Едно от най-големите ми притеснения не е за изграждането на

...
Едно от най-големите ми притеснения не е за изграждането на
Коментари Харесай

Има кой да построи 7- ми блок на АЕЦ Козлодуй, но няма кой да го експлоатира

" Едно от най-големите ми терзания не е за построяването на мощността и това е че ще намерим кой да построи блока - заварчици, строители. Експлоатацията на този блок не я виждам при положението на човешките запаси - няма хора, няма с кой да експлоатираме ". Така ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Цанко Бачийски разяснява проектите за строителството на 7-ми блок на нуклеарната ни централа. 

Той напомни, че в България е изпадала в такава обстановка през 90-те години на предишния, когато се е пускал 6-ти блок. Тогава решението е било " импорт " на фрагменти от някогашния Съветски съюз.

" Трябва да се направи нещо във връзка с фрагментите, тъй като те не са единствено за употреба. По време на строителството има доста неща, които могат да компрометират сроковете и графиците ", означи той.

Припомняме, че през януари 2023 година Народното събрание одобри решение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй ". С това решение беше предоставено на Министерския съвет да предприеме всички дейности за построяването на 7-ми блок и за започване на лицензионна процедура и процедура по Оценка на въздействието върху околната среда за създаване на 8-ми блок на централата.
 Шефът на АЕЦ
Шефът на АЕЦ " Козлодуй " разгласи какъв брой ще костват 7-и и 8-и блок на централата

Валентин Николов акцентира, че все още атомната ни централа е обезпечена и има ликвидност

Лицензионният развой на 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " се намира на стадий одобрение на площадката. Има издадена заповед на ръководителя на АЯР за одобрение на определената площадка. Следващата стъпка в " АЕЦ " Козлодуй " - Нови мощности " да подаде искане за издаване на позволение за планиране. От октомври 2023 година има решение на Министерския съвет, с което се дава кардинално единодушие за построяването на 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Предстои да се търсят ефикасни решения за пускане на лицензионната процедура на новата нуклеарна мощ. Възможно решение е процедурата да започва с подаване на заявление за изменение на заповедта за одобрение на площадката на блок 7, съпроводено със съответните документи, в това число цялостна преоценка на данните за площадката с отчитане на актуалните условия за сигурност.

В късата листа остана единствено една компания

Както money.bg писа 5 компании обявиха интерес по оповестената от сдружението процедура по преквалификация по отношение на създаване на 7-и и 8-и блок на площадка № 2 на атомната ни централа. Това бяха: Fluor B.V., Bechtel Nuclear Power Company Limited, Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd., консорциум с водач China National Nuclear Corporation Overseas Ltd. и сътрудник China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd., както и China Energy Engineering Corporation Limited.

В последна сметка в късата листа на евентуални строителни компании (кандидати) за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй остана единствено Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd.
 От 5 компании претенденти за създаване на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ
От 5 компании претенденти за създаване на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ", в късата листа остана една

Само тази компания извършва всички предварителни изисквания
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР