Едно от най-забележителните български съкровища – Панагюрското съкровище, замина за

...
Едно от най-забележителните български съкровища – Панагюрското съкровище, замина за
Коментари Харесай

Панагюрското златно съкровище ще бъде част от изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция” в Лондон

Едно от най-забележителните български съкровища – Панагюрското богатство, отпътува за Лондон. То ще се включи в изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция ” в Британския музей, оповестиха от Националния исторически музей.

 

Експозицията ще бъде публично открита на 4 май. Тя наблюдава връзката сред благосъстоянието и политиката през първото хилядолетие преди новата епоха, като показва ослепителни предмети от Европа до Азия.

 

Д-р Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей, одобри и беседва с куратора на английската галерия доктор Джейми Фрейзър.

 

Най-голямата музейна институция в България е договорила с Британския музей за обмяна на положителни практики и специалисти в региона на музейното дело, археологията и културното завещание.

 

__

На 8 декември 1949 година е намерено Панагюрското златно богатство от братята Павел, Петко и Михаил Дейкови, покрай Тухларската фабрика, намираща се в покрайнините на град Панагюрище.

 

Общото тегло на деветте предмета, една фиала (блюдо) и осем ритона е 6,163 кг. Те са направени от чисто солидно злато с непорочност 23 карата.

 

Смята се, че комплектът е принадлежал на държател на одрисите и е употребен при осъществяването на ритуални дейности и религиозни тайнства.

 

Панагюрското златно богатство съставлява извънредно хубав златен сервиз с доста богата декорация и орнаментика - скъп, високохудожествен и неповторим очевидец на древността, с извънредно значение за проучването на траките и техния метод на живот.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР