Едно от нещата, за които вероятно винаги сте се чудили,

...
Едно от нещата, за които вероятно винаги сте се чудили,
Коментари Харесай

Защо британците карат кола от различната страна на пътя?

Едно от нещата, за които евентуално постоянно сте се чудили, е за какво във Англия карат от „ неверната “ страна на пътя.

Всъщност, водачите от Обединеното кралство не са единствените.

Около 35 % от международното население прави същото, в това число живеещите в Ирландия, Япония и някои карибски острови.

Първоначално съвсем всички са карали от лявата страна на пътя, съгласно BBC America. Техният метод на напредване обаче е много друг от днешния. Това е било поради средновековните фехтовачи на коне, които е трябвало да се придържат към лявата страна, с цел да бъдат десните им ръце по-близо до съперниците. Качването и слизането от коня също е по-лесно от лявата страна на коня.

И в този момент може би въпросът е, за какво хората към този момент не пътуват отляво?

Нещата се трансформират в края на 1700-те, когато огромни файтони, теглени от няколко двойки коне, са употребявани за превозване на селскостопански артикули във Франция и Съединените щати. Тъй като няма шофьорско място във вагона, лидерът седи на задния ляв кон, а дясната му ръка е свободна, с цел да употребява камшика. При състояние че седи отляво, се придържа към дясната страна на пътя.

Британското държавно управление обаче отхвърля да промени лявото шофиране и през 1773 година вкарва устав, който го предизвиква. По-късно това става закон. Междувременно, при Наполеон Франция приема пътуването от дясната страна на пътя.

Сред цялото това комплициране, британците и французите по целия свят и като част от бързата колонизация, упорстват страните, които са окупирали, да се движат от една и съща страна на пътя. Това изяснява за какво някогашните английски колонии, като Австралия, Нова Зеландия и Индия, карат отляво, до момента в който някогашни френски колонии, като Алжир, Кот д'Ивоар и Сенегал, карат вдясно.



Когато Хенри Форд показа своя Model T през 1908 година, седалката на водача е отляво, което значи, че колите ще би трябвало да се движат от дясната страна на пътя, с цел да разрешат на пасажерите начело и откъм гърба да излязат от колата на тротоара.

Според National Geographic това повлиява на смяната в доста страни: Канада, Италия и Испания минават към дясно шофиране през 20-те години на предишния век и по-голямата част от Източна Европа следва образеца през 1930-те.

Още през 1967 година шведските водачи също стартират да карат отдясно. Британските водачи обаче не престават да се движат отляво и това е малко евентуално да се промени.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР