Едно от малките хубави неща, до които Covid-19 доведе, беше

...
Едно от малките хубави неща, до които Covid-19 доведе, беше
Коментари Харесай

Грипът подремна. Събужда ли се?


Едно от дребните хубави неща, до които Covid-19 докара, беше фактът, че грип на практика нямаше през 2020 година Доминантният нов вирус и ограниченията, които съблюдаваме, доведоха до зима без инфлуенца. Грипът като че ли сладко си подремна, само че скоро се чака да се разсъни. Подготвени ли сме за него? Как ще ни се отрази след напрегната година, през която имунитетът ни непрестанно е подлаган на тествания?

 

Изгледите и решението

През 2020 година броят на хората, които избраха отбрана с противогрипна ваксина, бяха доста повече от предходните години. Същевременно носехме маски (дори навън за прочут период) и ограничихме контактите си. Това са част от аргументите да не се стигне до грипна пандемия за първи път от десетилетия.

За доста е известно, че два мощни вируса мъчно може да се разпростират едновременно. Това е евентуалната причина грипът да „ заспи “ през 2020 година Новият вирус бе много по-активен, като вниманието ни беше напълно фокусирано към него.

През 2021 година нещата са по-различни. Много хора към този момент са преболедували Covid-19, имат антитела, а огромна част от останалите са имунизирани. Все по-защитени сме от този сериозен вирус, само че не би трябвало да забравяме за едно също толкоз подло заболяване, наречено грип.

Смята се, че поради неговата „ сънливост “ в границите на година той ще се завърне още по-активен и рисков. Защо? Имунната система на хората не се е сблъсквала с него от дълго време, а доста хора се борят с затруднения след боледуване от Covid-19. Така ще бъдат още по-уязвими при вероятно заразяване с грип.

От наблюденията над миналия грипен сезон в Южното полукълбо и данните на СЗО за заболеваемостта от грип и остри респираторни болести в Азия може да създадем прогноза за България. Абсолютно е допустимо грипният сезон на Северното полукълбо да е радикално друг и даже по-тежък спрямо този от предходната година.

Учените считат още, че поради времето изместване на грипната зараза и въздействието на другия вирус е допустима смяна в протичането на грипа. Той може да се засилва отвън упования сезон – зимата, а да ни изненада есента или пролетта.

Не е ясно по какъв начин ще се оправят хората с него, изключително неотдавна боледувалите от ковид. Защитните сили на организма им несъмнено ще бъдат отслабени, което ще е съществено приключение.

Има по какъв начин да предотвратим терзанията и да се погрижим за здравето си. Противогрипната ваксина е потвърдено решение и е изключително значима за възрастните хора и тези с хроничните болести. Тя оказва помощ на организма да се бори с грипа и даже да се разболеят, ще се възвръщат по-лесно и без затруднения.

 

Повече ваксини за възрастните хора от рискови групи

Някои хора позволяват, че имунизацията против Covid-19 ще ги защищити и от сезонен грип. Това е неправилно разбиране. Единствената потвърдена отбрана са противогрипните ваксини, а за благополучие и тази година ще има безвъзмездни такива за хората от най-рисковата група – тези над 65 години.



Инициативата е част от Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип. Тази година ще бъдат обезпечени 300 000 ваксини, които да послужат за отбрана от вируса на възрастните хора. Добрата вест е, че са доста повече от предходната година, като концепцията е броят им да се усилва поетапно, с цел да се разшири обсегът на деяние.

По поръчка на Sanofi за първи път в България бе изработен разбор за въздействието на грипа върху здравната ни система. Разгледани са хоспитализациите през 2018 и 2019 година и данните демонстрират, че над 8400 души годишно постъпват в болница с пневмония, породена от вируси, измежду които и грипни. 25% от тях са на възраст 65+, а съвсем половината от тях са със съпътстващи болести (диабет, сърдечносъдови и др.). Тези възрастни пациенти престояват приблизително по 8 дни в болница, а годишният разход на страната за лекуването и е минимум 2.7 милиона лв.. Защитата ще помогне да променим статистиката.

Хората заслужават да са здрави и да прекарат празниците у дома, заобиколени от обичани хора, а не от лекари.

На всички малко ни дотегна да приказваме единствено за заболявания и имаме потребност да се отпуснем и да се любуваме на живота! Изберете потвърдената отбрана в точния момент и забравете за грипа тази година. Защитете себе си и тези, които са най-специални за вас.

*платена публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР