Едно от местата, на които Людмила Живкова обича да се

...
Едно от местата, на които Людмила Живкова обича да се
Коментари Харесай

Най-старият манастир в Европа е край Чирпан

Едно от местата, на които Людмила Живкова обича да се усамотява единствено с персоналната си помощничка, телохранителя и водача си, е най-старият манастир в Европа. Негов патрон е Св. Атанасий, чийто празник съгласно новия календар отбелязахме на 18 януари, ден след почитта към неговия брат Св. Антоний. Поверието за Св. Атанасий гласи, че гони зимата, отивайки в планината, където смъква дебелия си кожух и облича копринена риза като се провиква: „ Иди си, зимо, идвай, лято! “

 

Манастирът край чирпанското село Златна морава е учреден от самия Атанасий. Споменът през вековете гласи, че през 344 година прочие хр. Атанасий Александрийски остава тук, връщайки се от църковен събор в Сердика. Решава да помогне на локалните хора, притиснати от заболявания и други беди. Уединява се за пост и молитва в скална пещера. Призовава народа да построи храм и основава манастира. Епидемията, която върлува по това време, в действителност отминава, това място и локалните хора стават ревностни християни. Смята се, че пещерата на Св. Атанасий е употребена като свято място от тракийските племена в този регион.

 

Когато Людмила Живкова открива мястото, то съставлява дребен параклис, обкръжен от остарели, съвсем рухнали здания. Много бързо са обезпечени задоволително средства, нужни за ремонта. Древният манастирски комплекс е възкресен, главно ремонтиран и трансфорат в красиво място за отмора и размисъл, като е издигнато и ново крило.

 

В манастира и близките селища се споделя, че Людмила Живкова го взима под крилото си, откакто схваща, че тук се намира копие на евангелието, върху което са се клели всички крале на Франция. Така нареченото Рейнско евангелие е написано на кирилица с примеси на глаголически букви. Дъщерята на Тодор Живков разпростира копието в манастира на Св. Атанасий и води дълги диалози с игуменката на женската обител. Носят се всякакви митове за пребиваването на Червената принцеса на това място, като тази, че тук тя изпадала в дълбока и продължителна медитация, че се издигала над земята в обляна от неземна светлина, левитация и така нататък Истината обаче остава скрита.

 

Хората от Златна морава описват, че по времето на насилственото основаване на по този начин наречените трудово-кооперативни аграрни стопанства, манастирът е трансфорат в овчарник. Възрастна жена почнала всяка вечер да сънува свети Атанасий, който й повтарял, че обителта би трябвало да се възвърне. Партийният секретар на селото не желал да чуе молбите на старицата. Една нощ му се явил свети Атанасий и го заплашил, че в случай че не освободят манастира, ще му вземе детето. Партийният секретар се уплашил не на смешка и по този начин се стигнало до възобновяване на обителта при започване на 50-те години на предишния век.

 

Манастирът на Св. Атанасий има лечителен извор. Легендата споделя, че той е осветлен от самия светец и употребен преди него от обитавалите по тези места готи за лекуване на разнообразни болести. Вярванията за водата са, че лекува кожни болести, усъвършенства зрението, пречиства организма. Лекува даже рак, имат вяра локалните хора. Сакати прохождат, дами зачеват, слепи проглеждат, откакто пият от водата. Около извора съвсем постоянно има навалица от поклонници, които търпеливо чакат ред да си налеят от чудодейната течност.

 

Интересна е манастирската легенда за Васил Левски. Апостола имал укритие под една от килиите. Веднъж близката река Марица придошла и Левски съумял да премине с лодка на другия бряг към с. Ябълково, превдварително решен като младоженка

Днес скривалището на Дякона е измежду забележителностите на манастира на свети Атанасий.

Инфо: Уикенд

Тагове: Людмила Живкова манастир „ Св. Атанасий “ Тодор Живков
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР