Едно ястие, два начина да го консумирате. Топлата джика е

...
Едно ястие, два начина да го консумирате. Топлата джика е
Коментари Харесай

Дзика: каша със сирене, която жителите на Осетия приготвят при раждането на момче

Едно ядене, два метода да го консумирате.

Топлата джика е каша, а в студена форма е запеканка. Изберете обичаната си версия.

Осетинската висококалорийна каша дзика се прави от артикули, които се намират във всяка къща: зряло сирене, брашно, заквасена сметана и сол. Смята се, че в епохата преди христянството аланите, предците на днешните осетинци, които населяват кавказкия район, употребявали тази „каша“ като жертвоприношение за бога-покровител на добитъка Фалвара. Този избор не е неочакван, тъй като главните съставки са от скотски генезис. И това е едно от най-питателните локални ястия.

През християнския интервал дзика стартира да се подготвя два пъти годишно: във вторник след седмицата на Великден и в края на лятото, преди стригането на овцете.

На пръв взор може да решите, че дзиката е просто ядене, само че в действителност това е доста „капризна“ каша, която изисква високо внимание и тишина по време на готвене. В модерна Осетия дзиката се готви за Кахц – празник по случай раждането на момче.

С този празник е обвързвана остаряла легенда. Местните са привикнали да пожелават благосъстояние, здраве, дългоденствие и изобилие. Осетинците назовават това „баркад“ и го пожелават на другари, скъпи посетители и новородени деца.

Когато се роди момче, възрастните се обръщат към Всевишния и се молят баркадът да го следва през целия му живот. След това топят краката му в топлата дзика. Този обред символизира първите стъпки на бебето, като дзиката е знак на обилие и благополучие.

Основната загадка в приготвянето на дзика е следната – „тишина при готвенето, позитивна настройка и верни мисли: за дома, фамилията и изобилието“. Това е и бит, който се съблюдава строго и до през днешния ден.

Обикновено ястието се сервира топло на сач и се яде без принадлежности. Осетинците го употребяват с питки, които от време на време са гарнирани със зелени подправки. Дзика постоянно се яде за закуска с айран. Когато се сервира студена, дзика е запеканка.
Продукти за 6 порции:
 Олга Бровкина
Осетинско сирене – 400 г (може да се размени с моцарела или фета)Брашно – 150 гЗаквасена сметана – 1 кгСол (по избор) – 1 ч.л. (или по-малко, в случай че сиренето е доста солено)Начин на подготвяне:
Натрошете сиренето с ръце или го намачкайте с вилица или ренде.  Олга Бровкина

След това прибавете две кофички сметана. Местните дами споделят: „Не може да развалиш дзиката със сметана“.  Олга Бровкина

Добавете сол и разбъркайте сместа, тъй че да няма бучки.  Олга Бровкина

Излейте сместа в огромна тенджера с дебело дъно и изчакайте да се разтопи – лишава към 15-20 минути. Кашата би трябвало да се бърка непрестанно.  Олга Бровкина

Щом на повърхността се появят балончета, намалете котлона до минимална степен и прибавете брашното на дребни елементи. Не бива да позволявате на кашата да заври – другояче ще е безвкусна.  Олга Бровкина

Накрая разбъркайте кашата, до момента в който се получи хомогенна маса без бучки. Готовата дзика е малко по-гъста от тесто за палачинки и има кремав нюанс. Да ви е сладко!  Олга Бровкина

създател: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР