Едно огромно езеро, заровено на хиляди метри под леда на

...
Едно огромно езеро, заровено на хиляди метри под леда на
Коментари Харесай

Пробиха леда: Проучват езеро на 1200 м под Антарктика

Едно голямо езеро, заровено на хиляди метри под леда на Антарктика, е на път да разкрие своите секрети, откакто учените пробиха леда, с цел да го доближат.

След два дни на продупчване, употребявайки сонда с гореща вода под високо налягане, учените пробиха в неделя пластовете над езерото, което се оказа с размери „ два пъти по-големи от Манхатън “.

Учените ще спуснат роботизирана сонда в езерото, с цел да тестват неговата температура и непорочност – и да ревизират дали има микробен живот в него.

„ Не знаем какво ще намерим “, споделя Джон Приску, основен академик от института за достъп до Подледниковите антарктически езера (SALSA). „ Ние към момента се учим, това е едвам втори случай на изследване на езеро под ледниците на Антарктика “.

Подледниковото езеро „ Мърсър “ е видяно в сателитни изображения още преди повече от десетилетие. То е едно от към 400-те езера, скрити под Антарктика.

Екипът на SALSA изяснява: „ Част от процеса на продупчване включва взимане на проби от сондажната вода, с цел да се тества нейната непорочност.

Водата е тествана два пъти до момента, и двата теста демонстрират, че тя е „ толкоз чиста, колкото може да бъде единствено филтрирана вода “, съгласно думите на учения от SALSA Брент Кристнер. Той разяснява, че водната сонда се пуска през филтри, които улавят 99,9% от бактериите и частиците по пътя й.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР