Едни пари се взеха, едни пари изтекоха, а икономиката ни

...
Едни пари се взеха, едни пари изтекоха, а икономиката ни
Коментари Харесай

Кирил Петков: Едни пари се взеха, едни пари изтекоха, а икономиката ни не се смени като структура

Едни пари се взеха, едни пари изтекоха, а стопанската система ни не се смени като конструкция. Това съобщи служебният стопански министър Кирил Петков в ефира на Българска национална телевизия.

По думите му би трябвало да има грантове, които да оказват помощ на дребните компании. " Не е известно, само че би трябвало да поддържаме дребните компании и би трябвало да кажем желаеме ли да променим България или не. Щом една Естония може да сътвори скайп, значи и ние можем. Разгледахме доста деликатно структурата на стопанската система, това което видяхме е, че 15% от фирмите имат експортен капацитет, а 85% работят локално. Тези 85% не вкарват свежи пари, има 1,5% от компаниите, които са с работливост над междинната в Европа. Трябва План за възобновяване, който е упорит, а не популистки. Ако се фокусираме над тези 15% от компаниите и те стартират да имат работливост над междинната, то стопанската система ни ще се промени напълно ", сподели той.

" Промяната, която въведохме е да се вкара Европейската капиталова банка, като поръчител, че няма корупция и че парите ще отиват в младите и амбициозни компании. Преработих напълно проекта, оставих единствено имената да са същите. Преди това той бе планова стопанска система, а това в никакъв случай не работи. Общините би трябвало да се стремят, с цел да са " чисти " - без корупция. Така ще имат опция да притеглят вложители клас " А ", изясни още Петков.

Кирил Петков съобщи, че би си давал времето и би помагал когато и където може. " Това, което споделих на моя екип е, че когато пристигна новият министър ще му разбираем започнатите нови планове, тъй като те към момента не са довършени, просто няма време ", добави още той.

Що се отнася до последните офанзиви в медиите към него, той съобщи: Не можах да допускам, чаках офанзиви от ГЕРБ, само че когато се извадиха тези публикации - бях откровено сюрпризиран. Не знам кой е троянският кон в Има Такъв Народ. Не се усещам използван, а вдъхновен, тъй като показахме на хората, че би трябвало да чакат повече от своите политици.

Виждам, че към всяка замяна и всяка нелепост хората имат една непоносимост. Призив към обществото е да следим политиците по техните дейности, а не към тяхното говорене.

Що се отнася до президентската акция, той съобщи, че би подкрепил Румен Радев, тъй като е потвърдил, че може да прави екипи. " Лично не съм получил нито едно позвъняване от него с думите: Кириле, направи това или това ", безапелационен бе Петков.

Той се надява актуализацията на бюджета да бъде призната в Народно събрание другата седмица.

" Да, правете си съдружните срещи. Говорете за нещата, които мислите ще ви оказват помощ да образувате държавно управление, само че вижте бюджета. Той сега би трябвало да се гледа в комисиите в Народно събрание и в случай че може да бъде признат другата седмица, ще бъде идеално ", сподели Петков.

Промените в бюджета са, че е понижен дефицитът, има актуализация на пенсиите, по метод по който 42% от пенсионерите няма да са под линията на беднотия. Заделени са 400 млн. за бизнеса у нас от септември до декември, в случай че се наложи поради коронавирус рецесията да се затворят бизнеси. Има заделени пари за лекарите, посочи Петков.

За бъдещия кабинет, той съобщи, че единственият метод да се направи смяна в страната е, в случай че в постоянния кабинет се вкарат от този вид самостоятелни хора, чието занятие отвън политиката е по-добро, в сравнение с в политиката.

За себе си съобщи, че е приел предлагането за длъжностен министър, тъй като е имал фрустрация по какъв начин България не си извършва капацитета. Ходил е на митинги, само че е решил, че в случай че може да промени системата, това би трябвало да стане от вътрешната страна.

" Реално изгубвам персонални средства. Но има възприятието на задоволеност, че вършим смяна, която толкоз дълго я чакахме. Доволен съм, че хората видяха, че може да има разлика в ръководството, че може да има хора и политици, които да се грижат за техния интерес ", безапелационен е той.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР