Едно от отявлените лица в обкръжението на Корнелия Нинова -

...
Едно от отявлените лица в обкръжението на Корнелия Нинова -
Коментари Харесай

Явор Божанков изпада в немилост пред Нинова?

Едно от отявлените лица в обкръжението на Корнелия Нинова - Явор Божанков, изненадващо бе изместен от комисията по правни в комисията по конституционни въпроси.

Това стана с гласоподаване в пленарна зала, минало официално, само че актът породи спекулации, че горнооряховският народен представител е изпаднал в недружелюбност в очите на аления водач. Евентуалната причина - негово изявление пред " Капитал ", в което Божанков разяснява, че е срещу връщането на хартиената бюлетина, което е самодейност на Българска социалистическа партия, както и че Бълария би трябвало да поддържа Украйна и следва да бъде на страната на по-слабия в спора сред Москва и Киев.

" Комисията по конституционни въпроси не е по-малко значима, ще си продължа работата с всички старания, считам, че там ще бъда потребен. Разговарял съм с сътрудниците, не е изненада за мен. Няма нищо трагично ", отхвърли да бил наказван Явор Божанков, потърсен за коментар в коридорите на Народно събрание.

Решението за освобождението на Смиляна Нитова-Кръстева от Българска социалистическа партия като член на Комисията по конституционни въпроси и заместването й с Божанков да стане член бе взето с 156 гласа " за ", 8 " срещу " и 34 " въздържали се ". Явор Божанков бе освободен като член и заместник-председател на Комисията по правни въпроси. Като заместник-председател на комисията депутатите избраха Мая Димитрова от Българска социалистическа партия, а като член на същата - Смиляна Нитова-Кръстева. Предложението бе подкрепено от 165 депутати, 7 бяха срещу, а 36 се въздържаха при гласуването.

Освен това депутатите от 48-ото Народно събрание избраха Гален Монев от " Български напредък " за заместник-председател на Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество. Затова решение депутатите гласоподаваха със 199 гласа " за ", един " срещу " и трима " въздържали се ".

В Българска социалистическа партия се зачитало правото на лично мнение, добави той. " Факт е, че мога да си изкажа мнението, има независимост и народна власт ".

Въпросната " независимост и народна власт " най-вероятно ще се отрази и на метода, по който ще гласоподава Божанков по измененията в Избирателния кодекс, по силата на които може да се върне хартията. " Ще видите ", колеблив бе той на въпроса дали ще натисне бутона " за " или този " срещу ", за разлика от останалите си съпартийци, които гласно и неведнъж показват безапелационната си поддръжка за измененията.

" Никакви изявленията не сме взимали поради, аз даже в този момент разбирам, той в този момент ми сподели, че е давал изявление ", парира спекулациите на собствен ред и ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Ние сме партия, в която всеки изразявва личното си мнение, в това число и пред вас ", акцентира соцводачката.

Припомняме, че и в предходното 47-о Народно заседание депутатите бяха на косъм да върнат хартиената бюлетина, само че още веднъж разколник от партийната линия - тогава Крум Зарков, в този момент правосъден министър, с гласа си не разреши законопроектът да мине сполучливо през зала.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР