Едно зарядно устройство за всички мобилни телефони и таблети —

...
Едно зарядно устройство за всички мобилни телефони и таблети —
Коментари Харесай

Дългоочакваното универсално зарядно устройство става реалност през 2024 г.

Едно зарядно устройство за всички мобилни телефони и таблети — от изгода за околната среда и за потребителите
• USB-C ще стане новият стандарт за портативни устройства, който предлага висококачествено зареждане и трансфер на данни
• Купувачите ще могат да избират дали да закупят ново устройство със или без зарядно
След утвърждението на Парламента, потребителите в Европейски Съюз ще могат в най-скоро време да се възползват от опцията да зареждат електронните си устройства с едно зарядно.
До края на 2024 година всички мобилни телефони, таблети и фотоапарати, продавани в Европейски Съюз, ще би трябвало да разполагат с порт за зареждане USB от вид C. От пролетта на 2026 година преносимите компютри също ще би трябвало да са снабдени с подобен порт. Новият закон, признат на пленарно съвещание във вторник с 602 гласа „ за “, 13 гласа „ срещу “ и 8 гласа „ въздържал се “ е част от общите старания на Европейски Съюз за понижаване на електронните боклуци и за даване на по-екологични други възможности на потребителите.

Съгласно новите правила, потребителите към този момент няма да се нуждаят от разнообразни зарядни устройства при всяка покупка на електронни артикули, защото ще могат да употребяват едно-единствено зарядно за цяла гама от дребни или междинни портативни електронни устройства.

Независимо от техния производител, всички нови мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки, портативни конзоли за видеоигри, портативни високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, портативни навигационни системи и преносими компютри, които се зареждат посредством кабел, работещ с мощ до 100 вата, ще би трябвало да бъдат оборудвани с порт USB-C.

Всички устройства, които разрешават бързо зареждане, към този момент ще имат идентична скорост на зареждане, т.е. потребителите ще могат да зареждат устройствата си с една и съща скорост и с което и да било съвместимо зарядно устройство.

Насърчаване на софтуерните нововъведения

Тъй като безжичното зареждане става все по-разпространено, Европейската комисия ще би трябвало да хармонизира условията за оперативна съгласуемост до края на 2024 година, с цел да се избегне неподходящото влияние върху потребителите и околната среда. По този метод ще отпадне и така наречен резултат на софтуерна „ взаимозависимост “, при който потребителят става подвластен от един производител.

По-добра информация и по-добър избор за потребителите

Специални етикети ще осведомят потребителите за характерностите на зареждане на новите устройства, което ще им разреши да видят по-лесно дали зарядните устройства, с които разполагат, са съвместими. Купувачите също по този начин ще могат да създадат осведомен избор дали да закупят ново зарядно устройство, дружно с новия артикул.

Тези нови отговорности ще доведат до по-дълготрайна приложимост на зарядните устройства и ще оказват помощ на потребителите да спестят до 250 милиона евро годишно от ненужни покупки на зарядни устройства. Изхвърлените и неизползвани зарядни устройства в Европейски Съюз съставляват към 11 000 тона електронни боклуци годишно.

Цитат

Докладчикът на Парламента Алекс Аджус Салиба (С&Д, Малта) съобщи: „ Общото зарядно устройство най-сетне ще стане действителност в Европа. Чакахме тези правила повече от 10 години, само че най-сетне можем да оставим актуалното обилие от зарядни устройства в предишното. Този насочен към бъдещето закон дава опция за създаване на новаторски решения за зареждане в бъдеще и ще бъде от изгода за всички – от фрустрираните консуматори до уязвимата ни околна среда. Това са сложни времена за политиката, само че ние показахме, че Европейски Съюз не е изчерпал концепциите или решенията си, с цел да усъвършенства живота на милиони хора в Европа и да въодушеви други елементи на света да последват образеца му ”

Пресконференция

Днес, 4 октомври, от 15,30 ч. българско време докладчикът ще осведоми публицистите по отношение на резултатите от окончателното гласоподаване в пленарна зала и идващите стъпки. Повече информация на тази страница.

Следващи стъпки

Съветът ще би трябвало да утвърди директивата, преди тя да бъде оповестена в Официален вестник на Европейски Съюз. Тя ще влезе в действие 20 дни след публикуването. След това страните членки ще разполагат с 12 месеца, с цел да транспонират разпоредбите, и 12 месеца след приключването на периода за транспониране, с цел да ги приложат. Новите правила не се отнасят за артикули, пуснати на пазара преди датата на използване.

Контекст

През последното десетилетие Парламентът неведнъж призоваваше за въвеждането на общо зарядно устройство. Въпреки положените старания за понижаване на броя на мобилните зарядни устройства от страна на индустрията, доброволните ограничения не съумяха да доведат до съответни резултати за потребителите в Европейски Съюз. Законодателното предложение най-сетне беше импортирано от Комисията на 23 септември 2021 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР