Едни от най-добрите съвети, които получаваме през живота си, са

...
Едни от най-добрите съвети, които получаваме през живота си, са
Коментари Харесай

5 неща, на които родителите трябва да научат децата

Едни от най-хубавите препоръки, които получаваме през живота си, са тези от нашите родители. Пак от тях трупаме опит и умения, които ни оказват помощ като възрастни.

Има обаче 5 неща, които са ни витално нужни, само че от време на време се подценяват от родителите. А би трябвало да бъдат научени и то оптимално рано, с цел да се трансфорат в потребен табиет след време, поучават психолозите.

Кои са тези значими уроци, на които родителите да научат децата си?

1. Да умеят да готвят

Напълно обикновено е дребното дете да демонстрира любознание към това, което се прави в кухнята и наличието на шкафовете. Приготвянето на обяд или вечеря то възприема като игра.

Не бързайте да го гоните в неговата стая, даже да ви се спънка. Използвайте интереса му, с цел да му покажете подобаващи за неговата възраст неща, които да опита да направи единствено.

Готвенето, съгласно психолозите, оказва помощ за насърчаване на отзивчивите умения и изразяването на обич. Това е акт на безкористност, който не изисква доста старания, само че в подмяна носи задоволство и също така укрепва връзката.

Затова в никакъв случай не казвайте, че им е рано, а ги насърчавайте да открият удоволствието от готвенето. В удобен проект – това ще им бъде доста потребно, когато би трябвало сами да се грижат за храната си.

2. Да не се срамят да демонстрират обичта си

Не става въпрос единствено да обичате децата си. Ясно е, че го вършиме. А и да ги научите да демонстрират любов.

За да създадат това обаче, би трябвало първо вие да демонстрирате, че не се срамувате от възприятията си. Да им покажете по какъв начин се подарява любов, по какъв начин се държат хората, които са привързани един към различен, по какъв начин се отнасят с другите към тях.

Ако вкъщи или когато сте на открито, се държите студено, необщително и сте подозрителни към всичко, което ви заобикаля, децата попиват тази информация и я ползват, когато към този момент са възрастни. Възможно е да станат затворени и некомуникативни.

Не забравяйте, че в даден миг от растежа си, малчуганът ще отхвърли деянията на обвързаност към него. Въпреки това не го лишавайте изцяло от тях, просто променете метода, по който показвате любовта си.

Прегръдките и целувките могат да бъдат изрично отхвърлени през юношеството, тъй като младежите желаят да наподобяват по-големи и не харесват такива неща. Но потупването по гърба, удрянето на дланите и даже намигването имат същия резултат като прегръдката.

3. Да ценят и схващат цената на парите

Никога не се превръщайте в банкомат за детето си. Независимо от възрастта му. Вместо това го научете да цени и схваща цената на парите и по какъв начин те се печелят.

Не става дума да обяснявате в детайли всичко или да принуждавате децата да се трансформират в спестовници от напълно дребни.

Според психолозите, след 3-годишна възраст е най-подходящото време да запознаете децата с понятието пари. Това може да се случи посредством диалози, в които да опишете какво съставляват, по какъв начин идват в фамилията и за какво не е допустимо да се купят всички играчки в магазина.

Родителите би трябвало да научат децата и да печелят пари по почтен метод като им обяснят по какъв начин става това, каква самостоятелност дава и по какъв начин обичаната работа един ден ще им донесе облаги и самопризнание, тъй като се прави с любов.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР