Едно от най-често цитираните изказвания на Жаклин Кенеди Онасис е,

...
Едно от най-често цитираните изказвания на Жаклин Кенеди Онасис е,
Коментари Харесай

Жаклин Кенеди-Онасис: Първия път се омъжваш за пари, втория – по любов, а третия – за компания

Едно от най-често цитираните изявления на Жаклин Кенеди Онасис е, че дамата се омъжва първия път поради парите, втория път – по обич, а третия път – с цел да си има компания. Целият й живот протича в цялостно удостоверение на тези нейни думи. Например, малко на брой знаят, че Джаки е

 

била сгодена преди да срещне бъдещия президент 

 

Джон Кенеди. Това споделя нейният биограф Карл Сфераца Антъни в книгата си „ Момичето с фотоапарат: Израстването на Джаки Бувие Кенеди “.

 

Името на годеника й е Джон Хюстед и той е обещаващ млад банкер на Уолстрийт. „ Джон в действителност я обичаше, беше ясно, че тя го харесва, само че не беше влюбена в него “, споделя Антъни и добавя: „ Той беше доста благ с нея и се разбираха добре, изглеждаха положителни другари. Той я беше провокирал - за какво да не се оженим и в случай че решиш, че искаш, тогава се появи на това място и по това време и ще се сгодим “ - и те го направиха. “

 

Биографът споделя за края на късия романс на Джаки:

 

„ Хюстед беше малко по-повърхностен, в сравнение с тя осъзнава - всичко завършва, когато тя разбра, че той е много отегчителен и най-вълнуващото нещо за него е да направи ужасно мартини “.

 

По това време тя се среща за повторно и с изгряващия конгресмен Джон Кенеди. За първи път тя се среща с бъдещия си брачен партньор през май 1951 година на вечеря, проведена от вестникаря Чарлз Бартлет и брачната половинка му Марта, които желали да ги сватосат. Но съгласно Антъни едвам откакто се среща още веднъж с Джон през декември, малко откакто се сгодява за Хюстед, тя стартира да се интересува повече от бъдещия президент. 

 

Работила е като журналистка, преди да се омъжи

 

Джаклин постоянно се е интересувала от писане, споделя Антъни. Тя печели „ доста влиятелна литературна премия в гимназията “ и взе участие интензивно в учебния вестник. През последната година в колежа Джаки побеждава съвсем 3000 студентки, с цел да завоюва седеммесечен конкурс за писане на есета за списание „ Вог “. Наградата е работа като младши редактор в списанието - шест месеца в Париж и шест месеца в Ню Йорк.

 

Джаки получава първата си работа в живота като кореспондент във вестник „ Вашингтон Таймс Хералд “. От 1951 година до 1953 година тя е „ момичето с фотоапарата “ на вестника, като прави фотоси и организира изявленията. Сред многото хора, които интервюира, е и Ричард Никсън, индивидът, който Джон Ф. Кенеди по-късно побеждава на президентските избори.

 

Изпратена е и в Англия през1953 година, където отразява коронацията на кралица Елизабет Втора.

 

Друг любопитен факт от нейната биография е, че тя е била 

 

доста добър фотограф и даже е задържана поради фотоси

 

По време на коледна почивка като студентка в Сорбоната, Париж, тя посещава Виена, която след Втората международна война е разграничена сред окупационните сили. Там Джаки е арестувана от руски войски, откакто е предизвестена да не прави фотоси на щаба им. Антъни написа, че бъдещата първа дама споделя в писма, че е била арестувана и разпитвана най-малко три часа и даже е била застрашена да бъде изпратена в Сибир.

 

По време на престоя си в Европа младата дама посещава Испания, Англия, Ирландия, Шотландия и подхваща странствуване из селските региони на Южна Франция. Джаки също по този начин е владеела свободно френски, испански и италиански. От страна на татко си - брокерът Джон Бувие – младата нюйоркчанка има френски корени, а от страна на майка си - Джанет Нортън Лий - ирландски. 

 

Две години откакто се среща с конгресмена Джон Ф. Кенеди (когото тя галено назовава Джак), двамата афишират годежа си и се женят на 12 септември 1953 година На 8 ноември 1960 година Джон побеждава републиканеца Ричард Никсън и става 35-ият президент на Съединените щати.

 

Джаклин преобразява Белия дом

 

След като фамилията се реалокира в Белия дом, Джаклин се заема с неговото реновиране. По нейна самодейност са реставрирани доста стаи, пресъздаден е историческият фон на пространствата и е основан Комитет за изящни изкуства, който да търси достоверни мебели от времето на построяването на Белия дом и да събира средства за закупуването им. По нейно гледище президентската резиденция получава статут на музей. На 14 февруари 1962 година, взаимно с телевизионния канал Си Би Ес, Жаклин Кенеди организира първата в историята обиколка на Белия дом за американските телевизионни фенове. Предаването е гледано от 80 милиона души. Впоследствие 

 

тя получава премията „ Еми “ 

 

на Академията за телевизионно изкуство и просвета за приноса си в опазването на културното завещание на страната. Първата дама постоянно провежда неофициални срещи в Белия дом, на които кани учени, писатели, музиканти и художници дружно с политици, дипломати и публични лица. Джаки Кенеди също по този начин

 

се трансформира в една от стилните икони на 20 век

 

и законодател на определящите фешън трендове през 60-те години. Американските дами с неспокойствие копират фамозната „ осанка на Джаки “, а универсалните магазини се надпреварват да създават налични фалшификати на нейните елегантни и стилни рокли. Манията ѝ по скъпата френска мода е подложена на критика по време на президентската акция през 1960 година, а откакто става първа дама, от лагера на Кенеди се тормозят, че усетът ѝ към задграничните облекла може да накара фамилията да наподобява несъответстващо. За да реши казуса, свекърът ѝ Джоузеф Кенеди я свързва с американския дизайнер Олег Касини. Касини основава повече от 300 от най-емблематичните тоалети на Онасис, а по-късно се назовава „ секретар по стила “ на първата дама. Биографът споделя още, че 

 

първата дама е била върла пушачка, 

 

която е палила цигара от цигара даже по време на бременност, преди медицината да забрани изрично това. По това време пушенето се е считало за блестящо в изискания свят на дебютантките, само че огромна част от американската общност към момента е считала, че е „ вулгарно “ дамите да пушат. „ Имаше предписание, съгласно което формалният фотограф на Белия дом в никакъв случай не трябваше да снима госпожа Кенеди с цигара в ръка “, споделя биографът.

 

Съвместният живот с Кенеди е засенчен от изневерите на брачна половинка ѝ, за които тя е знаела, твърди Антъни. С покруса приключва първата бременност - момиченцето се ражда мъртво. През 1957 година двойката се снабдява с дълго чакано дете - щерка Каролин, а през 1960 година - със наследник Джон. През 1963 година Жаклин още веднъж губи дете - на втория ден след раждането умира синът им Патрик.

 

Смъртта на бебето настава през август, преди Джей Еф Кей да бъде погубен през ноември. Фаталната разходка на двойката в Далас е първата продължителна обществена поява на първата дама след загубата на детето им, защото тя таман излиза от интервала на траура, споделя биографът. Малко знае се, че Джаки Кенеди

 

отхвърля да смени окървавения си розов тоалет от убийството на президента

 

На 22 ноември 1963 година Жаклин седи до брачна половинка си, когато той е застигнат от патрон на палач, до момента в който пътуват в открит автомобил през Далас.

 

Емблематичният ѝ розов вълнен костюм е опръскан с кръв, само че зашеметената първа дама продължава да носи дрехата даже по време на клетвата на Линдън Джонсън като нов президент. Лейди Бърд Джонсън я попитала дали не желае да се преоблече, само че Джаклин Кенеди отхвърля с думите: „ О, не, желая да видят какво са създали на Джак “.

 

Окървавеният костюм в този момент се съхранява в Националния списък.

 

През 1968 година Жаклин Кенеди 

 

се омъжва за гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис, 

 

който е с 23 години по-възрастен от нея. Сватбата се състои на принадлежащия на Онасис остров Скорпиос в Йонийско море. Много американци считат този брак за изменничество към семейство Кенеди. Децата на Онасис, синът Александър и дъщерята Кристина, също бяха срещу. След гибелта на милиардера през 1975 година 55% от положението му отиват при щерка му, а 45% са предоставени на фондацията на Александър Онасис (загинал в самолетна злополука през 1973 г.).

 

Кристина Онасис изплаща 26 млн. $ на вдовицата му в подмяна на това, че тя прекъсва всички връзки със фамилията им.

 

На 46-годишна възраст 

 

Жаклин Кенеди-Онасис стартира работа като редактор

 

в издателството за книги „ Вайкинг прес “. Там тя разполагала с дребна стая без прозорци. „ Като всички останали - майтапи се тя, - ще би трябвало да се повиша в офис с прозорец “. През 1978 година тя се реалокира в издателство „ Дабълдей “, където след четири години става старши редактор. На тази позиция работи до последните дни от живота си.

 

През януари 1994 година е диагностицирана с лимфом. За заболяването си тя споделя: „ Почти се веселя, че това се случи, тъй като ми даде втори живот. Сега се дръзвам доста повече и се веселя на живота. “ Заболяването обаче прогресира бързо. На 19 май 1994 година тя умира в жилището си в Ню Йорк. Погребана е до президента Кенеди в Националното гробище Арлингтън.

 

„ Искам да пребивавам живота си, а не да го удостоверявам “ е друго фамозно изявление на Джаки Кенеди Онасис и нейната невероятна орис напълно го удостоверява.

 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР