Едно младо момиче от Белгия е напът да счупи световен

...
Едно младо момиче от Белгия е напът да счупи световен
Коментари Харесай

Зара Ръдърфорд кацна в София

Едно младо момиче от Белгия е напът да счупи международен връх на Гинес. Зара Ръдърфорд е покрай това да стане най-младата жена, направила независим околосветски полет. Дни преди да приключи обиколката си по света тя кацна и в България, оповестява NOVA.

Зара Ръдърфорд е 19-годишно белгийско момиче, решило да търси нови хоризонти. Датата е 18 август, а мястото – малко летище в Белгия. Зара се готви за полет с ултралек аероплан и то сама в кабината. Поставя си цел – да обиколи света за шест месеца, като прелети през 52 страни на 5 разнообразни континента.

Малко преди Нова година доближава до Индия. Минава през Саудитска Арабия, Египет и Гърция, а през днешния ден кацна и у нас. „ Била съм и преди в България. Идвала съм на ски в Банско “, уточни Ръдърфорд.



За околосветското си странствуване почерпила ентусиазъм от първата жена, прелетяла над Атлантическия океан – Амелия Еърхарт. „ Това, което е направила, е необикновено мъчно. Да пътуваш по света без GPS и без да знаеш какво вещае времето. Това е плашещо “, разяснява Зара Ръдърфорд.

Но и изискванията за нея не са доста по-различни. Тя разчита на интуицията си и на нежния си опит като авиатор. А това я е сложило в заплаха, до момента в който лети над Сибир. „ Беше доста студено. Притеснявах се, че моторът на самолета ми ще замръзне. При минус 35 градуса не знаех какъв брой време ще мине преди да пристигна помощ, в случай че се случи нещо. Бях доста нервна “, описа Ръдърфорд.
 Зара Ръдърфорд
Един от спонсорите на белгийката е известният английски бизнесмен Ричард Брансън, само че до нея стои и българин, решил да я спонсорира, тъй като със Зара имат вяра в една и съща максима.



„ Всеки един човек може да реализира доста повече, в сравнение с самият той чака. Това важи за всички хора. Тя счита по този начин и аз съм склонен с нея “, споделя Димитър Димитров.

Българският байрак също е изобразен на самолета на Зара. „ Това е реклама за България “, безапелационен е Димитров.



До броени дни Зара ще счупи международния връх за най-млада жена, обиколила света сама със аероплан. Преди да се завърне в Белгия обаче би трябвало да посети Словакия, Чехия и Германия. Поставя си и последваща огромна цел. „ Искам да постъпя в университет и да придобия степен по инженерни науки. Голямата ми фантазия е да стана космонавт”, споделя Ръдърфорд.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР