Едно прелюбопитно събитие за всички меломани и любители на старинния

...
Едно прелюбопитно събитие за всички меломани и любители на старинния
Коментари Харесай

Хърди-гърди виртуозът Гилем Деск с концерт в София на 24 ноември

Едно прелюбопитно събитие за всички меломани и фенове на старинния тон следва тази есен – първото посещение в България на френския композитор и виртуоз на инструмента хърди-гърди Гилем Деск на 24 ноември в Студио 1 на БНР от 21 ч . Музикантът идва у нас по покана на средновековното трио Ambient Folklore и Alarma Punk Jazz.
Инструментът Хърди-гърди (нем. Drehleier, фр. Vielle a roue) датира от XII век и е едва прочут у нас. На процедура досега няма актьори, представяли в България извънредно екзотичното му звучене онлайн. Гилем Деск идва със своето електрическо хърди-гърди , което на външен тип може да се опише като електрическа латерна с дръжка или както го назовават от The Society of Rare and Strange Instruments - Ренесансовият синтезатор с манивела.
Деск е актуален градски трубадур, който пътува по сцените, площадите и фестивалите на Франция и омагьосва публиката със основаните от самите него мелодии, съчетаващи звуци, които напопобявят гайда с жужене на инсекти. Понякога той пътува самичък, от време на време можем да го забележим с групата му Arcane Alchemists, a стремежът му към музикален опит се показва в голям брой колаборации с актьори от разнообразни жанрове, като характерният тон на неговият инструмент може да бъде доловен и в не малко кино планове.
Често пъти творчеството му е сравнявано с левантинска музика, преплетена със актуален пънк. Част от композициите си музикантът е събрал и в дебютния си албум, който следва да излезе тази есен.
Деск черпи ентусиазъм както от традицията на достоверното хърди-гърди, по този начин и от актуалната музика като резултатът е една магическа импровизация, която ни потапя в непозната галактика, където местата, времето и страстите се смесват в едно цяло.
На 24 ноември от 21:00 ч. Деск ни кани дружно да изживеем тази несравнима страст в Студио 1 на БНР и да се отправим на едно вълнуващо пътешестване към други измерения, ей по този начин семпло, сред няколко завъртания на ръчката на емблематичния си инструмент.

Актуална информация за събитието може да се следи в формалното Фейсбук събитие ТУК!
Билети за събитието могат да бъдат закупени авансово онлайн в системата на EPAYGO - Билети и Събития
ТУК и на касите на EasyPay в цялата страна.
Цените са както следва:
18 лева до 15 септември
20 лева до 30 октомври
22 лева до 24 ноември
в деня на концерта - 25 лева на място
Гилем Деск формален уебсайт
http://www.guilhemdesq.com/en/
Гилем Деск във Facebook
https://www.facebook.com/guilhemdesq/
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР