Едно от най-популярните масла в света в момента е оризово

...
Едно от най-популярните масла в света в момента е оризово
Коментари Харесай

Оризово масло за лице и коса – азиатски хит за красота. Свойства и приложение

Едно от най-популярните масла в света сега е оризово масло, употребява се в готвенето и козметиката. Много се приказва за неговите потребни за здравето свойства, когато се употребява, само че знаете ли по какъв начин маслото от оризови трици работи върху кожата и косата? В публикацията споделяме свойствата, приложението и забавните обстоятелства за оризовото масло.

Оризово масло

Оризът е една от главните храни на повече от половината население на света. Отглежда се в над 100 страни, в съвсем 18 000 разновидности, и съставлява към 25% от международното произвеждане на хранително зърно. От него се получава оризово масло, което се употребява в кулинарията и козметиката. В тази публикация се фокусираме върху използването на масло в грижата за косата и кожата.

Красива и млада кожа

Запознайте се с оризовото масло, което е тайната за хубост на азиатските дами.
Оризът се състои от доста пластове и маслото от оризови трици, известно още като дестилат от оризови трици, се получава от пласта сред външната обвивка и зърната на ориза. Тази твърда, кафява и мазна обвивка, покриваща оризово зърно, е богатите на масло трици, които са в центъра на тази публикация.

От епохи оризовите трици са били употребявани в Япония като основна съставна част в почистващи препарати, тоници и пудри за баня, с цел да поддържат кожата гладка и еластична. Те са ценени поради многостранните си свойства, най-често срещаните от които са успокояващи, овлажняващи, срещу стареене и защитни свойства.

Маслото от оризови трици се употребява в цяла Азия повече от 2000 години, основно за грижа за кожата. Използва се в производството на сапуни и кремове за кожа.

Оризът е и е бил основата на грижата в азиатската козметика. Японските гейши добавяли вода във ваната, оризова вода, както и няколко капки масло. Освен за подмладяващи бани, оризовото масло се употребява за измиване на лицето и косата.

Интересен факт е, че оризовото масло се употребило и за разчистване на дървени подове. Наистина е невероятно да се изброят всичките му приложения. Няма подозрение обаче, че най-ценните изгоди от маслото в грижата се дължат на неговите озаряващи свойства, а както знаем, японките са известни със своя ярък, порцеланов и безукорен загар.

Свойства на оризовото масло

Оризовото масло се състои от към 89% мазнини, 2-4% свободни мастни киселини и 4% примес от токофероли, гама-оризанол, органични киселини и лецитин.

Основните съставки на оризовото масло, които са виновни за неповторимите му свойства са:

  • олеинова киселина (мононенаситена от фамилията на омега-9)
  • линолова киселина (полиненаситена от фамилията на омега-6),
  • палмитинова киселина
  • стеаринова киселина
  • α-линоленова киселина ( полиненаситени от фамилията на омега-6) омега-3)
  • витамин В
  • витамин Е
  • сквален
  • коензим Q10
  • ферулова киселина

Изключително скъпо вещество в състава е гама-оризанол, който е композиция от растителни стеролни естери и ферулова киселина с други органични съединения. Смята се, че резултатът му срещу стареене е даже няколко пъти по-голям от този на витамин Е.

В композиция с сегашния витамин Е, оризовото масло има мощни свойства срещу стареене. Тази композиция има позитивен резултат върху водния баланс на кожата, микроциркулацията, пази колагеновите и еластиновите нишки и вследствие на това подмладява кожата.

Козметични свойства на оризовото масло

С помощта на козметика, съдържаща оризово масло, можете да възвърнете сияйния тип на кожата си и да се радвате на юношески искра за дълго време. Важно е, че оризовото масло може да се употребява от бременни дами и деца. Не демонстрира алергенни свойства. Като изцяло хипоалергичен артикул, той не би трябвало да провокира раздразнение или алергии, тъй че може да се употребява от хора с сензитивна кожа.

Спомага за:

  • поддържане на мекотата и еластичността на кожата и косата
  • изсветлява обезцветяването
  • придава на кожата юношески искра
  • понижава признаците на стареене като преждевременни бръчки и фини линии
  • защищава кожата от отрицателните резултати на слънчевата радиация
  • подкрепя битката против свободните радикали
  • оказва помощ в битката със признаците на пърхот
  • подтиква растежа на по-плътна и мощна коса

Оризово масло в козметиката – приложение

Оризовото масло има доста приложения в козметиката, както в чиста форма, по този начин и като добавка към разнообразни козметични артикули, да вземем за пример кремове, масла, шампоани, балсами за коса, средства за унищожаване на грим и кремове за обриви от пелени.

Използва се и за масаж на тялото, защото има мощно стягащи свойства. Маслото съдържа естествени UV филтри, заради което е идеално за отбрана през лятото от нездравословната слънчева радиация. Предимството на оризовото масло е, че е без аромат, попива бързо и не оставя лоен филм върху кожата. При нанасяне върху кожата не запушва порите на кожата.

Използването на оризово масло в грижите:

  • масаж – непосредствено върху кожата, също и в композиция с други натурални масла
  • омазняване на мокра и суха коса
  • еликсир за нокти, мигли и вежди
  • серум за отбрана на краищата на косата
  • съставна част на домашни маски за лице и коса
  • добавка към козметиката
  • добавка за баня
  • опция на маслата за кожата за деца и бебета
  • съставен елемент на студените сапуни

Подобно на доста други масла, оризовото масло се предлага в рафинирана форма, т.е. пречистено, лишено от множеството потребни за здравето съставки, предлага се за пържене; и в необработен тип се предлага за грижи и като добавка към диетата да се употребяват сурови.

Козметичното масло не е същото като олиото за готвене. Когато избирате масло, не забравяйте да ревизирате предназначението му. Можете да включите в грижата си олио за готвене, само че козметичното не става за готвене и ястие.

Оризово масло за кожа

Маслото от оризови трици е известно със способността си да почиства, омекотява, овлажнява, успокоява, подхранва и изглажда кожата. Освен това забавя процеса на стареене и избистря тена. Локално приложеното натурално масло за лице усъвършенства циркулацията, изравнява тена на кожата и минимизира появяването на сенки и подутина към очите. Увеличава естествената регенерация на кожата, подкрепя задържането на влага и успокоява раздразненията.

Оризовото масло е уместно за всеки вид кожа. Особено се предлага за грижа за сензитивна, суха и зряла кожа.

Системното потребление на оризово масло прави кожата сияйна. Нещо повече, единствено след няколко приложения можете да забележите разлики в положението на кожата. Достатъчно е да го втривате в кожата на лицето всеки ден и ще забележите първите резултати след седмица.

Как да употребявате оризово масло върху лицето си:

Можете да употребявате масло от оризови трици за лице като опция на дневния крем или като нощен крем. Можете да добавите малко количество към обичания си крем. Подходящ е и за унищожаване на грим и разчистване на лицето.

Как да употребявате оризово масло за тяло:

Перфектно е като масажно масло в чиста форма или в композиция с други масла. Може да бъде и основата на пилинга. Можете да добавите няколко капки към балсама, с цел да подсилите изглаждащия и кръвоспиращ резултат. Можете също по този начин да нанесете оризово масло непосредствено върху кожата в чист тип като сурогат на еликсир – тук е най-добре да го масажирате във влажна кожа незабавно след къпане.

Оризово масло за коса

Оризовото масло е идеално за грижа за косата и скалпа. Собствениците на суха и повредена коса би трябвало да се интересуват изключително от него, защото маслото овлажнява, подтиква регенерацията и понижава накъсването на косата. Освен това подхранва и подтиква космените фоликули, като по този метод форсира растежа на косата и предотвратява появяването на сива коса.

Оризовото масло не изсушава и не оставя лоен филм върху косата, тъй че можете да го употребявате в чист тип върху краищата и цели кичури. Не утежнява косата, с помощта на което косата след използването му е еластична, подхранена и отпусната.

Как да употребявате оризово масло за коса:

Оризовото масло е уместно за омазняване на косата – то ще накара косата ви да възвърне блясъка си и да стане по-здрава (най-добре е да го оставите да престои през нощта и да го измиете на сутринта). Можете да го употребявате като серум върху краищата или да го нанесете по цялата дължина на кичурите – тук е най-добре да добавите няколко капки масло към балсама.

Красива и млада кожа с оризово масло

Благодарение на благотворното си деяние, оризовото масло се употребява в грижата за кожата и лицето, участва и в доста козметични артикули. Особено ценено е поради високото наличие на витамин Е, който оказва помощ за възстановяване на положението даже на най-увредената кожа, върлите пушачи или тези, които имат кожа с бръчки и обезцветяване.

Чистото козметично оризово масло е предопределено за грижа за всеки вид кожа, изключително сензитивна, зряла и с липса на разтегливост. Не провокира алергии, не запушва порите и не предизвиква мазна кожа.

Можете също да употребявате готварско масло за лицето и косата си. Всеки тип масло е уместно за основаване на лична козметика – кремове, маски, масла за тяло. В същото време ви предлагаме да изберете нерафинирано масло за грижа, с цел да сте сигурни, че то ще извърши задачата си и даже при по-дълъг интервал на предпазване няма да загуби скъпите си козметични свойства.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР