Едни от най-нежеланите явления в националните и международната икономики без

...
Едни от най-нежеланите явления в националните и международната икономики без
Коментари Харесай

"Икономическата смърт“ - предвестник на следващата глобална криза

Едни от най-нежеланите феномени в националните и интернационалната стопански системи без подозрение са актуалните финансово-икономически рецесии от ново потомство, които се развиват на няколко стадия и поразяват всички аспекти на стопанската система – финансов бранш, индустрия, туризъм, търговия на дребно и така нататък От икономическата доктрина знаем за така наречен " стопански цикли ", при които растежът в икономическото развиване е следван неизбежно от спад. Колкото по-сериозен е икономическият спад, толкоз по-дълбока е икономическата криза, в която потъва стопанската система, написа в разбор economic.bg.

Една огромна част от актуалната икономическа просвета е ориентирана точно към разкриването на механизмите на пораждане и развиване на финансово-икономическите рецесии, както и на ръководството на тяхната цикличност по метод, по който да не се разрешава те да се трансформират в тежки икономически депресии, които имат освен тежки стопански, само че и обществени последици за обществото.

Оказва се обаче, че каквито и стопански ограничения да предприеме страната или интернационалните стопански организации за преодоляване на рецесионните спадове в националните и локалните стопански системи, те в последна сметка не сработват. Виновни за това положение без подозрение са главно недостатъци в контрола и предварителната защита на сходни феномени. Улисани в устрема за бързи облаги, представителите на банковия бранш, който е най-чест източник на финансово-икономически рецесии, не помнят рационалните граници и лимита на риска, който би трябвало да поемат в преследването на облаги.

Не по-малко значим фактор за развиване и разгръщане на актуалните финансово-икономически рецесии е също и глобализацията на социално-икономическите връзки. Днес стопанските системи на обособените страни са толкоз съществени интегрирани между тях, че всяка неустойчивост в стопанството на една от тях автоматизирано води до проблеми и за нейните интернационалните стопански сътрудници. Ето за какво актуалните рецесии още от времето на Великата меланхолия (1929-1936 г.) получават все по-сериозен световен отзив, икономическите процеси на интернационално ниво са толкоз пресечени като ползи, че не съществуват способи, с които обособената страна да се измъкне от тяхната " хватка ", даже и да е сериозна икономическа мощ в районен или интернационален проект.

Очевидно е, че за момента най-малко не съществуват съответни механизми, които да могат да спрат процеса на циклични рецесионни процеси на национално и интернационално ниво. Съществуват обаче някои знаци за възникването на тези рецесии, на които не може да не обърнем уместно внимание и един от тях е главният лихвен %, определян от Федералния запас на Съединени американски щати.

Федералният запас извършва роля на централна банка в Съединени американски щати и от тази позиция е точно институцията, която образува нивото на главния лихвен % в страната. На фиг. 1 по-долу е показана неговата динамичност в последните 20 години.
Кривата на изменение на този индикатор несъмнено е наситена от съществени растежи и спадове за интервала 1998 – 2000 година По-интересното е, че неговата динамичност на растеж съответствува извънредно тъкмо с последните три по-значими финансово-икономически рецесии в последните години. Първите две можем да записваме в интервала на нарастване на главния лихвен % в Съединени американски щати до 2000 година, когато през 1997 година се разви първо Азиатската рецесия, а през 1999 година – Dot.com рецесията в Съединени американски щати.

Другата сериозна икономическа рецесия, която можем да свържем с динамичността на главния лихвен % и по-точно с неговия бърз растеж, е сериозната световна финансово-икономическа рецесия от 2008 година, която още веднъж по предписание потегля точно от Съединени американски щати.

Всеки път покрай пика на този индикатор и малко след него поражда нова тежка икономическа меланхолия, което дава едно доста положително съображение да му дадем названието " Икономическа гибел ".

Сам по себе си в този индикатор няма нищо смъртоносно, само че той се оказва извънредно правилен знак за икономическите процеси освен в последните 20 години, само че и в последните 100 години, тъй като един по-задълбочен исторически разбор също ще покаже, че тази наклонност при главния лихвен % на Федералният запас се демонстрира при всички огромни финансово-икономически рецесии, познати ни в по-новата история на модерното капиталистическо общество.

Защо обаче главният лихвен % може да бъде считан за един извънредно меродавен знак за наближаваща нова световна стопанска система? Отговорът на този въпрос минава през изясняването на един главен миг, а точно събитието, че повишаването на главният лихвен % автоматизирано води до повишаването на лихвените нива в останалите страни по света, които не могат да си разрешат ползата на интернационалните вложители да се пренасочи напълно към спестявания в долари, които ще са по-доходоносни от спестяванията в локална валута, в случай че те поддържат по-ниски равнища на главния лихвен % в локалните финансови системи.

За да се показа по-просто метода, по който индикаторът " Икономическа гибел " води до следващата световна финансово-икономическа рецесия, би трябвало да обърнем внимание на механизма, по който главният лихвен % влияе на процесите в една стопанска система.

Икономическите субекти и потребителите непрекъснато употребяват разнообразни по своя темперамент заеми, отпускани от комерсиалните банки, с цел да финансират свои капиталови планове и ползване. За тези заеми те дължат съответната цена на комерсиалните банки под формата на рента върху отпуснатите заеми, чийто размер обаче се въздейства извънредно и главно от главния лихвен % в дадена страна. Така, когато главният лихвен % в една страна стартира да нараства нагоре, стартира да нараства и дългът на кредитополучателите по техните заеми, защото банките отпускат по предписание заеми с плаващи лихвени нива. Този развой със всяко последващо повишаване на главния лихвен % води до повишаване на разноските на кредитополучателите досега, в който техните приходи към този момент не могат покриват обикновено тяхното обвързване по заема. Оттук стартират лични и корпоративни банкрути, които са първият сигнал за наближаващата финансово-икономическа рецесия, която настава на идната фаза на този развой, а точно срутва на банковата система на националната стопанска система, заради неспособност на комерсиалните банки да съберат своите заеми от банкрутиралите кредитополучатели и изпадането им в неликвидност.

Оттук пътят на развиване на рецесията удря всички останали браншове на националната стопанска система, поради че главен мотор за развиването им са капиталите на банките, които в условия на рецесия липсват, с което на процедура страната се хвърля в дебрите на една продължителна икономическа меланхолия.

Именно този или сходен на него сюжети се следи всякога при възникването на съществени финансово-икономически рецесии, както постоянно в основата на рецесията стои точно финансовата и банковата система на страната, която е подвластна от главния лихвен %.

По-важното в тази ситуация е, че огромните финансово-икономически рецесии са предсказани от динамичността на главния лихвен % в Съединени американски щати точно заради обстоятелството, че болшинството от тях потеглят точно от тази страна. Затова си има и справедливи аргументи.

На първо място, Съединени американски щати към момента е международен стопански водач с извънредно авторитетна стопанска система на интернационално ниво. Второ, националната валута на страната (щатският долар) продължава да бъде най-търсената интернационална валута в интернационалния продан, изключително в търгуването на петролни артикули. И трето, стопанската система на страната и изключително финансовия бранш са мощно либерализирани и с невисок предел на регулациите, т.е. липсват съществени бариери пред бизнеса и банкерите, които да лимитират техните спекулативни покупко-продажби и да подсигуряват повече сигурност на акционерите и вложителите.

 

Със своето мощно икономическо въздействие в световен проект Съединени американски щати е натурален източник на стопански риск за международната стопанска система. Това качество за жалост се трансферира и върху главния лихвен % на страната. В устрема на развитите и разрастващите се буржоазен страни да не изостават от икономическото си развиване от Съединени американски щати, те следват от близко политиката на Федералния запас в Съединени американски щати във връзка с образуването на главния лихвен % в страната. Така те също нарастват нивата на своите съществени лихвени проценти, което води още веднъж до горния циничен цикъл на изтласкване на кредитополучателите в зоната на банкрута и завъртане на колелото на следващата финансово-икономическа рецесия.

В края на това проучване не може да не обърнем внимание и на моментното положение на главния лихвен % на Съединени американски щати. След рецесията от 2008 година той стига извънредно ниски равнища – съвсем близки до нулата, само че от края на 2015 година Федералният запас на страната стартира още веднъж следено му повишаване, като сега то към този момент доближава до 2.25% (октомври 2018).

Предната рецесия от 2018 година се приготви и осъществя при постигане на нива на главния лихвен % в Съединени американски щати над 5% (от май 2006 до август 2007). Сега към момента нивото му е на половина по-малко, само че знакът " Икономическа гибел " ще бъде планувано увеличаван и в идната година от Федералния запас на страната. Ако се върнем на горната графика на динамичността на индикатора, напълно отчетливо можем да забележим, че се заформя следващият стадий на растеж за него, който неизбежно още веднъж ще приключи с нова финансова икономическа рецесия.

От тази позиция, в тази ситуация въпросът към този момент не е дали тя ще се състои, а по кое време ще стане това и при какви равнища на знака " Икономическа гибел ". Съществуват справедливи условия, които сочат, че това може да стане този път доста преди достигането на 5% граница на " икономическа гибел ", която очерта миналата световна финансово-икономическа рецесия, продуцирана от Съединени американски щати. Основни доводи за това изказване са най-много сериозната и неотшумяла дългова рецесия в Еврозоната и огромната интернационална задлъжнялост, която се следи на всяко едно ниво на развиване на икономическите процеси в света. Този път едно ниво от 3.5% за главния лихвен % на Съединени американски щати може да бъде новата сериозна граница, след която да последва резултата на бързата " икономическа гибел " за световната стопанска система, който този индикатор носи генетично закодиран в себе си.
световна финансова клиза
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР