Едно от кулинарните съкровища на на Европа се произвежда в

...
Едно от кулинарните съкровища на на Европа се произвежда в
Коментари Харесай

Едно от кулинарните съкровища на на Европа се произвежда в България

Едно от кулинарните съкровища на на Европа се създава в България. В село Черни Вит създава българското „ зелено сирене “. То е единственото по рода си на Балканите.

„ То е едно от трите плесенни сирена в Европа, които са с естествена мухъл. То е единственото такова сирене на Балканите, “ споделя биологът Цветан Димитров.

То се получава единствено в село Черни Вит, поради климата и от преди малко издоено мляко от специфични локални тетевенска и каракачанска овца. Сиренето се слага в дървен съдове, както правели пастирите в предишното. Саламурата се отцежда, то остава на изсъхнало и благодарение на хладния въздух, се получава плесента. След 40 дни сиренето е готово за изразходване.

Пеевски: Движение за права и свободи ще бъде монолитно и с господин Доган ще бъдем дружно 04.07.24 13:15 Две дами упрекнаха писателя Нийл Геймън в полово принуждение 04.07.24 13:01 Едно от кулинарните съкровища на на Европа се създава в България 04.07.24 13:00 Намери мечтаната работа до минути с JObee 04.07.24 13:00 Зеленски не изключва опцията Путин да бъде поканен на последваща среща на върха за мир 04.07.24 12:46

„ В Черни Вит споделяме на всички артикули, които имат мухъл зеленясали. Така пристигна името – зелено сирене “, споделя Димитров.

С индустриализацията в България това сирене последователно изчезва от трапезата. Цветан Димитров обаче, го открива инцидентно през 2007 година

По вкусови качества е в първата десетка в своите класове, което докара до популяризирането на този артикул.

Димитров обикаля из България и събира предписания на изчезнали сирена. Събрал е до момента над 40. Например за картофено сирене, сирене в дамаджана сирене в делва, сирене от Родопите, зреещо в агнешка кожа и други

Тези деликатеси не се продават по магазините в България. Цветан мечтае един ден всеки да може да опита тези кулинарни съкровища.

Източник: plovdiv24

Още вести четете в: Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР