Едно от най-ценните неща в Конституцията от 1991 г. е

...
Едно от най-ценните неща в Конституцията от 1991 г. е
Коментари Харесай

Крум Зарков: Трябва да опазим постигнатото в съдебната реформа

Едно от най-ценните неща в Конституцията от 1991 година е служебният кабинет. Той разреши да бъдат преодолени доста турбуленции.

Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия секретарят по правните въпроси на президента и някогашен длъжностен министър на правосъдието Крум Зарков по мотив информацията от " Продължаваме промяната - Демократична България ", че наред с други конституционни промени, обединението обмисля ограничение на властта на служебните държавни управления.

Това държавно управление се е захвано с промени в Конституцията, което значително е законна цел. Апелирам да се работи доста деликатно с българската държавност и право.

Има неща, които могат да се заменят и са разисквани от дълго време. Апелирам да се захванат с тях. Защото ми се коства, че целите се подменят, съобщи Зарков.

По думите му решението на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС да ремонтират сърцевината на личната си правосъдна промяна - механизма за следствие на основния прокурор, и то единствено месец след неговото приемане, е " тъкмо противоположното на вярната посока ".

Беше признат механизмът и няколко часа, откакто беше определен първият арбитър, който да проверява основния прокурор, изборът беше подложен на подозрение. Струва ми се, че правилото, че е доста значимо да се одобряват нужните закони, само че е още по-важно те да се ползват, или не се чете, или се чете наопаки, акцентира някогашният правосъден министър.

Трябва да опазим постигнатото и да вървим напред. Имаме постоянно държавно управление и то би трябвало да продължи пътя към една от доста значимите цели на България – влизането в Шенген. Не би трябвало хлапашки да се търси кой е направил повече. Процесът би трябвало да се продължи, а не да се стопира, коментира Крум Зарков.

В отговор на въпрос по кое време президентът ще показа своя план за конституционни промени, Зарков сподели: " Не мисля, че към Конститиуцията би трябвало да се подхожда като към съревнование по прокети. Трябва да се изведат основните цели. Когато президентът Радев реши, ще се задейства ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР