Едно от дъщерните дружества в САЩ на най-голямата китайска банка

...
Едно от дъщерните дружества в САЩ на най-голямата китайска банка
Коментари Харесай

С рансъмуер на LockBit е хакнат клонът в САЩ на най-голямата китайска банка

Едно от дъщерните сдружения в Съединени американски щати на най-голямата китайска банка е било подложено на хакерска офанзива тази седмица, заплашвайки краткотрайно блокиране на някои покупко-продажби на пазара на държавни облигации, оповестява The Wall Street Journal.

Базираната в Ню Йорк ICBC Financial Services, благосъстоятелност на Industrial and Commercial Bank of China, е станала жертва на офанзива вид рансъмуер (ransomware) в сряда. При нея хакерите заразяват с вирус компютърната система на даден консуматор и той губи достъп до данните в нея. За да получи още веднъж надзор над системата, го изнудват да заплати откуп. Плащанията на откупа постоянно се правят под формата на криптовалута, която е по-трудна за следене от управляващите, показва WSJ.

След офанзивата компанията е била принудена да прекъсне връзката и да изолира някои от своите IT системи. ICBC Financial Services споделя, че е съумяла да почисти всички покупко-продажби, включващи американски държавни облигации, които са били изпълнени в сряда, и репо финансиране, което е осъществено в четвъртък.

Инцидентът хвърля светлина върху финансовите връзки сред Китай и Съединени американски щати, които не престават макар политическото напрежение и икономическото съревнование сред двете страни.

Китайските институции държат над 800 милиарда $ съкровищни облигации, даже след дългогодишно понижаване на притежанията им, а най-големите банки в страната са дейни на пазара на държавни облигации на Съединени американски щати.

Атаката се e случила тъкмо преди срещата в четвъртък сред министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън и китайския вицепремиер Хъ Лифън в Сан Франциско. Тя предшества срещата идната седмица сред американския президент Джо Байдън и китайския водач Си Дзинпин.

При офанзивата е употребен злотворен програмен продукт, създаден от съветската хакерска група LockBit, съгласно Маркъс Мъри, създател на компанията за киберсигурност Truesec. Той споделя, че е евентуално офанзивата да е стартирана от филиал на LockBit.

„ Граница е нарушена. Не сме виждали нещо сходно да се случва на огромна банка преди “, споделя Мъри, представен от WSJ. „ Имало е хакерски атаки против огромни банки и преди, само че хакерите не са употребявали рансъмуер. Не е ясно по какъв начин това ще се отрази на банките или на финансовата система като цяло “, добавя специалистът.

„ Банките в доста връзки са идеални цели. По принцип е доста мъчно да се хакне банка, само че защото са прекомерно комплицирани, имат и прекалено много уязвимости. Те обработват голямо количество транзакции и е мъчно да се опази сигурността на всичко това “, сподели още той.

Програмата на LockBit беше най-широко употребяваният рансъмуер в света предходната година и остава известна през 2023 година, съгласно Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата на държавното управление на Съединени американски щати.

Атаката също по този начин е осъществена в деня преди търга за дълготрайни държавни облигации на Съединени американски щати, който притегли по-малко търсене от предстоящото и породи спад на фондовите пазари през вчерашния ден.

ICBC имаше 5,7 трилиона $ активи в края на предходната година, което я прави най-голямата банка в света, съгласно S&P Global Ratings, по отношение на активите от $3,7 трилиона на JPMorgan Chase, най-голямата банка в Съединени американски щати.

До август Китай притежаваше 805 милиарда $ държавни облигации на Съединени американски щати, най-ниското равнище от повече от 14 години, съгласно данни на Министерството на финансите. Стойността на американския държавен дълг, държан от Китай понижава за петте месеца след април. Вече Япония е най-големият задграничен собственик на държавни облигации на Съединени американски щати.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР