Едно от най-старите и известни спортни първенства днес празнува вековен

...
Едно от най-старите и известни спортни първенства днес празнува вековен
Коментари Харесай

Един век история, един век НХЛ

Едно от най-старите и известни спортни шампионати през днешния ден чества древен празник. Националната хокейна лига навършва 100 години. И преди този момент има шампионати хокей на лед на територията на Канада и спечелилият получава за премия сребърната купа, подарена от губернатора на Канада Лорд Стенли през 1892 година. Този трофей, платен в Лондон за 10 гвинеи (днес цената се равнява на 1297 долара), се връчва на шампионата най-силната хокейна лига и сега, носейки името Купа Стенли.

 Хокеят обаче е в рецесия преди 100 години. Първата международна война раздрусва Европа, а Канада като част от Британската империя също взе участие във войната. Някои играчи се бият на фронта, други работят във военни фабрики. Това довежда до раздробяване и закриване на тимове. През ноември 1917 година в хотел „ Уиндзор “ в Монреал стартират полемики за решение на проблемите на хокея. Тези диалози маркират края на съществуващата досега Национална хокейна асоциация. На 26 ноември 1917 година публично е оповестено основаването на Националната хокейна лига.

Големите разногласия са свързани с участващите тимове в Лигата. Сигурни са Отава Сенатърс, Монреал Канейдиънс и Монреал Уондърърс. Търси се четвърти клуб. Квебек Булдокс отхвърля да взе участие и по тази причина погледите се обръщат към Торонто. Градът в началото е подценен поради Еди Ливингстън, който ръководи локалните участници в НХА след 1914 година. Той обаче е много спорна персона и останалите притежатели на клубове го ненавиждат.

На 19 декември 1917 година първият сезон на НХЛ стартира. Само след шест изиграни мача Монреал Уондърърс напуща шампионата, защото след пожар остава без зала за осъществяване на мачовете. В края на шампионата купата отива при Торонто Хокей Клуб.

През идващите години към шампионата на НХЛ се причисляват Квебек Булдогс, Монреал Маруунс, Бостън Бруинс, Ню Йорк Американс, Питсбърг Пайрътс (по-късно станал Филаделфия Куакърс), Хамилтън Тайгърс, Чикаго Блекхоукс, Детройт Кугарс (по-късно става Детройт Ред Уингс), Ню Йорк Рейнджърс и други. Отава Сенатърс става Сейнт Луис Ийгълс. Финансовата рецесия през 30-те години на ХХ век, обзела Северна Америка, основава проблеми за клубовете в НХЛ. Голяма част престават да действат.

 В шампионата остават единствено шест тима - Монреал Канейдиънс, Торонто Мейпъл Лийфс, Бостън Бруинс, Чикаго Блекхоукс, Детройт Ред Уингс и Ню Йорк Рейнджърс. Те са известни като Оригиналните шест и се състезават независимо в НХЛ за цели 25 години в интервала 1942-67 година. През 1967 година Лигата удвоява броя на членовете си. В шампионата влизат Лос Анджелис Кингс, Минесота Норт Старс, Филаделфия Флайърс, Питсбърг Пингуинс, Оукланд Сийлс и Сейнт Луис Блус. Първоначално новите тимове се състезават в обособена конференция. Три години по-късно с тим се снабдява Ванкувър – Канъкс. Тогава в шампионата се включва и Бъфало Сейбърс.

През 1972 година НХЛ се снабдява сериозна конкуренция – амбициозната Световна хокейна асоциация (WHA). За да не загуби позиции, Лигата включва още нови тимове. През същата година са прибавени Ню Йорк Айлъндърс и Атланта Флеймс, а през 1974 година се включват Канзас Сити Скаутс и Вашингтон Кепитълс. Така за интервал от осем години НХЛ утроява размера си. През 1976 година НХЛ и WHA са обзети от финансова рецесия. Много тимове са на границата на банкрута. За това за първи път в историята си Лигата разрешава на клубове да се местят в различен град против продажба.

 Само две години след основаването си Канзас Сити Скаутс се озовава в Денвър и се трансформира в Колорадо Рокис. Оукланд Сийлс, в това време прекръстил се на Калифорния Голдън Сийлс, се трансформира в Кливланд Баронс. През 1978 година „ бароните “ се сплотяват с Минесота Норт Старс, оставяйки шампионата със 17 тима. През 1979 година WHA се разпада, а НХЛ разрешава на Едмънтън Ойлърс, Хартфорд Уейлърс, Квебек Нордикс и Уинипег Джетс да се реалокират в нейния шампионат. През 1980 година Атланта Флеймс се мести в Калгари против 16 милиона $. Две години по-късно Колорадо Рокис е продаден за 30 милиона $ и става Ню Джърси Девилс.

В началото на 90-те години НХЛ афишира присъединението на три нови тима. Завръща се Отава Сенатърс, а стартира и агресия в южните американски щати. Включват се Сан Хосе Шаркс и Тампа Бей Лайтнинг. Следва основаването на Анахайм Майти Дъкс и Флорида Пантърс. В същото време тимове сменят местопребиваването си. Минесота Нортс Старс се мести в Тексас, с цел да стане Далас Старс. Хартфорд Уейлърс отива в Северна Каролина и се трансформира в Каролина Хърикейнс. Канада остава с два тима по-малко. Уинипег Джетс се трансформира във Финикс Койотис, а Квебек Нордикс става Колорадо Авъланч и още в първия си сезон в Денвър печели Купа Стенли.

През 1998 година към НХЛ се причисляват Нешвил Предатърс и Атланта Трашърс. Две години по-късно броят на тимовете е заоблен на 30 с появяването на Минесота Уайлд и Кълъмбъс Блу Джакетс. През 2011 година Канада прибавя нов тим, откакто Атланта Трашърс се трансформира в Уинипег Джетс. От есента на 2017 година в Лигата се включва Вегас Голдън Найтс.

През стоте години на своето битие НХЛ дава на света хокейни митове. Първата огромна звезда от интервала преди Втората международна война е Хауи Моренц. Играчът на Монреал Канейдиънс чупи редица върхове на Лигата, само че хокеят става причина за гибелта му. През 1937 година по време на мач губи равновесие при висока скорост и се удря в мантинелата. Там кънката му се закача в оградата, а Ърл Сайберт от Чикаго Блекхоукс не съумява да спре и се блъска в него. Това довежда до строшаване на крайници на Моренц на четири места. След близо два месеца в болничното заведение той умира поради емболия, породена от тромби, образували се в счупения крайник.

 В годините след Втората международна война огромната звезда още веднъж е състезател на Монреал Канейдиънс. Това е Морис Ришар (на фотографията вляво). Дясното крило, известно като Ракетата, печели осем пъти Купа Стенли и слага редица върхове. Той е и първият хокеист, вкарал 50 гола в 50 мача в границите на един сезон. Става и първият, осъществя 500 попадения в НХЛ. В годините по-късно Лигата има и други звезди като Горди Хоу, Боби Ор, Фил Еспозито, Майк Боси, Уейн Грецки (считан за най-великият хокеист на всички времена), Марк Месие, Марио Лемьо, Стив Айзерман, Патрик Роа и други. През 80-те години стартират да се притеглят играчи от Европа – най-вече скандинавци. Сред тях се помнят финландецът Яри Кури и швецът Борие Салминг. След рухването на Желязната завеса в НХЛ пробиват играчи от Източна Европа, най-вече от мощните школи на Чехословакия и Съветския съюз. От тях измежду легендите на Лигата ще се наредят Яромир Ягър (все още играе), Доминик Хашек, Вячеслав Фетисов, Игор Ларионов, Павел Буре и други.

 В по-ново време в НХЛ блестят Тимо Селяне, Матс Сундин, Петер Форсберг, Никлас Линдстрьом, Пол Кария и други. В момента почитателите на хокей на лед се радват на изявите на Сидни Кросби, Александър Овечкин, Евгений Малкин, Здено Хара, Анже Копитар, Кери Прайс, Фил Кесъл, Хенрик Лундквист, както и на младата вълна ръководена от Конър Макдейвид и Остън Матюс.

През годините на своето битие НХЛ съумява направи и неща, считани за невъзможни. През 1972 година, в разгара на Студената война, е проведена серия от мачове сред канадските звезди на Лигата и националния тим на Съветския съюз, който по това време е със славата на първенец от последните три олимпийски игри и притежател на осем следващи златни медала от международните шампионати сред 1963 и 1971 година Четири мача се играят в Канада и четири в Москва. Тези срещи трансформират визиите за Северна Америка като доминантна мощ в хокея на лед. В последващи години са проведени и други сходни серии, само че с присъединяване на клубни тимове – съветски и чешки.  През 1992 година още в първата година на съществуването си Тампа Бей Лайнтинг влиза в историята, позволявайки за първи път жена да играе в мач под егидата на НХЛ. Канадката Манон Рийом пази за „ светкавиците “ в контролна предсезонна среща.

Какво ще ни предложи второто столетие от историята на НХЛ, следва да разберем. Сигналите от протичащото се на леда сега са обещаващи. Много надарени играчи вземат участие в Лигата и част от тях сигурно ще се трансфорат с митове във времето.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР