Едно от най-хубавите нещата на това да работиш в сайт,

...
Едно от най-хубавите нещата на това да работиш в сайт,
Коментари Харесай

Asus ROG Strix Scar 18 – тежката артилерия в гейминга

Едно от най-хубавите нещата на това да работиш в уебсайт, отдаден на технологиите, е това, че можеш да се докосваш постоянно до разнообразни „ чудеса “ на техниката. В редакцията ни не рядко влизат артикули, които ни карат да се вълнуваме, само че има и такива, надминаващи всичко останало. Точно това беше казусът и с големия  Asus ROG Strix Scar 18, който имахме опция да „ тестваме “ този март. Честно казано пишем тестваме в кавички, тъй като най-вече играхме на него и гледахме филми, само че нееднократно той потвърди, че е чудесна машина даже за работа.

Този Asus ROG Strix Scar 18 с най-голям клас хардуер е видимо по-мощен при взискателни работни действия и игри спрямо предходните генерации Scar, както и доста по-добре охладен с модифицирания си термичен модул. Като прибавим красивия 18-инчов екран, разнообразните портове, познатия дизайн на ROG и здравото шаси, този преносим компютър е ясна рекомендация в своя клас.

В същото време обаче това е много огромно и тежко устройство, което предлага някои забавни дизайнерски решения, които оказват въздействие върху ергономичността му при ежедневна приложимост.

Ето какво можем да споделим за Asus ROG Strix Scar 18 series, най-мощният преносим компютър на ROG – Republic of Gamers, разполагаем към 2023 година.

Нашата ревю единица е конфигурацията от най-високо равнище, налична за тази линия, с процесор Intel Core i9-13980HX и Nvidia RTX 4090 Laptop dGPU, работещ с до 175W TGP. Накратко, това е отличен широкоформатен преносим компютър за работа и игри, предопределен най-вече за настолна приложимост. Той наподобява и се усеща като предходните преносими компютри ROG Scar, само че 18-инчовият екран предлага по-голяма действителна повърхност на екрана, в сравнение с предходните 17-инчови разновидности, а целият пакет от благоприятни условия и термични характерности е по-добре уравновесен в това обновено шаси, в сравнение с при предходните модели Scar. В същото време този Scar 18 е малко по-голям и по-тежък от предходните модели Scar, само че в случай че търсите малко по-компактен, тази година Asus предлага и ROG Scar 16.

Налична е и малко по-достъпна настройка – разновидността ROG Scar 18 G834JZ, който предлага същите характерности, само че съчетава същия процесор Core i9-13980HX с RTX 4080 12GB dGPU. Спецификациите от междинен и по-нисък клас не са налични за Scar 2023, само че се оферират в линията ROG Strix G18, която разгледахме тук и ще разгледаме и в бъдещи ревюта.

Дизайн и структура

ROG Strix Scar 18 е пълноразмерен преносим компютър с огромен 18-инчов 16:10 екран. Площта му е почти 400 x 295 мм, дебелината му е до 1,2″ (31 мм), а тежестта му е 3,1+ кг, като идва и с много обемисто зарядно.

Освен смяната в размера и тежестта, има още няколко значими актуализации на серията Scar 2023:

    дисплеят е сменен с формат 16:10, което се показва в по-голяма действителна повърхност и по-малки рамки, изключително в долната част на брадичката;     в горната част на екрана към този момент има разрез, който включва камера и микрофони и работи като лост, от който можете да вземете екрана при отваряне на лаптопа;     клавиатурата е с леко изменен дизайн и е употребен по-голям тъчпад;     целият заден борд на преносимия компютър е модифициран, с цел да се вгради новият термичен модул;     вследствие на това на гърба към този момент няма портове, а всички входно-изходни устройства са ситуирани на страничните страни.
Ето един по-задълбочен взор към входно-изходните устройства:

Повечето портове са отляво, където ще намерите мястото за зареждане, LAN врата, пълноразмерния HDMI 2.1 и двата USB-C врата. Единият от тях поддържа Thunderbolt 4 с 40 Gbps USB, без зареждане и DP през iGPU, а другият е елементарен USB-C 3.2 с 10 Gbps USB, 100W зареждане и DP през DGPU

Шасито на 2023 е сходно на предходните разновидности, само че с няколко леки промени. Капакът към момента е от солидно парче алуминий с черно анодизирано покритие и огромно лого с присъщите RGB-очи.

Ако изключите осветлението, този преносим компютър е с много приглушен черен дизайн и би трябвало да е допустим в по-строги работни/училищни среди. Елементите на марката също са много приглушени и можете да отлепите стикерите, които другояче се открояват. RGB светлинните ленти са леко актуализирани, като в този момент има една светлинна лента на предния борд и ъглите и още една на задния борд, зад екрана. Те могат да се ръководят поотделно и да се изключват и в софтуера Auro.

Основното шаси на преносимия компютър към момента е направено от пластмаса, с меко покритие, ефикасни транспарантни страни и по-грубо покритие за долната част. Качеството на направата е чудесно, като не се следи прегъване на клавиатурната плоча или където и да било другаде, както и не се чуват скърцащи звуци при улавяне и пренасяне. Въпреки това това е огромен и тежък преносим компютър, тъй че не бих го вдигнал от ъгъла.

Основният дек е отчасти транспарантен към горния край, а не в ъгъла, както при предходния дизайн. Това безпрепятствено пластмасово покритие обаче към момента се цапа елементарно и изисква съществено избърсване, с цел да се поддържа чисто.

Ергономията тук е много добра. Лаптопът седи добре закрепен върху равна повърхнина с помощта на огромните гумени крачета с добър захват. Тези крачета в действителност са малко по-високи в този момент, в сравнение с в предходните модели Scar, и имат специфичен дизайн, предопределен да насочва въздуха към вентилаторите, което разрешава по-добър въздушен поток и изстудяване.

Като оставим това настрани, пантите са здрави и в това време гладки, което разрешава контролиране с една ръка и опазване на екрана като надъхан при пренасяне на преносимия компютър. Ъгълът на наклона на гърба към момента е стеснен на към 135 градуса, което не е идеално, само че и не е толкоз значимо за този тип дизайн, предопределен за потребление на бюро.

Това потомство на Scar към момента ползва система от 4х високоговорители (два под екрана, два на дъното) и няма биометрични данни: няма инфрачервена камера и няма датчик за пръсти.

Като цяло, този Asus ROG Strix Scar 18 от 2023 година се усеща и наподобява доста сходно на Scar от предишните години, макар леките промени и усъвършенствания. Актуализираният размер на екрана е поразителната оригиналност тук, до момента в който от отрицателна позиция фактът, че целият борд в този момент е непокътнат за изстудяване и вследствие на това всички портове са подредени по краищата, може да не се хареса на някои от вас. Въпреки това този аспект разрешава по-добро изстудяване на вътрешните детайли и незабравим скок в мощността и опциите, тъй че това е компромис, който мога да приема при подобен тип устройство с висока продуктивност.

Клавиатура и тракпад

Клавиатурата на този Scar 18 е с дизайн с гумен купол, получен от последната итерация на ROG Scar 17 от 2022 година

Разположението включва цялостен набор от съществени клавиши, по-тясна NumPad секция и пет спомагателни мултимедийни клавиша в горния десен ъгъл, присъщи за преносимите компютри ROG.

Изживяването при писане не се е трансформирало по някакъв незабравим метод и това е обикновено. Това е добра клавиатура със междинна дълбочина на удара и добра противоположна връзка с клавишите.

Клавишите са с RGB подсветка, с надзор на всеки клавиш и разнообразни резултати, които могат да се избират в приложението Armoury Crate и Aura Creator. Светодиодите са задоволително ярки и равномерни, като малко светлина се прокрадва отдолу под капачките на клавишите, само че не видимо или дразнещо.

Екран

Asus предлага един-единствен вид на екрана за този 2023 ROG Scar 18, с 18-инчов 16:10 непрозрачен и недостижим IPS панел.

Ако сте любопитни, този 18-инчов 16:10 екран е с размери 383 x 242 мм, до момента в който 17,3-инчовият 16:9 екран е с размери 381 x 214 мм. Така че този 18-инчов екран е най-вече по-висок с съвсем 3 см, само че другояче е с съвсем същата широчина.

Всъщност това е добър IPS панел, с QHD+ резолюция 2560 x 1600 px, 450 нита бляскавост, контрастност 1000:1 и 100% покритие на цветовете DCI-P3. Освен това предлага 240Hz освежаване и 3 ms време за реакция, както и поддръжка на GSync, което го прави отличен вид за игри.

Хардуер и продуктивност

Нашият тестов модел е конфигурацията с най-висока спецификация на ASUS ROG Strix Scar 18, кодово име G834JY, построена въз основата на процесор Intel Core i9-13980HX, 32 GB DDR5-4800 памет в два канала, 2 TB бърз SSD диск за предпазване и двойна графика: Nvidia RTX 4090 16GB dGPU и Iris UHD iGPU, интегриран в процесора на Intel.

От позиция на спецификациите този ASUS Strix ROG Scar 18 2023 е построен въз основата на най-новия разполагаем все още хардуер на Intel и Nvidia.

Core i9-13980HX е най-хубавият мобилен процесор в платформата Raptor Lake от 13-то потомство на Intel, с 24 ядра и 32 влакна. Той е с хибриден дизайн с 8 високопроизводителни и двунишкови ядра и 16 спомагателни ефикасни ядра, които работят дружно или поотделно при разнообразни натоварвания. Дизайнът и термалният модул на този белег също по този начин разрешават на процесора да работи с ~140-150 W непрекъсната мощ при взискателни натоварвания на процесора, в профилите Turbo или Manual (максимална производителност).

За графичния процесор серията 2023 Scar 18 се предлага с чипове RTX 4000 от най-високо равнище. Това, с което разполагаме в тази извадка, е RTX 4090 Laptop dGPU, работещ с мощ до 175 W с Dynamic Boost. Asus увеличи настройките на мощността на графичния процесор по отношение на предходните генерации Scar (150 W при елементарния Scar 17, 175 W при последващия Scar 17 SE Special Edition).

При този дизайн към момента има MUX за безкомпромисна продуктивност при игрите, само че новото за годината е поддръжката на технологията Advanced Optimus на Nvidia и GSync на главния екран. Изглежда, че Advanced Optimus работи добре тук, като се изключи това, че системата замръзва за 1-2 секунди при превключване сред режимите на GPU, което ми се стори необичайно, само че след известно време привикнах. Надявам се, че Asus ще успее да реши този проблем в по-късните софтуерни актуализации.

Що се отнася до вариантите за оперативна памет и предпазване, преносимият компютър към момента се предлага с два налични DIMM модула за памет и два M.2 SSD слота. Нашата численост беше доставена с 32 GB DDR5-4800 RAM в двуканален режим и два SSD диска Samsung gen4 в Raid0.

Влизането вътре до съставените елементи е обикновена задача, просто би трябвало да повдигнете задния панел, който се държи на място с няколко винта Philips. Светлинната лента начело към този момент не е ситуирана на D-панела, което значи, че към този момент не би трябвало да се притеснявате за спирането на този лентов кабел, употребен при предходното шаси.

Вътре ще откриете всички съставни елементи, огромната батерия и термичния модул. Все още има известно неизползвано пространство и това е по този начин, тъй като Asus ползва същия вътрешен дизайн сред този Scar 18 и по-компактния Scar 16, само че с по-дълги топлинни тръби от страната на графичния процесор за 18-инчовия модел и по-голям вентилатор на графичния процесор. Все отново би било хубаво това пространство към батерията да се употребява по някакъв метод, може би за някои по-мощни високоговорители.

Като оставим настрани спецификациите, Asus предлага общоприетите си профили на зареждане в приложението за ръководство Armoury Crate: Тих, Производителност, Турбо и Ръчен, с разнообразни настройки на мощността и профили на вентилатора сред тях, систематизирани в следната таблица.

Освен тези съществени профили на зареждане има и някои варианти за графичния процесор, от които да избирате: Ultimate (само dGPU, изисква рестартиране, когато бъде избран), Standard (активира Advanced Optimus), Optimized (активира елементарния Optimus) и Eco (обикновения Optimus, само че деактивира dGPU). В множеството случаи държах преносимия компютър на Standard за ежедневна приложимост и проби, а за игри избрах Ultimate.

Преди да преминем към раздела за продуктивността, ето по какъв начин този преносим компютър се оправя с ежедневната приложимост и многозадачната работа отстрани Silent (Тих), изключен от електрическата мрежа. За това, което си заслужава, вентилаторите поддържат най-вече луфт на този режим Silent при ежедневна приложимост, защото dGPU е неактивен и процесорът остава под 60 градуса C.

Производителност и бенчмаркове

Преминаваме към по-взискателни натоварвания и започваме с тестване на продуктивността на процесора, като изпълняваме теста Cinebench R15 над 15 пъти в цикъл, със закъснение от 1-2 секунди сред всяко осъществяване.

Процесорът Core i9 се стабилизира на ~145 W непрекъсната мощ при конфигурация Turbo, с температури към 90-92 С и резултати от ~5000 точки. Вентилаторите се въртят с ~48 dB на равнището на главата в този режим.

Процесорът работи на висока мощ през цялото времетраене на този тест и термалният throttling в никакъв случай не е проблем. Вместо това системата лимитира мощността на процесора след няколко осъществявания при към 140-145 W. Въпреки това това към момента е доста огромна мощ за шаси на преносим компютър.

Контролът на напрежението е заключен както с XTU, по този начин и с Throttlestop, само че в BIOS има алтернатива за undervolting, която разрешава до -30 mV undervolt. Undervolt разрешава на процесора да се стабилизира при малко по-висока мощ и води до 2-3% нарастване на резултатите в теста Cinebench R15. Също по този начин не съм забелязал никакви проблеми със стабилността при този -30 mV undervolt по време на работата ми с този преносим компютър – в никакъв случай не съм получавал наследник екран или сривове в някое от приложенията.

Съществува и опция за потребление на профила Manual (Ръчен) и повишение на оборотите на вентилаторите до 100%. Това води до повишение на шума (53 dBA) и минимално нарастване на продуктивността (1-2%). В този режим процесорът към момента е с лимитирана мощ и работи при ~85 градуса по Целзий.

Silent Performance Turbo Manual CPU only, PL1/PL2 TDP 65/100W 90/120W 135/175W 140/175W GPU only, max TGP 55W 160W 175W 175W Crossload
Max GPU TDP + GPU TGP 85W,  30 + 55 W 195W, 45 + 150 W 230W, 55 + 175 W 240W, 65 + 175 W Noise at head-level, tested 35 dBA ~42-43 dBA in games ~50 dBA ~53 dBA, max fans

Преминаването към профил „ Производителност “ води до стабилизиране на процесора на ~115 W и температури от 70-те години, като вентилаторите се въртят по-тихо – ~42 dB на равнището на главата. Още един път системата лимитира мощността на процесора, а продуктивността спада с 10% по отношение на профила Turbo.

При профила Silent (Тих) процесорът работи с към 90 W за няколко цикъла, а по-късно се стабилизира на към 70 W, с едвам чуваеми вентилатори (под 35 dB) и температури в средата на 70-те градуса С. i9-13980HX към момента реализира 3800 точки в теста Cinebench, към 70% от продуктивността в Turbo и към момента отличен резултат за платформа за преносим компютър, както ще видите по-късно.

И най-после, процесорът работи с ~70 W на батерия, в профила Performance, с към момента респектиращи резултати от към 3600 точки. Подробности по-долу.

Като цяло това са отлични резултати спрямо която и да е от другите мобилни платформи, които сме тествали в предишното. Нещо повече, за разлика от предходните генерации Scar, това шаси Scar 18 с актуализирания хардуер и изстудяване към този момент не е термично лимитирано по никакъв метод в този тест за продължителна работа на процесора.

За да представим тези резултати в вероятност, ето по какъв начин тази реализация на Core i9-13980HX се оправя с други преносими компютри с висока продуктивност в този тест, както на Intel, по този начин и на AMD.

Първо, то е с 30% по-бързо от Core i9-12950HX в Asus ROG Scar 17 SE и с 60% по-бързо от Core i9-12900HX в Lenovo Legion 7i 2022. А по-късно е съвсем 2 пъти по-бърз от общоприетия хардуер Core i9-12900H от 2022 година, внедрен в Scar 15/17 и доста други производителни преносими компютри.

След това продължихме и в допълнение проверихме нашите констатации с по-натоварващия тест за цикъл Cinebench R23 и Blender – Classroom, което докара до сходни констатации на това, което обяснихме нагоре (140W граница за Turbo, 110W за Performance, 70W за Silent).

След това стартирахме целия набор от проби и бенчмаркове в профила Turbo с графичен процесор, надъхан на общоприет режим (MUX на Advanced Optimus), и с екран, надъхан на естествената QHD+ резолюция. При тези проби централният процесор работи със общоприетоо напрежение.

Ето какво получихме:

3DMark 13 -Профил на процесора: оптимален – 12999, 16 – 9817, 8 – 7542, 4 – 4324, 2 – 2184, 1 – 1154;

3DMark 13 – Fire Strike (DX11): 36036 (графика – 47622, физика – 40243, смесен – 12087);

3DMark 13 – Порт Роял (RTX): 13564;

3DMark 13 – Time Spy (DX12): 20350 (графика – 21222, процесор – 16509);

3DMark 13 – Speed Way (DX12 Ultimate): 5514;

Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 12641;

Uniengine Superposition – 1080p Medium: 33326;

Handbrake 1.3.3 (кодиране от 4K към 1080p): 78,73 междинни фрагмента в секунда;

Handbrake 1.6.1 (кодиране от 4K към 1080p): 120,58 междинни фрагмента в секунда;

PassMark 10: Оценка: 7232 (процесор: 53897, 3D графика: 27962, памет: 3374, марка на диска: 36486);

PCMark 10: 7662 (Essentials – 11434, Productivity – 9844, Digital Content Creation – 10847);

GeekBench 5.5.1 64-bit: tbu;

CineBench R15 (най-добра работа): CPU 5050 cb, CPU Single Core 308 cb;

CineBench R20 (най-добра работа): CPU 12210 cb, CPU Single Core 818 cb;

CineBench R23: CPU 31664 cb (най-добър индивидуален пробег), CPU 27730 cb (10-минутен пробег), CPU Single Core 2131 cb;

x265 HD Benchmark 64-bit: 17.93 s.

А ето и някои бенчмаркове за работна станция, при същия профил Turbo:

Blender 3.01 – сцена с BMW – CPU Compute: 1 m 16s ;

Blender 3.01 – сцена BMW – GPU Compute: 10,03 сек (CUDA), 5,91 сек (Optix);

Blender 3.01 – сцена в класната стая – пресмятане с процесор: 3 m 02s;

Blender 3.01 – Сцена в класната стая – GPU Compute: 19,68 сек (CUDA), 13,51 сек (Optix);

Blender 3.41 – Сцена с BMW – CPU Compute: 1 м 16 сек;

Blender 3.41 – сцена с BMW – GPU Compute: 9,78 сек (CUDA), 5,28 сек (Optix);

Blender 3.41 – сцена в класната стая – CPU Compute: 1,5 мин: 3 m 02s;

Blender 3.41 – Сцена в класната стая – GPU Compute: 17,64 сек (CUDA), 9,81 сек (Optix);

Pugetbench – DaVinci Resolve: 2007;

Pugetbench – Adobe After Effects: tbu;

Pugetbench – Adobe Lightroom: 1513;

Pugetbench – Adobe Photoshop: 1274;

Pugetbench – Adobe Premiere: 1242;

SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 200,05;

SPECviewperf 2020 – Catia: 112,91;

SPECviewperf 2020 – Creo: 134.65;

SPECviewperf 2020 – Energy: 73,67;

SPECviewperf 2020 – Maya: 517,80;

SPECviewperf 2020 – Медицина: 58,73;

SPECviewperf 2020 – SNX: 34,58;

SPECviewperf 2020 – SW: 434.68.

V-Ray Benchmark: tbu;

Тези резултати в режим Turbo са умопомрачителни, само че преносимият компютър работи с до 48-49 dB отстрани Turbo, което може да ви се стори шумно. Следователно, в случай че сте подготвени да жертвате до известна степен продуктивността, с цел да запазите вентилаторите по-тихи, профилите Performance и Silent би трябвало да съставляват интерес.

Ето по какъв начин се показва този 2023 Scar 18 в профила Performance, който лимитира вентилаторите до към 42-43 dB на равнището на главата.

3DMark 13 – Fire Strike: 33223 (Graphics – 44342, Physics – 36581, Combined – 11007);

3DMark 13 – Time Spy: 18916 (графика – 19826, процесор – 15013);

Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 12516;

CineBench R20 (най-добър резултат): CPU 11077 cb, CPU Single Core 812 CB;

Blender 3.41 – Сцена в класната стая – CPU Compute: 3 м 16 сек.

При този профил CPU и GPU работят с малко по-ниска мощ, заради което резултатите леко се утежняват. Нищо значително, само че би трябвало да сте наясно, че вътрешните устройства също работят при малко по-високи температури при комбинирани натоварвания в този режим.

Можете също по този начин да изберете безшумния профил, като в този случай вентилаторите няма да надвишават 35 dB. Ето какво получихме в този случай:

3DMark 13 – Fire Strike: 27717 (графика – 39785, физика – 28340, комбинирано – 8379);

3DMark 13 – Time Spy: 9771 (Graphics – 9324, CPU – 13425);

Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 6976;

CineBench R20 (най-добър резултат): CPU 10452 cb, CPU Single Core 792 cb;

Blender 3.41 – Сцена в класната стая – CPU Compute: 3 м 35 сек.

И CPU, и графичният процесор се оказват доста лимитирани във връзка с мощността в този режим, само че въпреки всичко се показват конкурентно, като се има поради какъв брой безшумно работи преносимият компютър.

Производителност при USB-C зареждане

Можете да зареждате този преносим компютър посредством USB-C, нещо потребно, когато пътувате, без да носите със себе си обемистото главно зарядно устройство.

При USB-C зареждане са налични единствено профилите „ Производителност “ и „ Безшумен “. Включих 100W зарядно устройство ROG и преносимият компютър се оправи добре с главната приложимост и многозадачната работа в този режим, само че беше стеснен във опциите при взискателни натоварвания.

Хардуерът е с лимитирана мощ спрямо потреблението на главното зарядно устройство. Това не е изненада, защото главното зарядно устройство е с мощ 330 W, а зарядното устройство USB-C е единствено 100 W.

Очаквайте до 115 W резистентност при натоварване единствено на CPU, 55 W при натоварване на GPU и към 75-80 W при комбинирано натоварване на CPU+GPU.

Ето някои резултати от бенчмаркове в режим Performance (Производителност) при USB-C зареждане.

3DMark 13 – Fire Strike: 18402 (графика – 19236, физика – 40022, комбинирана – 8619);

3DMark 13 – Time Spy: 5351 (Graphics – 4796, CPU – 15570);

Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4117;

CineBench R20 (най-добър резултат): CPU 11010 cb, CPU Single Core 803 cb.

Резултатите на процесора са равни на тези в режим „ Производителност “ с включено главно зарядно устройство, само че резултатите на графичния процесор са доста по-ниски, защото графичният процесор е стеснен до 55 W при зареждане през USB-C.

Въпреки това, с цел да доближи високата процесорна мощ при продължителни натоварвания, системата черпи сила както от зарядното устройство, по този начин и от батерията. По този метод батерията се разрежда доста бързо при тежки натоварвания на процесора; пресмятам към 30-40 минути на цялостно натоварване въз основа на цикъла на теста Cinebench.

При комбинирани натоварвания батерията към момента се разрежда, само че доста много постепенно, тъй че ще получите 10++ часа игра на игри или натоварвания, макар че този пробег ще варира според от това какъв брой тежки за процесора са вашите приложения.

Освен това батерията не се разрежда при ежедневна приложимост и многозадачна работа, а тези действия са плануваният случай за потребление на този преносим компютър на PD зареждане.

Гейминг продуктивност

Тъй като ROG Scar 18 е най-мощният преносим компютър на ROG (Republic of Gamers) от поколението 2023, дано забележим по какъв начин се оправя със актуалните игри.

Тествахме няколко разнообразни типа игри на другите налични профили при естествената QHD+ резолюция на екрана, като всички те бяха с MUX, надъхан на режим Ultimate GPU, и с леко занижен процесор.

Тази настройка може елементарно да се оправи с всички модерни игри при QHD+ резолюция и Ultra настройки, със или без RT. Геймърската продуктивност на този RTX 4090 Scar 18 е удивително покачване по отношение на най-бързите геймърски преносими компютри от предишното с процесори Core i9 HX и dGPU RTX 3080Ti 175W.

Производителността на DLSS също е впечатляваща. Nvidia подвигна огромен звук към DLSS3 на чиповете RTX 4000 и за това има основателна причина. Засега обаче единствено шепа игри поддържат DLSS 3 (сред тях са Witcher и Cyberpunk).

След като приключихме с това, дано разгледаме някои записи на продуктивността и температурата.

Режимът Turbo усилва вентилаторите до равнища от ~49 dB, когато преносимият компютър е подложен на бюрото. Това е заслужено равнище за профил с най-висока продуктивност, само че въпреки всичко в идеалния случай ще желаете да употребявате слушалки, с цел да го прикриете.

Процесорът работи много топло при температура сред 80-90 градуса по Целзий сред тестваните заглавия, според от това какъв брой мощ разпределя всяка игра. Графичният процесор работи при 78-80 градуса и сред 160 и 175 W мощ на TGP.

Това никога не са ниски температури, само че са в допустими граници за този тип мощен компютър.

Можете да повдигнете задната част на преносимия компютър от бюрото и това усъвършенства въздушния поток под шасито и във вентилаторите, което се показва в видимо понижаване на температурите на CPU и GPU.

В този случай в нашите проби CPU работи при 78-85 градуса по Целзий, а GPU – при под 75 градуса по Целзий. y предлагаме тази конфигурация за по-дълги гейминг сесии.

Можете също по този начин да изберете профила Manual, който разрешава персонализиране на настройките на мощността и профилите на вентилаторите. За задачите на тестванията натиснах всички вентилатори до 100% обороти, сложих преносимия компютър на повдигаща стойка и резервирах настройките на зареждането такива, каквито са по дифолт.

Този ръчен профил се показва в разпределение на спомагателна мощ за процесора, което значи, че процесорът работи с температура сред 70 и 95 градуса по Целзий в тези тествани заглавия. Той също по този начин се показва в увеличение на шума от вентилатора (53 dB по отношение на 49 dB при Turbo) и леко понижаване на температурите на графичния процесор.

Производителността обаче не е наранена по някакъв незабравим метод, като единственото преимущество е лекото усъвършенстване на 1% ниски честоти, вследствие на спомагателната процесорна мощ.

Като цяло, този тип профил на оптималния вентилатор Manual няма необикновен смисъл тук. Но други типове настройки биха могли. Ще ви оставя да си поиграете с настройките.

Ако сте подготвени да пожертвате до известна степен фреймрейта и да получите по-тихо гейминг преживяване, профилите Performance (Производителност) и Silent (Тих) си заслужават да бъдат употребявани.

При нашето устройство профилът Performance (Производителност) понижава шума на вентилаторите до 42-43 dBA на равнището на главата и лимитира нищожно мощността на CPU/GPU. Това се показва в понижаване на фрагментите с 5-10%, което намирам за изцяло задоволително.

Температурите също са отлични при този профил Performance, в средата до високите 70-те за CPU и GPU, когато преносимият компютър е подложен плоско на бюрото, и под 75, когато е вдигнат нагоре. Радвам се, че най-сетне има функционален профил Performance на Scars.

От това, което мога да схвана, графичният процесор работи с висока мощ за известно време (130-140 W) и по-късно, откакто се доближи избрана температурна граница (около 75 C), нападателно понижава мощността си до 55 W. След като това се случи, фреймрейтът получава сериозен удар, тъй че ще би трябвало съвсем да намалите резолюцията до FHD и даже да намалите графичните настройки за обичайно гейминг преживяване. Колебанията варират и при другите заглавия, като някои игри поддържат по-висока мощ в този спокоен режим, а други са по-агресивно лимитирани до 55W TGP конфигурация.

В същото време вентилаторите се държат безшумно в този режим – към 35 dBA, а вътрешните температури се резервират ниски.

Накрая ще загатна представянето на игрите при зареждане от батерия, в профила Performance (Производителност).

Тази извадка ограничаваше мощността на графичния процесор до към 40 W при този профил, което се показваше в ниски фрагменти при QHD резолюция и 1+ час работа. Ще би трябвало да прегледам това в допълнение в бъдещи проби, само че към този момент не чакам доста във връзка с игрите с сила от батерията.

Като оставим настрани игрите, този преносим компютър е елементарен за ежедневна приложимост, с многозадачна работа, сърфиране или видео стрийминг. Технологията 0 dB разрешава на вентилаторите да се изключат изцяло при лека приложимост в профила Silent, стига хардуерът да остане под 60 C, което е през множеството време. И това е както при работа на батерия, по този начин и при включване към електрическата мрежа.

Аудио и камера

Качеството на звука тук е много положително за високоговорители за преносим компютър, с два съществени високоговорителя, стрелящи изпод, и спомагателни високоговорители, стрелящи през решетките под екрана.

Звукът е много богат и с някои баси, както и мощен – 78+ dB на равнището на главата. Не съм забелязал никакви изкривявания при високи равнища, само че подлакътникът вибрира при по-високи равнища на звука, тъй че ще желаете да употребявате слушалки за игрите си, в случай че това е нещо, което ви тормози. Слушалките също по този начин ще оказват помощ да се прикрие шумът от вентилатора при профилите Turbo/Manual. Доколкото мога да преценява, Asus не са пестили от изхода за слушалки тук, само че би трябвало да потърсите и други източници, защото слушалките не са напълно в моята област на подготвеност.

И най-после, камерата… е, към този момент има включена камера, сложена в горната част на екрана и заобиколена от микрофони. Тя обаче е HD, тъй че качеството на изображението не е кой знае какво. Но най-малко е там за случаите, когато ще ви е нужна.

Живот на батерията

Във вътрешността на всички модели ROG Scar 2023 има 90Wh батерия, тъкмо както в предходните генерации. Системата също по този начин е настроена автоматизирано да превключва опресняването на екрана на 60 Hz, когато употребявате преносимия компютър на батерия, тъй че в случай че забележите бързо вибриране на екрана, когато изключите преносимия компютър от стената, това е непряк резултат от тази конфигурация. Ще прибавя също, че в случай че желаете да увеличите времето за работа, е значимо да употребявате преносимия компютър на всяка алтернатива, с изключение на на режима Ultimate dGPU в Armory Crate.

Ето какво получихме на нашия преносим компютър за обзор във връзка с живота на батерията, като яркостта на екрана беше настроена на към 120 нита (~60 яркост) и в режим Standard dGPU.

14 W (~5-6 часа работа) – редактиране на текст в Гугъл Drive, беззвучен режим, екран на 60%, включен Wi-Fi; 15 W (~5-6 часа употреба) – 1080p видео на цялостен екран в Youtube в Edge, беззвучен режим, екран на 60%, включен WiFi; 15 W (~5-6 часа употреба) – цялостен екран на Netflix 4K HDR в Edge, беззвучен режим, екран на 60%, включен WiFi; 22 W (~4-5 часа използване) – сърфиране в Edge, беззвучен режим, екран на 60%, включен WiFi; 75 W (~1+ часа използване) – игри – Witcher 3, режим на продуктивност, екран на 60%, включен WiFi, без ограничаване на fps.

Ще прибавя също, че тази настройка на ROG Scar 18 G834 се предлага с 330W зареждане, малко по-голяма и по-тежка от 280W разновидността на 2022 Scar. Батерията се зарежда изцяло от 10% за към 2 часа, с бързо зареждане през първия половин час, като се поддържа зареждане през USB-C, до 100W.

Няма да можете да употребявате преносимия компютър на Turbo/Manual, до момента в който е закачен през USB-C, само че това е задоволително за ежедневна многозадачна работа и инцидентни тежки натоварвания на Performance, ако не желаете да носите със себе си по-тежката съществена тухла, когато сте в придвижване. Тук зарядното устройство за USB-C не е включено в кутията с този модел, само че може да е в други райони.

Цена и наличност- 2023 ASUS ROG Strix SCAR 18

Всичко казано до тук обаче има своята цена. Най-високият клас ROG Strix Scar 18 G834JY, с i9-13980HX, RTX 4090 dGPU, 32 GB RAM, 1 TB SSD памет, стартира от 9000 лева

Моделът от междинен клас ROG Strix Scar 18 G834JZ със същите характерности, само че с RTX 4080 12 GB dGPU може да се откри за малко под 8000 лева, което е по-малко, само че нямам визия каква разлика дава за тези 1000 лева

В последна сметка

Що се отнася до продуктивността и топлинния дизайн, този 2023 ROG Scar 18 е с километри по-добър от предходните модели.Н е единствено че е по-бърз при взискателни натоварвания на процесора, комбинирани работни действия и игри, само че е и по-пъргав при ежедневна многозадачна работа и при потребност може да издържи 4-6 часа работа на батерия.

Освен това обновеното изстудяване с три вентилатора се оправя чудесно с укротяването на мощните съставни елементи, както в най-високия режим Turbo, по този начин и изключително в профила Performance на приблизително равнище, който към момента изхвърля всяка друга настройка на преносим компютър от предишното, само че с отлични температури и равнища на звук (средни стойности от 70-те градуса на CPU/GPU, 42-43 dBA звук от вентилатора).

Като прибавим и красивия 18-инчов екран, разнообразните портове, познатия дизайн на ROG и постоянното качество на направата, този ROG Scar 18 е ясна рекомендация в своя клас, макар цената.

Характеристики на модела

2023 ASUS ROG Strix SCAR 18 G834JY Display 18-inch, 16:10, non-touch, matte,
ROG Nebula QHD+ 2560 x 1600 px IPS, 240 Hz 3ms, 450-nits with 100% DCI-P3 Processor Intel 13th gen Raptor Lake, Core i9-13980HX, 8C+16c/32T Video Intel UHD + Nvidia GeForce RTX 4090 Laptop 16GB (up to 175W with Dynamic Boost)
with MUX, Advanced Optimus, GSync Memory 32 GB DDR5-4800 RAM – up to 64 GB (2x DIMMs) Storage 2x 1 TB SSDs in Raid0 (Samsung PM9A1 drives) – 2x M.2 PCI 4.0 x4 slots Connectivity WiFi 6E (Intel AX211) 2×2 with Bluetooth 5.2, 2.5Gigabit LAN Ports Left: power, 2.5G Lan, 1x USB-C with Thunderbolt 4, 1x USB-C gen2 (with video, data, power), HDMI 2.1 FRL, headphone&mic
Right: 2x USB-A 3.2 gen2 Battery 90Wh, 330 W power adapter and 100W USB-C charger, USB-C charging up to 100W Size 400 mm or 15.75 ” (w) x 294 mm or 11.57″ (d) x 23.1 – 30.8 mm or.9″ – 1.21 ” (h) Weight 3.05 kg (6.73 lbs),
1.12 kg (2.47 lbs) power brick and cables, EU version
.39 kg (.86 lbs) USB-C charger and cables, EU version Extras rubber-dome per-key RGB backlit keyboard with NumPad, updated touchpad, HD camera, quad speakers, updated tri-fan cooling module
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР