Едно от най-внимателно наблюдаваните геополитически събития на годината: президентските избори

...
Едно от най-внимателно наблюдаваните геополитически събития на годината: президентските избори
Коментари Харесай

Представителят на Тайван в Брюксел: Европа трябва да застане твърдо зад нас

Едно от най-внимателно следените геополитически събития на годината: президентските избори в Тайван доведоха на власт настоящия вицепрезидент Уилям Лай. По време на предизборната акция той се застъпи за по-тесни връзки с " демократичните сътрудници " в международен мащаб, като Европейския съюз.

Но Тайван е парещ картоф в Брюксел, който разделя държавите-членки – има боязън от възмездие от страна на Пекин, който счита Тайван за своя отделила се провинция.

Според дипломатическия представител на Тайван в Европейски Съюз, Европа може да способства за по-голяма непоклатимост в района, единствено в случай че се съюзи с Тайпе.

„ Заставането на страната на Тайван е най-хубавият метод за деескалация на напрежението в бъдеще, тъй като успокояването или отдалечеността единствено предизвикват Пекин да ескалира обстановката. Подкрепата за Тайван от Европейски Съюз и страните членки не е единствено в полза на Европа, само че и на световната сигурност и разцвет “, споделя Рой Чун Лий – началник на офиса на Тайпе в Европейски Съюз.

Търговските връзки сред Тайван и Европейски Съюз бяха усъвършенствани през 2022 г, само че проектът беше анулиран в последния миг от боязън да не бъде ядосан Пекин.

Въпреки това Тайван към момента е 14-ят максимален търговски сътрудник на Европа, а предходната година Тайван разгласи, че ще построи цех за полупроводници в Германия.

Големи двустранни търговски съглашения с държавите-членки или на равнище Европейски Съюз, не наподобяват евентуални при новата администрация на острова.

„ Имахме някои визити на парламентарни делегации в Тайван... След това видяхме и някои по-предпазливи връзки на равнище министри. Дипломати отидоха в Тайван, с цел да беседват с техните тайвански сътрудници. Тези по-малки като форма съдействия дават гаранция, че Европа влага в Тайван. Виждам основни изгоди и огромен капацитет за по-тесни връзки сред Европа и Тайван “, твърди Марейке Олберг – старши помощник в Германския фонд Маршал.

Официалната позиция на Съюза за Тайван е: „ да “ на двустранните връзки, „ не “ на политическото признание. Балансиран и обединен европейски метод, който поддържа Тайван, само че не отчуждава или даже предизвика Пекин.

Постигането на верния баланс ще бъде главен тест за азиатската тактика на Европа, без значение кой е президент на самоуправляващия се остров. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР