Едно от най-важните неща за успех на финансовите пазари, е

...
Едно от най-важните неща за успех на финансовите пазари, е
Коментари Харесай

Всичко започва с изграждането на стратегия и план за търговия

Едно от най-важните неща за триумф на финансовите пазари, е да имате тактика и проект за търговия. И то освен в главата ви... А написан на лист хартия!

Това е съвет даван не от един и двама специалисти, в това число и от Гавин Холмс, разпространяващ тактиката за търговия Volume Spread Analysis (VSA).

Всъщност, в случай че има две неща, които са препоръчвани от всички експерти, за триумф в търговията, то те могат да се сведат до това - дисциплинираност и съществуването на тактика и проект за търговия.

Сега ще разгледаме по-подробно частта със тактиката и комерсиалния проект.

Ако не знаете на къде сте тръгнали, по какъв начин ще разберете с какво да отидете - с рейс, кола, или аероплан. Същото е и при търговията на финансовите пазари. Ако не знаете какви са задачите ви и какви принадлежности да употребявате, няма по какъв начин да ги постигнете.

Съставянето на тактиката ви, би трябвало да стартира с установяване на рисковия ви профил. Какъв е процентът на загуба, която можете да си позволите като цяло. След това можете да разделите тази цел на по-малки цели. Какъв е размерът на загубата, която можете да си позволите от една договорка, на седмица, на месец, или за година.
 Милиардерът, който основа Airbnb, споделя най-хубавия бизнес съвет, който е получавал
Милиардерът, който основа Airbnb, споделя най-хубавия бизнес съвет, който е получавал

Брайън Чески получава съвет за 1 милион $

След като определите рисковия си профил, време е да погледнете и към доходността, която търсите на пазара. Тя не трябва да е нереалистична и би трябвало да е в някакво съответствие с риска, който сте податлив да поемете. Определете някакво обикновено съответствие сред двете. Например едно към две.

Или в случай че сте податлив да поемете риск за загуба в размер на до 15%, то не трябва да си поставяте за цел рентабилност по-голяма от 30%. Това съответствие рентабилност риск, би трябвало да прехвърлите и върху покупко-продажбите, които вършиме.

Рискът, който сте податлив да поемете и доходността, която търсете, ще ви дадат и отговор на сложния въпрос - с какъв капитал би трябвало да търгувате.

Попитайте се каква е сумата, според размера на прихода ви, загубата на която няма да ви " разори ", или да докара до психическо разстройство, само че в това време ще ви накара да бъдете деликатен. Това можете да определите и на база месечния си приход. Например, един, два, три, или повече месечни прихода, според от склонността ви към риск.

Или, в случай че изкарвате по 1 500 лв. на месец, и сте податлив да си позволите загуба на два месечни прихода, то размерът на загубата, в границите на която би трябвало да ограничавате търговията си е 3 000 лв..

Сега, в случай че тези 3000 лв. са 15%, то можете да започнете търговията си с 20 000 лв.. Тридесет % рентабилност на година пък, биха ви носили 6 000 лв.. Това устройва ли ви?

Ако отговорът е не..., повишете размерът на търгувания капитал, само че би трябвало да сте отворени и към по-голяма евентуална загуба на месечни приходи!

Следващата стъпка е да определите какъв е размера на загубата, която можете да рискувате в границите на една договорка. Специалистите предлагат, този размер да не надвишава 2%. В нашия случай с образеца с 20 000 лв., 2% са 400 лв..

При съответствие рентабилност риск от две към едно, то с евентуалните покупко-продажби, които ще вършиме, ще търсете рентабилност в границите на 4% от капитала ви, или 800 лв..

Разбира се тук се намесва и въпроса с диверсификацията. Според обичайните схващания, колкото по-диверсифициран е вашия портфейл, толкоз по-малко отворен е той към несистематичния риск, характерен за вложенията в обособени акции.
 Парите в брой като печеливша тактика през 2023 година
Парите в брой като печеливша тактика през 2023 година

Все повече вложители залагат на кеша

Ако приемем, че решите да диверсифицирате сред 10 акции, всяка от които е с 10% тегло във вашия портфейл, то някоя от тях би трябвало да поевтинее с 20% с цел да стигнете до ограничаването за загуба от 4% от капитала ви от една позиция.

Когато имате размера на евентуалната облага, която задачите и оптималната загуба, която можете да си позволите, към този момент можете да настроите и към какъв вид акции, браншове и промишлености да се насочите...

И противоположното... Ако имате концепция за това кой бранш ви е забавен, можете да започнете да вършиме изчисленията в противоположен ред.

В последна сметка с цел да сте сполучлив, при сходен търговски проект, не е належащо да познавате на 100%.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР