Едно служебно правителство, без да е избрано от хората, без

...
Едно служебно правителство, без да е избрано от хората, без
Коментари Харесай

Каримански пред Дарик: Когато има редовно правителство партиите не са така популистки и щедро настроени

Едно служебно държавно управление, без да е определено от хората, без да има мандат за ръководство по другите политики, не би могло да си разреши да осъществя политики, каквато е приемането на нов бюджет. Това коментера в студиото на предаването „ Седмицата “ Любомир Каримански, консултант на министъра на финансите.

Според него харчим най-вече средства от националния бюджет за прехрана на ведомствата, само че не и за финансови разноски, там, където би трябвало да се осъществят плановете.

Той уточни още, че не вижда разлика сред метода на ГЕРБ и на Политическа партия. При използването на аантикризисните ограничения би трябвало да се направи категоризация, да има ясно таргетиране, а не уравниловка за всички. В момента се разисква такова таргетиране, изключително в енергетиката. „ Прилагането на ограниченията „ на калпак “ е безусловно непозволено, каквото е и мнението на МВФ “, добави Каримански.

Според него най-добре е да има постоянно държавно управление, с цел да не се стига до това партиите предизборно да вършат популистки нараствания на приходите, без значение с чии мандат ще е то. При постоянно държавно управление има предвидимост най-малко за 6 месеца. Това води до усмиряване, а когато има усмиряване, политическите партии не са по този начин популистки и обилно настроени.

Според Каримански, в случай че и идващия парламент не успее да направи държавно управление, тогава към този момент би трябвало да бъде импортиран постоянен бюджет, който да извършва всички минимални условия за сформиране на бюджет, от позиция на критерии, които би трябвало да осъществим към Еврозоната. Той напомни, че през 2018 година Хърватия стартира разбор на резултатите от въвеждането на еврото. Той беше точно изработен, с данни за това по какъв начин ще се отрази на спестяванията на елементарния човек и на цените в магазините.Всеки човек от своето интелектуално равнище, би трябвало да може да разбере изгодите от приемането на еврото, безапелационен е е той. Ние механически сме подготвени, само че са нужни законодателни промени в редица закони, както и Закон за приемане на еврото. Това, че България може да сече пробно евромонети значи, че Брюксел би ни подкрепил и в случай че е належащо да се направи някакъв компромис, те биха го създали. Ако се забавим с приемането на законите, ще бъде съдбовно и ще изпуснем периода за въвеждане на Еврото, който е от началото на 2024 година, счита още специалистът. По думите му банките са съвсем подготвени, те ще би трябвало да създадат известни вложения, само че имат запас и схващат изгодите.

Любомир Каримански изясни още, че сред минималната работна заплата и брутната междинна работна заплата има такава взаимозависимост, че, в случай че минималната е 50% от брутната междинна, това основава възпроизвеждащ се процикличен резултат, подобен, че постоянно минималната ще усилва междинната, назад – междинната ще усилва минималната и този резултат ще се отрази като проинфлационен резултат.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР