Едно неочаквано решение на Фейсбук“ предизвика истински смут, а въпросите

...
Едно неочаквано решение на Фейсбук“ предизвика истински смут, а въпросите
Коментари Харесай

Новата политика на Фейсбук“ - стъпка напред или стъпка назад?

Едно ненадейно решение на „ Facebook “ провокира същински ужас, а въпросите по какъв начин и за какво не престават повече от седмица. Създателят на обществената мрежа Марк Зукърбърг разгласи, че вкарва нова политика - повече лична и персонална информация на „ приятелите “ на потребителите, за сметка на наличието, оповестено от медии. По-малко реклами и по-малко политика, за сметка да вземем за пример на повече фотоси от ваканцията на братовчедите или пък от обяда на сътрудниците от офиса. Така в резюме обясниха по какъв начин ще наподобява напълно скоро това, което всеки от нас вижда, когато отвори заглавната страница на своя фейсбук.

Повече споделя Джанан Дурал за „ Светът е 7 “.

Идеята - връщане към корените. Или най-малко по този начин споделя Марк Зукърбърг. Критици на решението се питат в действителност крачка напред или крачка обратно ще бъде новата политика на обществената мрежа.

Със своите 2 милиарда консуматори по целия свят, фейсбук се трансформира в най-голямата самобитна медия, без обаче да основава никакво лично наличие. Рупърт Мърдок даже даде поръчка, че е редно от компанията да изплащат суми, освен това доста огромни, за разпространението на вести.

Популярността на фейсбук разумно го трансформира в една от най-търсените платформи за реклама. А тя, несъмнено, поскъпваше съразмерно с повишаването на броя на потребителите.
 © Българска национална телевизия
Защо тогава един работещ и рентабилен бизнес-модел да бъде отстранен? Обяснението е просто и не се крие толкоз в желанието на Зукърбърг да направи фейсбук по-човечен, въпреки и той да упорства, че точно това е задачата му. Истината е, че редица страни започнаха да оказват напън върху обществените мрежи и тяхното наличие. През последната година фейсбук се трансформира в оръжие за водене на компроматни войни, разпространяване на слово на омразата, екстремистки идеологии и подправени вести. Последваха и рекомендации от Европейска комисия за регулации в обществените мрежи.
Вера Йоурова: Премахването на слово на омразата в обществените мрежи е скочило от 28% през 2016-та до 70% през 2017-та. По-голямата част от сигналите са подадени от консуматори и се преглеждат в границите на 24 часа. Нашата цел не е да премахнем безусловно всяко известие, което намираме за " слово на омразата ", тъй като рискуваме да нарушим свободата на словото.  Вера Юрова: В Истанбулската спогодба става въпрос за предварителна защита на насилието Вера Юрова: В Истанбулската спогодба става въпрос за предварителна защита на насилието
Тези, които са срещу или се двоумят, би трябвало по-добре да схванат за какво Истанбулската спогодба е контрактувана от 47 страни от Съвета на Европа, така кат...

Засега на общоевропейско равнище няма обединен закон, само че няколко страни са въвели регулации на обществените мрежи. Във Франция работят по законопроект за битка с подправените вести ". В Германия към този момент работи тъй наречените " Закон за Facebook ", който планува глови до 50 млн. евро, в случай че слово на омразата не бъде отстранено до 24 часа, след подадения сигнал. Подобни ограничения се разискват и оттатък Океана.
 Facebook отстранява подправените вести от наличието си Facebook отстранява подправените вести от наличието си
2018 ще е годината, в която създателят на „ Facebook “ Марк Зукърбърг ще „ поправи” обществената мрежа и ще отстрани подправените вести от нея. Такова даде обещание...

Компаниите към този момент наемат чиновници, чиято работа е да наблюдават за изявления с неуместно наличие. Само във „ Facebook “ те са 10 хиляди, планува се до края на годината броят им да се усили двойно.
Шерил Сандбърг, изпълнителен шеф на „ Facebook “: Длъжни сме да създадем всичко по силите си да попречим на неуместно наличие да се популяризира посредством нашата платформа. Във фейсбук няма място за тероризъм и ненавист. Колкото до подправените вести, хората си мислят, че те са стимулирани по политически аргументи, само че истината е, че са най-вече за финансова полза. Всяко кликване върху заглавието носи пари. Твърдо решени сме да сложим завършек на тази порочна процедура.
Така с лека ръка интернет колосът захвърли дългогодишните си старания да притегля рекламодатели. От своя страна те към този момент дадоха поръчка, че в случай че наличието, оповестено от тях, бъде съзнателно скривано от потребителите, скоро просто ще спрат да заплащат за реклама. Още преди публично да бъде въведена, новата политика на фейсбук докара до отлив на консуматори. Оказа се, че дружно с несъответствуващото наличие и рекламите, потребителите към този момент са „ лишени “ и от достъпа до новинарски страници или пък така наречен „ вайръл видеа “, които събират милиони гледания. Само за последното тримесечие, е регистриран отлив от 5%. Оказа се, че когато не могат да се четат вести, до момента в който пият утринното си кафе или пък да се посмеят на клип на пееща котка, огромна част от хората... просто губят интерес към фейсбук. А стъпка в каква посока е било решението на Марк Зукърбърг ще покаже времето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР