Едно прелюбопитно събитие за всички меломани и любители на старинния

...
Едно прелюбопитно събитие за всички меломани и любители на старинния
Коментари Харесай

Ренесансов синтезатор с манивела“ – хърди-гърди виртуозът Гилем Деск на 24 ноември в Първо студио на БНР

 Снимка Едно прелюбопитно събитие за всички меломани и фенове на старинния тон следва този петък. Това е първото посещение в България на френския композитор и виртуоз на инструмента хърди-гърди Гилем Деск. Датата е 24 ноември, мястото – Първо студио на БНР, а началният час – 21:00. Музикантът идва у нас по покана на триото за средновековна музика Ambient Folklore и радиофестивала „ Аларма Пънк Джаз “ на БНР.

Инструментът хърди-гърди (нем. Drehleier, фр. Vielle a roue) датира от XII век и е едва прочут у нас. Гилем Деск идва със своето електрическо хърди-гърди, което на външен тип може да се опише като електрическа латерна с дръжка или „ ренесансов синтезатор с манивела “, както го назовават The Society of Rare and Strange Instruments.

Гилем Деск е актуален градски трубадур, който пътува по сцените, площадите и фестивалите на Франция и омагьосва публиката със основаните от самия него мелодии, съчетаващи звуци, които наподобяват гайда с жужене на инсекти. Понякога гастролира самичък, различен път можем да го забележим и чуем с групата му Arcane Alchemists, а стремежът му към музикален опит се показва в голям брой колаборации с актьори от разнообразни жанрове.

Творчеството на Гилем Деск постоянно е определяно като музика от Леванта, преплетена със актуален пънк. Деск черпи ентусиазъм както от традицията на достоверното хърди-гърди, по този начин и от актуалната музика, а резултатът е една магическа импровизация, която ни потапя в непозната галактика, където местата, времето и страстите се смесват в едно цяло. Част от композициите си музикантът е събрал и в дебютния си албум Visions, който следва да излезе на 30 ноември, седмица след концерта в София.

Билети за концерта в системата на EpayGo, на касите на EasyPay в цялата страна, както и на място, преди събитието.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР