Едни и същи сайтове първо твърдяха, че стихотворението на Иван

...
Едни и същи сайтове първо твърдяха, че стихотворението на Иван
Коментари Харесай

Търговци на страх. Защо кампанията за Аз съм българче се прехвърли върху Школо

Едни и същи уеб сайтове първо твърдяха, че стихотворението на Иван Вазов " Аз съм българче " може да бъде неразрешено, а по-късно внушаваха, че данните на хиляди български възпитаници могат да бъдат откраднати. Тези внушения бяха опровергани, само че това не спря дезинформацията. Кое е общото сред двете тематики?

Паметникът на Шипка може да бъде демонтиран. Стихотворението на Иван Вазов " Аз съм българче " може да бъде неразрешено. Личните данни на българските възпитаници може да бъдат откраднати от непозната компания.

Това са три изцяло погрешни изказвания, които публично бяха опровергани от българските управляващи през последните седмици, само че това не попречи върху тях да бъдат построени цели дезинформационни акции от група уеб сайтове и политици. Кое ги свързва?

Според експерта по обработка на данни и учител Никола Тулечки общото в тези случаи е, че става въпрос за тематики, които провокират мощни страсти - национални знаци, еднаквост и деца.

По думите му и при трите се експлоатират всеобщи страхове, генерирани от незадоволителна осведоменост, а осведомителният вакуум се запълва от кампанийно издание на сензационни публикации, съдържащи погрешни внушения и откровени неистини.

" Целта на сходни акции е да се намесват в обществения и политическия дискурс, тъй че обществото да се занимава с един неуместни диалози, с които другояче не би се занимавало ", споделя експертът по интернационалните връзки и геополитика Горан Георгиев от " Център за проучване на демокрацията " (ЦИД).

Двамата специалисти означават, че и по трите тематики се вижда активизиране на политици и уеб сайтове, които всекидневно популяризират проруски послания.
Какво се случи
Слуховете за несъществуващата опасност от ремонт на Паметника на Шипка потеглиха от изявления в профила на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов при започване на януари. Внушението му, че ръководещите възнамеряват да отстранен монумента, пристигна след демонтажа на Паметника на руската войска в София, почнал през декември, който беше наказан от Русия.

Твърденията на Костадинов бяха опровергани от управляващите. Оказа се, че, а ремонт. Това обаче не попречи на разпространението на лъжливи внушения измежду хиляди консуматори в обществените мрежи. Стигна се даже до апели за всеобщ митинг на връх Св. Никола.

Последва тематиката със стихотворението " Аз съм българче " , което беше оповестено за застрашено от възбрана от редица уеб сайтове и проруски политици като Костадинов, председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и техни съпартийци.

Предупрежденията, че държавното управление възнамерява възбрана творбата на Вазов да се учи в учебно заведение, бяха опровергани от Министерския съвет. Това обаче не спря по тематиката.

Броени дни по-късно същите уеб сайтове и обществени представители подхванаха нова тематика - продажбата на българската компания, създала за цифровизирани учебни дневници " Школо " на английската компания " Джунипър ". Тук внушението беше, че Англия ще има достъп до всички оценки и персонални данни на български възпитаници, въведени в " Школо ".

Тези както от българската компания, по този начин и от Комисията за отбрана на персоналните данни ( КЗЛД ). Дезинформационната акция обаче към този момент беше в ход. Не без съдействието на Министерството на образованието и науката ( МОН ), което обществено разгласи, че сезира Държавната организация " Национална сигурност " ( ДАНС ). Но не посочи, че прави това превантивно, а не тъй като има данни за някаква заплаха за данните на учениците.
Кое е общото
И в трите случая ефективно присъединяване в разпространението на подправени вести и погрешни внушения имаха проруската партия " Възраждане " и персонално нейният водач Костадин Костадинов .

Сред уеб страниците, присъединили се интензивно в публикуването на сензационни заглавия, изключително за " Аз съм българче " и " Школо ", бяха " Поглед.инфо " , " Гласове " , " Епицентър " , " Пик " и други.

" Наблюдаваме много сходен модел, който се основава на това, че и в двата случая става въпрос за тематика, която може да засегне доста хора и да провокира мощни страсти. В единия става въпрос за българската еднаквост, родолюбието, а в другия - за децата ", споделя Никола Тулечки пред Свободна Европа.

По думите му постоянно, когато става въпрос за национални знаци и деца, дадената тематика " има мощен капацитет, върху който могат да се вършат дезинформационни акции ".
И при " Аз съм българче ", и при " Школо " едно и също съзвездие от уеб сайтове стартира да популяризира гръмки заглавия
" И при " Аз съм българче ", и при " Школо " едно и също съзвездие от уеб сайтове стартира да популяризира гръмки заглавия. Освен тях, тематиките бяха подети и от доста от така наречен уеб сайтове " гъби ", които разгласяват единствено подправени вести и дезинформация. В някои групи в Телеграм също се " надуват " тези тематики, да вземем за пример, в групата на " Възраждане ". "

Според Тулечки, който е част от екипа на платформата за инспекция на обстоятелства, в тази ситуация с " Школо " се употребява неразбирането на доста хора за това какво съставляват персоналните данни и по какъв начин се ръководят те, както и незнанието им, че те са предпазени от европейското законодателство ( GDPR ).

" Повечето хора не схващат тези неща, надлежно някакви търговци на боязън " надуват " страховете им, внушавайки, че данните на децата им могат да бъдат откраднати. Стига се и до отявлени неистини и операции, като във Facebook страницата на някогашния ефирен водещ Николай Бареков, който твърди, че софтуерът на " Школо " не коства нищо, а парите от продажбата му в действителност са за персоналните данни на учениците, които са скъпи. "
 Скрийншот от една от Facebook страниците на Николай Бареков.
Тулечки прави съпоставяне с имейлите в Gmail , които, сходно на персоналните данни в " Школо ", не са благосъстоятелност на компанията, която ги управлява. Това е категорично посочено в европейския правилник GDPR, утвърден и от България, и от Англия. Това беше посочено и в подробна позиция на, се която се опровергават внушенията за продажба на персонални данни на български възпитаници.
Ролята на МОН
Според Тулечки в тази ситуация с " Школо " роля да се развие дезинформационната акция е изиграло самото Министерство на образованието и н
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР