Едно време в София голяма част от интересните истории, особено

...
Едно време в София голяма част от интересните истории, особено
Коментари Харесай

Пърси - с бас китарата на рамо от Кравай до Ню Йорк

Едно време в София огромна част от забавните истории, изключително в ъндърграунд средите, са започвали от „ Кравай “ – мястото край НДК за срещи и бири на софийските (и не само) метъли, рокери и пънкари. Нашата история също стартира оттова с Пламен Траянов, който всички познават като Пърси.

Малко ще е да кажем, че музиката е неговият живот и всичко, което обича да прави. През 1991-ва Пърси за финален път отива за бира на Кравай, след което, едвам на 19-годишен, взема решение да търси своя шанс оттатък Океана. Заминава за Съединени американски щати и живее там към този момент близо 27 години. Връщал се е в България няколко пъти, само че за малко. Тази година Пърси още веднъж ще е у нас, а мотивът е повече от прелестен – ще свири на една сцена с Judas Priest в Пловдив на Hills of Rock дружно неговата тайфа Madame Mayhem.

„ Един прелестен ден бях на Кравай и тогавашната ми другарка предложи да си вземем виза за Щатите. „ Това да не е кашкавал “, отвърнах ѝ. Оказа се не беше толкоз комплицирано, тъй като от посолството ни споделиха: „ Елате на следващия ден с паспортите “.

Преди да замине за Съединени американски щати, Пърси бил признат в Консерваторията, само че изкарва там по-малко от половин учебен срок, след което отпътува за Лос Анджелис.

Звучи като една от тези истории - „ той отпътува за Съединени американски щати със 100 $ в джоба и една фантазия “. Е, Пърси е имал малко повече пари, само че нещата са съвсем същите.

„ Още първата седмица бях „ нашамарен “ от събитията и трябваше бързо да се пренастроя. Не че ти убива упоритостите, само че трябваше да се трансформира, изключително идвайки от онази България. “

По това време, още от България, Пърси е свирил с бандата " Огнен тон ". Всички от групата също отпътуват за Америка, където свирят няколко месеца дружно, само че по-късно се разделят. 

Лос Анджелис не е градът на Пърси. Денвър става идната му спирка, там живее три години. Сиатъл пък усеща като собствен роден град и най-любимо място на света. Там е живял дълго време, а през днешния ден към този момент се е открил в Ню Йорк.

„ Първите пет години в Съединени американски щати в действителност бяха най-трудни. Бачках, каквото можех да намеря. В Денвър свирих с кавър групи и по този начин си изкарвах прехраната. Скъсвах се от свирене “, споделя Пърси.

Създаването на музикални връзки също е било част от всекидневието и работа му. По разгласи, по питейни заведения, по концерти – това са местата, където усещаш, че музиката е жива, че има хора, с които можеш и искаш да работиш.


Пърси с бандата си The Dirty Pearls

Когато се мести в Сиатъл, тези връзки се губят, за жал. Но там пък Пърси намира доста други детайли от самия себе си, както споделя той. Имал е увлечение по електронната музика и там образува индъстриал тайфа. „ Такива ми бяха средите и рок музиката отиде на по-заден проект. Нещата се възродиха, когато се реалокирах в Ню Йорк. “

Басистът през днешния ден има две съществени банди – Madame Mayhem, с която ще свири на Hills of Rock, и The Dirty Pearls, с която вършат по две шоута годишно в Ню Йорк, за което споделя, че е „ най-хубавият вид “.

Вече две години и половина Пърси свири с Madame Mayhem. „ Преди това не бях чувал за тях, имаха единствено един албум, записан със студийни музиканти. Поканиха ме да изсвирвам с тях, направихме една 75-минутна подготовка и веднага след това тръгнахме на турне с Доро “, споделя историята за срещата си с Madamе Mayhem Пърси.

Следва над 60-дневно турне с MushroomHead, а малко преди да издадат втория си албум, Madame Mayhem свири на един от най-големите рокерски мото фестивали в света - The Sturgis Buffalo Chip.

Историите му към музикалния бизнес и сцената са доста и забавни, а една от най-любопитните му за мен беше тази с Лейди Гага и другата тайфа на Пърси – The Dirty Pearls.

Поп иконата е другарка на групата от далечни времена. През 2015-та година, когато Лейди Гага излиза със страхотната си джаз колаборация с Тони Бенет, певицата кани членовете на The Dirty Pearls на концерт в Ню Йорк в Radio City Music Hall. 


The Dirty Pearls и Lady Gaga

„ Изтъпанчихме се ние рокерите на втория ред, хората ни гледаха и се чудеха какво вършим там. Започва концертът и в типично неин жанр Гага разказваше истории сред песните. Дойде при нас и ни уточни. Каза на публиката: „ Ето, това са четиримата индивида, които са ме виждали в най-лошите ми и в най-хубавите ми моменти “. Хората започнаха още повече да се чудят какви сме и кои сме. “

Само два дни по-късно The Dirty Pearls имат разпродаден концерт в Gramercy Theatre, също нюйоркска зала. Лейди Гага също е там.

„ Никой не знаеше, че ще пристигна. Започва първото парче и я видях, беше в една от ложите до сцената. На втората ария отидох до нейната страна и ѝ изкрещях „ здрасти “, а тя стартира да ме пръска с шампанско. Тече си сетът, всичко върви супер, когато на едно от известните ни части слушам нещо зад мен, обръщам се и виждам Гага на сцената и ни пее песента. Остана на сцената 20 минути. Беше велико! “



12 години след заминаването през 91-ва година Пърси се връща за пръв път в България. Годината е 2003-та. „ Видях олющените здания, обаче пристигнах в центъра и гледах като теле, тъй като за тези 12 години всичко се беше трансформирало. Визуално София беше друга и това ми стана пъклен забавно “.

Връща се, само че за малко. В Щатите го чака работа. Толкова доста, че минават още 13 години, до момента в който Пърси идва още веднъж в България и София в действителност наподобява на европейски град.

Madame Mayhem турират из Европа, само че за жал пътят им по този начин и не минава през нашите ширини, каквото предпочитание имал и Пърси. Явно в последно време нещо все го влече насам, защото на 21 юли той и бандата му ще забият на Конната база в Пловдив, малко преди Judas Priest да се качат на сцената на Hills of Rock. Тогава Пърси ще разбере, че някои неща не се трансформират, а точно шумната и безспирно забавляваща се българска аудитория.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР