Едно от сериозните притеснения на европейските власти е, че заради

...
Едно от сериозните притеснения на европейските власти е, че заради
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Възможно е да се превърнем в инкубатор за нови варианти на COVID-19 |

Едно от сериозните терзания на европейските управляващи е, че поради ниското имунизационно покритие в страни като България и Румъния, могат да бъдат генерирани нови разновидности на вируса. Да се превърнем в нещо като развъдник. Затова се поставят старания от страна на Европейската комисия за оптимално равнище на имунизация.

Това сподели по bTV Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ).

По думите му още при започване на имунизационната акция приоритет е било идентичното движение на имунизация против инфекцията във всички страни от евросъюза, по тази причина са били основани механизми да обезпечаване на имунизациите. В момента се търсят аргументите и решенията за превъзмогване на скептицизма към имунизациите, добави Кирилов.

" Досега поставените дози са над 3 млн. и 200 хиляди, със завършен цикъл са 1 млн. 720 000 души, от тях към 400 000 са с еднодозовата ваксина, а близо 75 хиляди са поставените бустери ", уточни той.

Директорът на ИАЛ разяснява и периода на валидност на имунизациите, с които страната разполага:

" У нас има специфична процедура за заличаване на лекарствени артикули с изминал период на валидност. Първата стъпка е бракуване. Близо 210 000 дози са бракувани и подлежат на заличаване. Останалите ваксини се ползват в сходство със периода на валидност, който е в разрешението им за приложимост, за една от имунизациите той беше продължен. Това са стандартните процедури, идната седмица предстои да бъде продължен периода на годност на валидност на имунизацията на Moderna, преди три седмици беше удължен срокът на валидност на имунизацията на janssen. В идващите месеци ще виждаме още такива промени ", изясни фармацевтът.

Той допусна, че усъвършенстваните разновидности на имунизациите, поради новите разновидности на вируса, ще се появят при започване на идната година. Кирилов посочи, че в договорите, които Европейска комисия е сключила с производителите е заложено, че при съществуване на такива данни и получено позволение за приложимост фирмите са задължени да ги оферират.

Богдан Кирилов сподели още, че антивирусното хапче на Merck е посочило 50% успеваемост за понижаване на тежките случаи и смъртността от инфекцията. Той уточни, че здравното министерство води договаряния с производителя за доставка на медикамента при първа опция след издаване на разрешението за приложимост от Европейската организация по медикаментите.

По думите му страната договаря и с производителя на лекарство против ревматоиден артрит, което е посочило висока ефективност срещу COVID-19.

Директорът на ИАЛ изясни, че европейския лекарствен регулатор е във заключителен стадий на оценка на имунизацията при деца на възраст 5-11 година Когато излезе мнение, ще бъде потърсено и мнението на експертните препоръки у нас, едвам тогава ще бъде препоръчано имунизираните в тази възрастова група.

Богдан Кирилов каза още, че за задачата ще е нужна нова доставка ваксини, защото за деца те са с друга опаковка и количество.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР