Едно общество, в което безпрепятствено се разпространяват всякакви непроверени и

...
Едно общество, в което безпрепятствено се разпространяват всякакви непроверени и
Коментари Харесай

Без качествена и независима журналистика едно общество спира да е демократично

Едно общество, в което гладко се популяризират всевъзможни непроверени и лъжовни изказвания, към този момент не е демократично общество. Това е позицията на журналиста от bTV Новините Кристина Баксанова. Тя, дружно с сътрудниците й Теодора Трифонова, Иван Георгиев, Петър Нанев и Стоян Георгиев изнесоха серия от лекции в Американския университет, отдадени на силата на самостоятелните медии.

„ Фалшивите вести не са нищо ново, това е модерното име на лъжата – още Октавиан популяризира подправени вести за Марк Антоний, с цел да завоюва власт (…) Светът сега се трансформира, има пренарежда не на играчите, в това пренареждане има безпорядък и комплициране (…) Светът е в едно леко безредно положение и когато има безпорядък, доста елементарно поражда лъжата”, разяснява Баксанова в студиото на „ 120 минути”.

По думите й „ публицистиката е специалност, която работи за истината, само че истината би трябвало да се изследва, всичко останало е нелепост или лъжа”.

Според Теодора Трифонова проблем е и че самото общество не се осведоми добре – разчита на „ уеб сайтове, които обслужват ползите на стопански кръгове, на политически кръгове”. По думите й това, което е нужно, е дълбочина: „ От смислена, задълбочена публицистика, която се основава на фактите”.

Как може да се промени ситуацията в българските медии към по-добро? „ Аз считам, че публицистиката в България има потребност от младежи, които четат, които се интересуват, които могат да трансформират обстановката, която, няма да се лъжем, е много тежка и трудна”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР