Едно конкретно - Соната за две пиана в ре мажор,

...
Едно конкретно - Соната за две пиана в ре мажор,
Коментари Харесай

Проучване: Соната на Моцарт намалява епилептичните припадъци


Едно съответно - Соната за две пиана в ре мажор, облекчава епилептичните пристъпи. Ново изследване демонстрира на какво се дължат тези негови лечебни свойства, написа списание Nature.

По време на своето изследване откривателите пускат на 16 пациенти с епилепсия. Те са снабдени с мозъчни импланти, които мерят нервната им интензивност. По този метод експертите съумяват да следят един съответен вид електрически подтик, прочут като IED, който се и може да предизвика пристъпи.

„ Отчетохме обилни разлики в на пациентите, слушащи Соната за две пиана на Моцарт и 94-та симфония на Хайдн. Ако първата понижи епилептиформната интензивност с 32%, то втората я усили с 45% “, изяснява проф. Иван Ректор от Масариковия университет в Бърно, Чехия.

Специалистите са нарекли лечебното върху това заболяване „ Моцартов резултат на K448 “. Според тях може да се слуша единствено 30 секунди от това класическо произведение, с цел да се намалят равнищата на IED импулсите.

В друго изследване пък се твърди, че дадена обичана мелодия може освен да успокои, а и да облекчи физическата болежка. Данните демонстрират, че четирима от всеки 10 души, които страдат от хронична болежка (като тази в кръста), облекчават признаците си до момента в който слушат песни на Роби Уилямс или Елтън Джон.

Оказва се, че младежите се повлияват идеално от така наречен „ “, тъй като при тях процентът на успеваемост стига до 66. В проучването са взели участие 1500 души на възраст сред 16 и 24 година съвсем 21% от доброволците са получили облекчение при слушането на известна музика.

Според Дейвид Брадшоу от Университета в Юта „ хората с хронична болежка би трябвало да намерят някаква активност, с която непрекъснато да бъдат ангажирани “. Той счита, че е отлично средство, тъй като задейства както мислите, по този начин и възприятията. Според откривателите, в случай че човек успее да се потопи в музиката, това безспорно ще му помогне да отдалечи както психическите, по този начин и физическите си премеждия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР