Едно от най-уникалните кътчета на лятна Варна – бар Кукери“

...
Едно от най-уникалните кътчета на лятна Варна – бар Кукери“
Коментари Харесай

Спомени от миналото - едно неповторимо кътче на Златни пясъци

Едно от най-уникалните кътчета на лятна Варна – бар " Кукери “ на Златни пясъци. В разгара на Черноморския туристически сезон рубриката на Varna24.bg – " Преди и в този момент “ ще ви покаже и опише за едно от архитектурните бижута на морския град по времето на " Балкантурист “.

" Кукери “ е дело на арх. Марин Маринов, който го проектира през 1965 година. Той е създател и на битовите заведения " Колибите “, " Воденицата “, " Кошарите “ ( 1964 г.), " Цигански табор “ (1965 г.), които са извънредно атрактивни и се радват на огромна посещаемост.

Сега погълнато от растителността от дълго време нефункциониращото паметно заведение на Златни пясъци не се вижда (снимката вляво от нашия колаж).

Интересното е, че през средата на 80-те години, когато се е изграждал курорта, шумните питейни заведения и вариетета са били изнесени отвън рамките на курорта – надалеч от хотелите.

Авторът на една от емблемите на тогавашния Златни пясъци - арх. Марин Маринов, е роден на 27 септември 1928 година в с. Млада армия – Варненско. Завършва компетентност архитектура към Варненския университет през 1953 година По време на следването си учи живопис при най-големия занаятчия на акварела – художника Константин Щъркелов, чиито произведения са го впечатлявали още в детските му години. Дългите креативен години упражняване на главната му специалност го откъсват от заниманието му – живописта и му донасят самопризнание и най-големите държавни награди за архитектура.

В края на 1998 година, след дълго спиране, проектант Марин Маринов още веднъж се връща към акварела, като има обилни изяви в общи и независими изложения във Варна, Бургас и София. Има изплатени произведения в Съединени американски щати и Англия.

Неговият жанр може да се дефинира като пречистен натурализъм. Всяка творба е едно поетично прекарване. За него най-великият преподавател е природата с неизчерпаемото й благосъстояние от багри.

Самият курорт Златни пясъци има доста забавна история. Според някои сведения концепцията за създаване на актуалния курорт принадлежи на Никита Хрушчов, изказана при първото му посещаване във Варна през 1955 година Така с Министерско разпореждане от 1 декември 1955 година е решено построяването на курорта. През 1956 година е утвърден градоустройственият проект на Варна и крайбрежната линия от местността Траката до Златни пясъци, като с това е дадена зелена улица за създаване на комплекса.

Проведен е конкурс, извоюван от колектив с началник арх. Георги Ганев и архитектите Рачо Стоянов, Дориан Морозов и Милко Матеев. Първоначалният план планува потенциал от 2000 кревати.

Курортът Златни пясъци е неповторимо комбиниране на море, натурален плаж със дребен пясък и лесопарк. Намира се на същия паралел, на който се намират световноизвестните курорти на френския и италианския Лазурен бряг.

Вижте " Преди и в този момент " от предходната седмица ТУК
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР