, че в случай че настояванията им не бъдат чути, митингът им ще прерасне в ефикасен и ще преустановят заплащанията към договорните сътрудници на НЗОК - лечебни заведения, аптеки, персонални лекари и други

„ Настояваме и за назначение на нови хора за спомагателните действия, които следва да поеме НЗОК. Призоваваме политиците да спрат да се упражняват на наш тил “, споделиха участници в митинга в Кюстендил.

В Бургас настояванията бяха същите. „ Служителите в РЗОК упорстват заплатите им да бъдат обновени съгласно изискванията на живот в нашата страна. Тази година не беше подхванато осъвременяване на нашите заплати по този начин, както е планувано в Закона за здравния чиновник. Няма бюджет и бюджет за смяна в тази тенденция. Освен това към здравната каса предстоят да преминат нови действия. Трябват ни още най-малко 200 индивида в народен мащаб. Ако ме запитате какви са заплатите, ще ви кажа. Средната в системата на НЗОК е 2 400 лева, само че никой от нашите чиновници не се приближава до нея”, съобщи доктор Атанас Баев, лекар-контрольор в РЗОК Бургас, представен от БГНЕС.

Недялка Георгиева – инспектор в РЗОК, разплакана описа, че има дете с увреждания, пътува 20 км. до работа, а заплатата й е трицифрена сума.

Всички протестиращи потвърдиха, че в случай че не бъдат чути настояванията им, ще преустановят работа и ще прекратят заплащанията към сътрудниците - аптеки, лечебни заведения и експерти.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР