Едно дете може да има две майки и това не

...
Едно дете може да има две майки и това не
Коментари Харесай

България трябва да даде гражданство на малката Сара


Едно дете може да има две майки и това не опонира на публичния ред в България, реши Европейският съд. Става дума за дело, заведено от еднополово семейство, на чието дете София отхвърли да издаде акт за раждане.

Калина, Джейн и " дребната Сара "

Европейският съд в Люксембург укрепи правата на еднополовите фамилии и техните деца. Според решение на съда от вторник, 14 декември, родната страната на единия родител би трябвало да впише като неин жител и детето - без значение дали майчинството или бащинството е биологично, или не. Страната е длъжна да обезпечи и право на другия родител да пътува и обитава в нея дружно с детето. Решението на съда в Люксембург обаче не задължава страните от Европейски Съюз да признават еднополовите бракове.

Важен ли е биологичният генезис на детето?
Редакцията предлага
В съответния случай става въпрос за българо-британска лесбийска фамилна двойка, живееща в Испания. Там една от двете дами ражда дете през 2019. Детето получава испански акт за раждане, в който като родители са вписани двете майки - тогавашни гражданки на Европейски Съюз - Калина от България и Джейн от Гибралтар. Но защото нито една от двете няма испанско поданство, надлежно и детето не може да получи испанско поданство.

За приемането на интернационален паспорт България изисква акт за раждане. София обаче отхвърля да издаде подобен, защото, съгласно българските правила, са възможни единствено актове за раждане, съдържащи име на бащата и име на майката. Вписването на две майки в акта за раждане би противоречало на публичния ред, аргументират от Софийска община. Освен това управляващите желаят да узнаят и какъв е биологичният генезис на детето, т.е. дали българската майка на детето е и негова биологична майка.

Според решението на Европейския съд в Люксембург, това обаче няма значение. Испания е заверила, че от правна позиция двете майки са родители на детето. А в този момент и България би трябвало да го признае. Дори единствено заради легалното майчинство на българската майка детето следва да получи българско поданство. Посоченото от българска страна несъгласие, обвързвано с публичния ред, не е доказано от съда в Люксембург.

" Това опонира на европейското право "

" Да не се взема поради фамилната връзка на детето с единия родител при практикуване на неговото право на свободно напредване или да се попречва или усложнява до прекаленост упражняването на това негово право единствено тъй като родителите му са от един и същи пол " - това опонира на европейското право, се споделя в решението на съдиите.

В българските медии историята на Калина, Джейн и детето им стана прочут като проблема " Бебе Сара ". Истинското име на детето е друго.

***

Във връзка с решението на Европейския съд в Люксемвбург припомняме нашето видео по тематиката, снимано през месец май 2021:
Сара има две майки. Но няма поданство.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР