Едни от най-сериозните констатации за злоупотреби са в сектор „Пътни

...
Едни от най-сериозните констатации за злоупотреби са в сектор „Пътни
Коментари Харесай

Разследване: Болен ли е наистина шефът на сектор “Регистрации“ на КАТ?



Едни от най-сериозните констатации за злоупотреби са в бранш „ Пътни транспортни средства “, сочи инспекцията на ГДНП - Главна дирекция национална полиция. Стана ясно, че е променян типът на транспортно средство от влекач на товарен автомобил, от влекач на специфичен автомобил, както и от товарен на специфичен автомобил. По този метод притежателите на тези транспортни средства са се облагодетелствали, са плащали по-ниска застраховка Гражданска отговорност и надлежно по-нисък налог към Столична огромна община, предава.

" Държавата е ощетена с хиляди левове, да не кажа и повече от хиляди левове " - съобщи комисар Тенчо Тенен, шеф на отдел „ Пътна полиция “ към Столична дирекция на вътрешните работи.



Правим информация: Застраховка „ Гражданска отговорност “ на влекач е твърдо закрепена на 3800 лв.. Застраховката на товарен или специфичен автомобил, според от броя оси, натоварването и товароносимостта попада сред 272 и 1600 лв.. Така притежателят на транспортното средство икономисва към 2750 лв., единствено от застраховката. От уеб страницата на Столична община разбираме, че съгласно Наредбата, по която се дефинират таксите за транспортните средства, специфичният автомобил би трябвало да заплати корав налог от 63 лв.. За товарния автомобил-влекач данъкът е сред 76 и 760 лв.. Така притежателите. Към момента на инспекцията са открити 260 транспортни средства.

Кои са тези чиновници?

„ Всеки един поотделно го знаем и за всеки един поотделно уточняваме степента на присъединяване в смяната на типа, в какъв брой броя транспортни средства е взел участие и надлежно какво следва да бъде неговото наказване “, изясни комисар Радослав Начев, зам. шеф на отдел „ Пътна полиция “ към Столична дирекция на вътрешните работи.



Каква е схемата? Оказа се, че при всички е съвсем идентична. Идвайки на място в „ Пътна полиция “ за осъществяването на някакъв тип услуга по транспортното средство, пред пункта ги пресреща граждански човек, който им предлага да им спомага за по-бързо прекосяване на документите, с цел да не чакат по опашки. Това надлежно ще коства избрана сума пари.Някои от тях идват и с ясното схващане за промяна на типа от влекач на специфичен автомобил за по-ниска застраховка „ Гражданска отговорност “. Сумата за услугата е от 160 до 1600 лв.. Има доказателствата, че в схемата са взели участие към 30 чиновници на „ Пътна полиция “, потвърдиха проверяващите.

От няколко месеца началникът на бранш „ Регистрации “ в КАТ-гл. контрольор Ален Миалков е в болничен. Периодът съответствува със старта на инспекцията за регистрациите на влекачи, която правят от ГДНП. В болничният лист е посочено, че той страда от тромбов лембит т.е разширени вени, както и че би трябвало да бъде под домашно притихнал режим. Това значи, че би трябвало да се лекува у дома и да излиза единствено,когато е нужен. Спазва ли предписанията на лекарите Ален Миалков?



От фрагментите ясно се вижда, че Миалков освен, че не е на легло, само че и очевидно е в положително здравословно положение. Не му пречи да излиза с часове на открито, да кара, да се разхожда и да се среща с другари.

В един от дните, в който го следваме в късния следобяд гл. контрольор Ален Миалков излиза от вкъщи си в Перник с едно от децата си. Посоката е София. В един от кварталите стопира и взима още един сателит в автомобила. С изненада разбираме, че това е някогашния началник на КАТ - Мартин Цурински. Спират и влизат в заведение, където се срещат с още няколко мъже, като един от тях е сегашен чиновник в „ Пътна полиция “ - механикът Веско Николов. Човекът, който работи на софтуерните линии и прави обзор, т.е играе значима роля в схемата с регистрациите на влекачи.



Срещата в заведението продължава часове. През цялото време детето стои в колата извън.

След няколко часа „ болният “ шеф бранш „ Регистрации “ си потегля дружно с някогашния началник на КАТ. Малко откакто го оставя в дома му, Миалков е спрян за инспекция от сътрудниците му. Разбираме, че не е използвал алкохол, осъден е обаче за това, че не носи в себе си дребен ваучър на автомобила, който кара. В случая той ръководи автомобила на брачната половинка си Александра Николова, която също е чиновник на КАТ, само че сега е в майчинство.



Това излизане от у дома на Миалков не е случайно, удостоверяват го фрагментите ни, които заснехме в продължение на няколко дни.

Семейството служители на реда има и различен автомобил. Забележете! Този първокласен автомобил, който кара началникът на отдел “Регистрации “ се води на компания благосъстоятелност на един от най-големите регистратори в КАТ-София - Владимир Петров.



Справката ни демонстрира, че индивидът, чийто автомобил кара гл. контрольор Миалков единствено за седем работни дни от 1 до 10-ти август е записал 86 коли. За такава услуга Владимир Петров получава заплащане от 100 до 150 лв.. За да пререди всички на опашката, които стоят от време на време с часове, регистратора, в тази ситуация Петров, би трябвало да има приближен човек на гишетата. За протокола и неговата брачна половинка работи в КАТ. Петпров не желае да разяснява за какво началникът на бранш “Регистрации “ ръководи негов автомобил.



Няколко часа след срещата ни с регистратора, джипът на Ален Миалков към този момент не е пред дома му, прикрит е в София и евентуално той към този момент няма да го ръководи. След това става по-предпазлив. Вече излиза скрито и се прибира скрито. В същото време една от главните задания на брачната половинка му е да следи екипа ни дали сме в региона.

Ако теренът е чист Миалков излиза. В случай,че сме там фамилният автомобил е прибиран от други хора. Същата вечер поради нашето наличие „ болният контрольор “е спретнат с автомобила на сестра му, Разбираме, че още членове на фамилията работят в КАТ. Свекъра на сестрата на Миалков е хазаин в „ Пътна полиция “, а брачният партньор и някогашен митничар.



Ален Миалков не пожела да се срещне с нас. В един от многочислените опити на брачната половинка му да локализира екипа ни, успяхме да беседваме с нея. Тя твърди, че брачният партньор и е болен и се лекува у дома, както и че не знае дали той е взел участие в схемите с регистрациите.

Инспектор Александра Николова сега е в майчинство. Работи в КАТ в организация на придвижването. Преди това е работила на каналите в бранш „ Регистрации “, където шеф е брачна половинка й. Както стана ясно тя не знае по какъв начин са се правили регистрациите на влекачи. Ние обаче разполагаме с документи, подписани от Ален Миалков.



Злоупотребите с регистрациите на влекачи са се правили в интервала 2020 -2021 година. Тогава началник на КАТ е бил Мартин Цурински, а шеф на бранш „ Регистрации “ и тогава и в този момент е гл.инспектор Ален Миалков. Преди няколко дни той бе извикан в Министерство на вътрешните работи болница, с цел да ревизират здравословното му положение дали дава отговор на няколко месечния болничен. От там по наша информация, са предложили на гл. контрольор Миалков да се върне на 18 август на работа. Вероятно, тъй като лекарите също считат, че той не е толкоз болен.

В хода на инспекциите на ГДНП са открити и няколко случая на непозволено вписване на скъпи коли, като цената на един подобен автомобил е към 200 хиляди лв.. Тези коли не са създадени не за Европейския пазар. За да бъдат регистрирани за България всеки един от тях би трябвало да има самостоятелно утвърждение на вида издадено от автомобилна администрация. Такива удостоверения обаче в досиетата на тези коли липсват. Регистрирани са по същата скица, както товарните коли. Получили са българска регистрация и са почнали да се движат по българските пътища

Разследващите от ГДНП са разкрили и още едно непозволено вписване на коли, които са претърпели ПТП и са заведени като тотална вреда. Според нашето законодателство подобен автомобил не може още веднъж да бъде регистриран, т.к за него към този момент е заплатено застрахователно обезщетение. Тези коли са възобновени и им е дадена годна регистрация.

„ Проверката ни е на заключителен стадий, като ще докладваме на шефа безусловно всичко, което сме създали,като надлежно ще бъдат наложени разнообразни санкции според от това кой какъв принос има при регистрацията на тези транспортни средства, като не дребна част от чиновниците ще бъде препоръчани да бъдат уволнени. За част от тях имаме данни за осъществени закононарушения, които ще бъдат докладвани в способената прокуратура с оглед привличането им към наказателна отговорност. “, изясни комисар Начев.



В интервала, в който са се случвали тези злоупотреби шеф на „ Пътна полиция “ за цялата страна е бил Звезделин Колев. Той също е в дългомесечен болничен, в който излезе след поредност от следствия на GlasNews. Разказахме ви по какъв начин той кара с подправено удостоверение за ръководство на автомобил и има парцели за милони. Дисциплинарната инспекция против него продължава, само че той не пожела заповедта да му бъде връчена персонално. А прокуратурата най-сетне се самосезира и образува досъдебно произвеждане.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР