Едни хора станаха милионери за сметка на останалите в системата

...
Едни хора станаха милионери за сметка на останалите в системата
Коментари Харесай

В Русе директно идват чужди фирми и предлагат работа на медицинските сестри

Едни хора станаха милионери за сметка на останалите в системата

2000 лева става стартовата заплата за доктор, 1500 лева ще бъде месечното заплащане за здравна сестра, а 900 лева стартово ще получава всеки санитар.

"Много се колебая, че сътрудниците ще взимат такова заплащане. Става въпрос единствено за сътрудниците в лечебните заведения. Не става дума за всички сътрудници, които работят в опазването на здравето, повече от 50% ще бъдат ощетени. Тези, на които дават обещание тези 1500 лв., също няма да ги получат. Няма по какъв начин да бъде изпълнено ", разяснява ръководителят на Синдиката на българските медицински експерти Мая Илиева.

В студиото на "България заран " тя осведоми за доста случаи на заплати в бранша от 750-780 лв..

"От 4 година протестираме. Искаме и предлагаме най-малко междинната работна заплата за страната плюс 25% от горната страна да бъде основа за специалността на всички медицински експерти. Лечебните заведения са търговски сдружения и ние подвластен от тях, където в действителност е парадоксът. Оказва се, че сме нормени служащи. Едни хора станаха милионери за сметка на останалите работещи в системата ", акцентира Илиева пред.

По думите ѝ най-лесно е с министерско разпореждане да се сложи основа по сходство на учителите, чиито заплати бяха публично увеличени.

"На 1 април ни оповестиха, че това ще бъдат главните заплати, само че откакто започнахме с въпросите какво ще се случи с всички останали сътрудници, нямаха отговор. За да има работещо опазване на здравето, то би трябвало да бъде обезпечено с фрагменти и експерти ", сподели още Мая Илиева.

За 2 години здравната ни система е изгубила над 4 хиляди медицински сестри. Председателят на Синдиката на българските медицински експерти сигнализира, че младежите не желаят да работят в бранша, заради неналичието на съответно възнаграждение и условия на труд.

"В Русе непосредствено идват непознати компании и им оферират работа, до момента в който още са студенти. Няма политика за задържане на младите фрагменти. Голяма част от работещите в системата са в пенсионна и предпенсионна възраст ", уточни Илиева.

В Световния ден на здравето тя пожела на здравния министър Асена Сербезова да сложи основата на същинско опазване на здравето в България - с качествена грижа за пациента и обезпечаването с фрагменти на лечебните заведенията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР