Едно десетилетие измина от качването на Светия престол на папа

...
Едно десетилетие измина от качването на Светия престол на папа
Коментари Харесай

10 години от избора на папа Франциск

Едно десетилетие измина от качването на Светия трон на папа Франциск. Главата на Римокатолическата черква наследи Бенедикт 16, който се отдръпна през 2013 година. Вижте акценти от делата на Франциск във Ватикана през миналите 10 години във видеото на кореспондента на Euronews Джорджа Орланди.

 

От деня на избирането му преди 10 години понтификатът на папа Франциск се разграничава от това на неговите прародители. Това, че е първият глава на Римокаторическата черква от Латинска Америка и първият, който се назова на името на Свети Франциск от Асизи, бяха някои от първите признаци за смяната, която той ще внесе в Църквата. Реформите и мненията му по въпросите на изменението на климата и бедността станаха водещи по целия свят. Той бе и първият, който посети Ирак.

 
През последните 10 години станахме очевидци на най-голямото преразпределение на власт сред градове, страни и континенти в историята на актуалната черква. Истинската власт на църквата се крие в групата от 120 кардинали, които дават отговор за избора на нов папа. Общият брой на кардиналите от западния свят е понижен и по този метод геополитическото въздействие на Запада е намаляло, до момента в който това на източния свят се е нараснало.
Пиеро Скиаваци, университет Линк, Рим

Много от по-консервативната част на клира подлагат на критика Франциск, а тези рецензии се усилиха след гибелта на Бенедикт. Засилиха се и спекулациите, че аржентинецът ще се отдръпна.

 
Папа Франциск не има намерение да се отдръпва. В книгата, която написахме с кардинал Мюлер, той акцентира обстоятелството, че оставката му няма да е от изгода за единството на църквата, а самият той, макар че е сериозен към папа Франциск - не желае той да се отдръпна.
Франка Джансолдати, публицист

Джорджа Орланди, Euronews: Папа Франциск трябваше да води Църквата през някои от най-мрачните времена през последните няколко години. От пандемията до войната в Украйна. Понтифът насочи безчет апели и осъди спора, като изрази интерес да посети както Украйна, по този начин и Русия като част от напъните на Светия трон да постави завършек на продължаващия спор.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР