Едно правителство и добре да живее, рано или късно изскача

...
Едно правителство и добре да живее, рано или късно изскача
Коментари Харесай

Публичност и прозрачност: 10 дни депутат от ПП-ДБ чака отговор от министър на ПП-ДБ за индексациите за строителите

Едно държавно управление и добре да живее, рано или късно изскача тематиката с обществените пари за строителство. Вече 10 дни депутатът от " Продължаваме промяната-Демократична България " Йордан Иванов чака отговор от министъра на  " Продължаваме промяната-Демократична България " Андрей Цеков за признатите индексации за строителните компании. Отговор от районното ведомство няма.

" Тези въпроси са от особена значимост, тъй като би трябвало да се даде гласност и бистрота на какъв принцип се декларират, утвърждават и изплащат индексациите по към този момент подписани контракти ", акцентира Иванов.

За неналичието на отговор от Министерство на регионалното развитие националният фаворит заяви посредством фейсбук профила си.

Иванов е отправил искане за информация до министерството по три съответни въпроса:

1. Какъв е обсегът (пълен списък) на всички контракти, които подлежат на индексация съгласно признатата от Министерския съвет методика? 

2. Какъв е броят на сдруженията, които са поискали индексация на към този момент подписаните контракти? 

3. Кои заявки за индексация са утвърдени от Министерство на регионалното развитие? 

" За страдание от министерството бавят отговора на въпроса ми. Разчитам, че зад това закъснение не се крие нищо неправилно. Надявам се да не се открият порочни практики и използване на двойни стандарти – за едни може индексация, за други не ", показва депутатът от ДСБ.

Той затвърждава и различен път изказваното от него мнение: че въпросните индексации са ненужни и нездравословни за парите на страната.

" Аргументът ми е единствено един и той остава аргументиран. Когато има договорно правно отношение сред два частноправни субекта, всеки един от тях носи всичките съпътстващи този контракт икономически опасности ", показва.

Индексациите бяха обект на голям брой разногласия в предишните парламенти, като въпреки всичко 47-ото Народно събрание одобри, че договорите с изпълнителите по публични поръчки ще се актуализират съгласно инфлацията, одобри се и методология за задачата. Оттогава насам процесът потъна в мъгла. По неофициална информация на Клуб Z някои компании са утвърдени, други не, като остава неразбираем критерият за това.

Миналия месец се организира среща сред премиера Николай Денков и Камарата на строителите в България, като на срещата са били обсъждани и индексациите. За резултата от нея научихме от известие от пресцентъра на Министерския съвет.

" Правителството търси метод да улесни индексирането на цените по договорите за строителство, предоставени по реда на Закона за публични поръчки (ЗОП). За задачата е належащо да се подобрят разпоредбите за това. Премиерът чака съответни оферти в тази посока, направени взаимно от Камарата и Министерството на районното развиване и благоустройството. Той се ангажира въз основа на тях Министерският съвет да промени методиката за индексиране на към този момент контрактуваните цени. Правителството е готово също да предложи промени в Закон за обществените поръчки, в случай че това е належащо " оповестиха от Министерски съвет.

Както и, че " ще се търси опция финансовите средства за индексацията да бъдат заложени в централния бюджет за 2024 година, като се разпределят по обособените министерства – възложители на съответните поръчки за строителство. "

Дали и по какъв начин са заложени тези средства в бюджета за следващата година, който Народното събрание преглежда сега, и какъв брой са те, е съвсем невероятно да се разбере. 

Ето и цялата обява на Йордан Иванов: (Клуб Z изпраща въпроси на МРБ по мотива, които ще публикуваме след отговорите).

" Следя от години тематиката за индексацията на подписани и изпълнени към този момент държавни контракти за строителство. Тя визира сериозен размер обществени пари, откакто беше въведена за мен голословна законова опция по подписани към този момент контракти да има индексация на цените по искане на компаниите реализатори. 

Тази законова смяна и тогава, и в този момент е ненужна и е нездравословна за фиска - това е позицията ми през цялото време. Аргументът ми е единствено един и той остава аргументиран. Когато има договорно правно отношение сред два частноправни субекта, всеки един от тях носи всичките съпътстващи този контракт икономически опасности. Един от тях е покачването на цените на материалите. Затова съществува и риск мениджмънтът като детайл от бизнес ръководството. Това важи с цялостна мощ за частния бизнес, само че очевидно не и за договорите, които страната подписва, и за фирмите, които работят с нея - макар че пазарните правила би трябвало да са едни и същи за всички. 

Държавата реши, че компаниите контрагенти на нейни поръчки няма да носят риска за повишаване на строителните материали и дадоха опция за индексации на тези контракти. Това решение е реалност за контракти подписани не по-рано от 2021 година Прие се методика за индексация. Нещо повече - законодателят тогава не е планувал този развой по " индексация " на договорите да е задоволително обществен и транспарантен. Това е нещо, което наложително би трябвало да променим, тъй като става дума за обществени средства -  парите на всички данъкоплатци. Трябва да е ясно кой контрагент декларира индексация, кой контрагент е утвърден и кой не и всичко това на какво съображение се случва. Прозрачността би трябвало да важи за всяка сфера, в която се харчи и един лев обществени средства. 

Настоявам да се даде гласност на процеса по индексация на контракти за строителство, подписани с страната. Независимо кой ръководи, прозрачността си остава мой приоритет. Затова преди двадесетина дни желаех от Министъра на районното развиване следната информация: 

1. Какъв е обсегът (пълен списък) на всички контракти, които подлежат на индексация съгласно признатата от Министерския съвет методика? 

2. Какъв е броят на сдруженията, които са поискали индексация на към този момент подписаните контракти? 

3. Кои заявки за индексация са утвърдени от Министерство на регионалното развитие? 

Тези въпроси са от особена значимост, тъй като би трябвало да се даде гласност и бистрота на какъв принцип се декларират, утвърждават и изплащат индексациите по към този момент подписани контракти. 

За страдание от министерството бавят отговора на въпроса ми. Разчитам, че зад това закъснение не се крие нищо неправилно. Надявам се да не се открият порочни практики и използване на двойни стандарти – за едни може индексация, за други не. 

Ще Ви осведомявам навреме за отговора, когато има подобен. "


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР