Едни ясно поети ангажименти от двете страни само ще укрепят

...
Едни ясно поети ангажименти от двете страни само ще укрепят
Коментари Харесай

Политолог: Ключовата препъни-фигура ще бъде Асен Василев

„ Едни ясно поети задължения от двете страни единствено ще укрепят държавното управление. Принципно в желанието да се седне на този диалог (между ръководещите коалиции), виждам единствено позитивно желание. Оттук нататък може да се трансформира в нещо друго – разгадавам тази поръчка на Борисов като изреждане на неизпълнени задължения. За да има успеваемост в едно ръководство, би трябвало да има параметри и способи по какъв начин се работи в него ”. Това съобщи политологът доцент Татяна Буруджиева в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS.
Тя посочи, че няколко общини са със спрян бюджет. „ Ключовата препъни-фигура ще бъде Асен Василев. ГЕРБ не могат да позволен да им провалят преди малко определените кметове, в случай, че няма общински препоръки, където да има болшинство на който и да било. Тук е огромната борба – те (ПП-ДБ) държат ресурсите, а споделят: „ ще вземете властта ”.
Коя власт ще вземе ГЕРБ при ротацията, в случай, че ще има единствено един министър-председател без кадрово и финансово поръчителство ”, запита Буруджиева. Тя счита, че колкото повече наближава времето за ротация, толкоз повече ГЕРБ няма да се съгласи на една ротация, която ще го вкара в тежък капан.
Според политолога Петър Чолаков явно е, че има опит от страна на Борисов да каже, че има непоети задължения.
„ Има и различен миг – евентуално желае и повече лостове да има вътре в изпълнителната власт. Ако тази структура се резервира във времето, ГЕРБ от ден на ден си мислят по какъв начин ще ръководят, какво ще заварят, откакто нямат заместник-министри. Политическата отговорност ляга върху теб. Има и различен миг – изтегленият дълг от 2 милиарда евро, което е извънредно значимо ”.
Според двамата политолози финансовият министър Асен Василев дружно с бюджета става ключ за ръководството.
Нито ГЕРБ ще желаят да поемат ръководството и да го оставят да е министър, нито от ПП-ДБ ще се съгласят да се откажат от него, сподели Буруджиева.
Относно изненадващата оставка на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и поемането на управлението на партията от почетния ръководител Ахмед Доган Чолаков сподели: „ Гласуването на бюджета и държанието на Движение за права и свободи ще покаже за какво е била тази промяна в Движение за права и свободи, дали Доган, поемайки на ръчно ръководство на партията ще върви към торпилиране на сглобката или ще търси усилване на повече позиции в нея ”.
Според Буруджиева в този момент ще се тества водачеството на Делян Пеевски. „ Движение за права и свободи ще бъде главният стожер на държавното управление. Неслучайно в този момент сменят управлението на партията. Смяната демонстрира, че Движение за права и свободи ще направи всичко допустимо да укрепва държавното управление ”, изясни тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР