Една тема, за която не се замисляме често - откъде

...
Една тема, за която не се замисляме често - откъде
Коментари Харесай

Вижте какво значат имената на страните в Европа

Една тематика, за която не се замисляме постоянно - от кое място нещата получават имената си? Езиците са нещо извънредно забавно, което не просто се развива с времето, само че и значително отразява светогледа на цели нации, това с какви проблеми те се изправят и с какви неща се сблъскват.

Не по-малко забавно е от кое място идват имената на самите страни и нации - каква етимология се крие зад тези имена, които имат силата да дефинират това по какъв начин се усещаме и самоопределяме.

В днешно време да се бележиш с името на страната си, е мотив за горделивост. Още преди век Йордан Колев, прочут на света като Дан Колов, споделя пред целия свят - " Чувствам се мощен, тъй като съм българин ". Както националното знаме се развява, по този начин и името на страната се употребява, с цел да провокира патриотични усеща у слушащите.

И въпреки всичко - от кое място идват тези имена на страните?

Според проучване от 2017 година на Quartz Media по-голямата част от имената на страните могат да бъдат разграничени в 4 съществени категории:

- посочващо изложение на страната

- характерност на земята

- име на племе/етнос

- значима персона, съвсем постоянно мъж

Как можем да си преведем имената на другите страни в Европа?

Оксфордският речник дава отговор на този въпрос. Там в резюме се изяснява етимологията на другите имена на страни и нации. За България е посочена единствено една от многото версии, по тази причина ще се спрем малко по-подробно на другите теории, даващи допустимо пояснение за името на страната.

Българи - какво значи това?

Теориите за смисъла на името на България са в действителност доста и нито една не е съумяла да се наложи изрично. От Оксфордския речник са приели версията, че произходът на българите е тюркски и идва от тюркския корен bulga- " разбърквам ", " разбърниквам ", т.е. разбъркан народ. От същата теза поражда и догатката, че " булгар " значи " въстаник, бунтовник, метежник ".

Друго допустимо пояснение за етимологията на името " бъглария " приема, че " булгар " може да произлиза от наименованието на публикуван в Средна Азия и Сибир подвид на белките - булга, който е допустимо да е бил тотемно животно на прабългарите.
Сред историците, които поддържат хипотезата за ирански генезис на прабългарите, също може да се срещне теорията, че името идва от осетинското (кавказки народ от ирански произход) " бългерон " – " човек, който живее в покрайнината " или пущунското (език в северен Афганистан и Пакистан) - " булгар " - " човек, обитаващ оттатък планината ".

Сред последователите на хипотезата за арийския генезис на българите се среща и хипотезата, че името на българите идва от древнонемския глагол balgen - " боря се " или bаlger - " враждебен ", " неприветлив ".

То също по този начин може да идва и от източноиранския топоним, име на античния град Балх - столица на едноименната страна към него. На езика на индо-ариите, санскрит, името на града и страната звучат Бахлика, само че на по-късния пракрит то се трансформира на Балхара. Балхара е известна царска династия в Северна Индия и много публикувано фамилно име там. Съгласно тази доктрина, семантиката на етнонима " българи " се извежда от памирската дума " бала " - висок, популярен, основен.

Според друга забавна доктрина името българи произлиза от угро-финските думи " бул " - " пет " и " угри " - " стрели " и значи безусловно пет стрели. По същата логичност името на Унгария се превежда като 10 стрели - от 10-те племена (7 унгарски и 3 каварски), които живеели дружно на северния бряг на Черно море. В случая на България съгласно тази доктрина би могло да се одобри, че българите са общ брой от 5 разнообразни племена - теза, която не се отхвърля от формалната историография.

Смята се, че прабългарският родов съюз също не е бил еднообразен, а се образува през II-VI век от заварката на разнородни етно-лингвистични детайли - ирански, угърски, тюркски и други, множеството произхождащи от Централна Азия.

Други хипотези, като цяло отхвърляни в наши дни, извеждат името от митичен предшественик, наименованието на реките Волга и Буг и други. В последна сметка другите създатели се сплотяват към концепцията, че името българи може да е обвързвано семантично с избрана група от сходни с него думи, определени от разнообразни езици и от разнообразни етноними на народите, които са били по отношение на античните българи.
Какво значат имената на страните в Европа?

Австрия - " Източна гранциа ". При Карл Велики районът е бил най-източната част от империята на франките, финален пост преди нападенията на аварите.

Албания - " Планинска земя " / " Земя на планинците ". Албания е кръстена на племето Albanoi, което е наречено на индо-европейската дума alb - " планина ".

Англия - " Земя на англите ". Англите са саксонско племе, нападнало английските острови. Няма информация какво тъкмо обаче значи " англи ".

Андора - " Земя, покрита с шубраци " - от наварската дума andurrial.

Армения - " Земята на Хайк ". Арменците имат вяра, че са наследници на Хайк - пра-пра-внук на Ной, а връх Арарат, който в миналото е бил част от арменската страна, е било мястото, където бил затънал Ноевият ковчег.

Азербайджан - Според формалната версия името на Азербайджан идва от Атропат - персийски аристократ по времето на Дарий III сатрап на Медия - земите, които са сегашен Азербайджан. Александър Велики превзема Персия, а с нея и Медея, само че оставя Атропат отпред като сатрап. След гибелта на завоевателя Атропат задържа контрола над Северна Мидия, основавайки без значение царство, наречено на него Атропатена и основава династията Атропатиди. Самото име на Атропат идва от староирански и значи " Предпазен от огъня ".

Беларус - " Бяла Рус " - по името на историческата област Рус, в която се намира страната.

Белгия - По името на огромна конфедерация от племена белги - Belgae. Самата дума може да се преведе (малко по-свободно) като " повдигам се по време на борба ", а белгите са тези, които се надигат за пердах.

Босна и Херцеговина - По името на река Босна. Същевременно Херцеговина идва от старосръбското " херцег " - " дук " и " ов " - " на някого ". Иначе казано - Собственост на дука.

Германия - От латинското Germania, означаващо съответния район. Произходът на думата е неразбираем, само че може да се допуска, че е просто локална дума за " комшия " на немските племена, възприета от Гай Юлий Цезар. Самото наименование, което германците употребяват за страната си " Deutschland " идва от старогерманското " diot " - " нация ". Възприетото у нас и в някои славянски страни послание за германците като за " немци " идва от " неми " / " неможещи да приказват ".

Грузия - Името се получава от арабски и персийски думи kurj и gurj, които значат " страна " или " земя ".

Гърция - Макар да назовават себе си " елини ", а страната си " Елада ", самото име " Гърция " и " гърци " идва от римското Graecia - " Земя на гърците ". Самото име " гърци " най-вероятно идва от митичния воин Греций - наследник на Пандора (внучката на другата Пандора - онази с кутията) и Зевс. Според Хезиод той дава името си на всички, които съблюдават традициите и обичаите на Елада.

Дания - Земя на войните, от " дани " - " войни ", както сами са наричали себе викингите.

Естония - Земя на естите - локалните племена. Какво е самото значение на думата ести обаче остава неразбираемо.

Ирландия - " Земята на запад " - Iar-en-land. От келтското iar - " запад ".

Исландия - " Ледена земя ". Оригиналното име е Snæland, което се превежда тъкмо по този начин. Името идва от северняшките заселници на острова, които го кръстили по този начин, с цел да отклонят други нежелани гости.

Испания - " Земята на многото зайци ". От пунското " tsepan " или " span " - " заек ". Друга допустима доктрина слага името на Испания като " Северна земя " от пуснкото " sphan " - " север ". Третата доктрина е, че името идва от баското " ezpaña " - " край " - препоръка към концепцията за чисто физическия завършек на света.

Италия - Италия се е наричала Виталия - " Страна на добитъка ", тъй като южната й част е изобилствала от пасящи стада. С гръцката колонизация и въздействие първата писмен знак е отпаднала и страната е била наречена Italoi.

Казахстан - " Земя на Казаците " или " Земя на степните ездачи ". " Стан " може да се преведе като " земя ", а " казак " - като ездач. По-свободен превод на думата " казак " може да бъде " бандит " / " авантюрист ".

Кипър - Смята се, че големите количества мед на острова са довели до това гърците да нарекат мястото " остров на медта ". Според друга доктрина обаче името Кипър може да бъде взето от сина или дъщерята на Кинирас, упоменат от Омир като крал на Кипър.

Латвия - " Земя на латвийците ". Самото латвийци произлиза от метода, по който те се назовават - " Latvis " - поданици на спокойната гора.

Литва - Няма ясна етимология на името на Литва. Според някои то може да идва от река Летавка, чието остаряло име е Lietuva - Лиетува.

Лихтенщайн - По името на рода Лихтенщайн, господари на замъка Лихтенщайн. Самото им име значи " ярък камък ".

Люксембург - Оригиналното име на Люксембург е Luciliburhuc, което може да бъде преведено като " ярък палат " или " ярък град ".

Македония - " Земя на високите хора ". Идва от гръцкото " mak " - " висок ".

Малта - В антични времена островът е прочут с меда си и неповторимия си тип пчели, от които се добива. Наричан е Melitta или Melite от гърците поради тяхната дума за мед - meil. Много сходна е латинската дума за мед - mel.

Молдова - по името на рекла Молдова. Според легендата тя на собствен ред е кръстена от принц Драгош, челник на страната, на вярното му куче Молда. Преди това районът се казвал Богдания, по името на различен локален челник.

Монако - Полисът е учреден от финикийците през VI век преди Новата епоха. Името му идва от гръцки - Monoikos - " една къща " / " един храм " и бележело място, където търговците могат да починат.

Нидерландия - " Ниска земя " - от особеността на самата земя, която тук-там е под морското ниво, извоювана от морето. Другото име, с което е известна страната - Холандия - е единствено една от областите в страната. Холандия е бил център с огромно политическо и икономическо въздействие по времето на Република Съединени провинции.

Норвегия - " Северният път " / " Пътят на север " - от остарялата северняшка дума Norrevegr. Символизира викингските рейдове по другите пътища - на юг, на запад, на изток и на север.

Полша - " Земя на полята " - от поле. А поляците са - " хората на полята ".

Португалия - " Топло пристанище ". Страната получава името си от латинското portus cale, което значи тъкмо това - топлото пристанище, базирайки се на римско населено място при устието на река Дуро.

Румъния - " Хора от Рим ". Името е препоръка към римските легионери, които са се открилия в региона Дакия.

Русия - " Земята на Рус ". Според някои това " рус " идва от финското определение за шведите - Ruotsi - и може да се одобри като " шведски викинги ". Може да е комплициране от страна на финландците или може да е отпратка към Рюрик - варяжкият пълководец, евентуално шведски викинг от народността рус, който през 862-а открива надзор над Ладога и построява селището Холмгард в Новгород, за който се счита, че е създателят на съветската страна.

Сан Марино - По името на св. Мариний, християнски каменоделец, а след това и светец. Според преданията той идва от остров в Далмация и работи като зидар в град Римини. По време на гоненията против християните от император Диоклециан, бяга и се крие в полите на планината Титано. Там построява дребна черква и по този начин слага основите на Сан Марино. Богатата римлянка Феличисима, приела християнството, му подарява планината Титано.

Словакия - " Земя на словаците " - едно от славянските племена, което евентуално идва от името на долината Силезия.

Словения - По името на племе от славяни и думата им за славяни.

Сърбия - Земя на сърбите. Няма ясна етимология за това от кое място идва наименованието на сърбите.

Турция - " Земя на мощните ". От латинското Turcus и византийското Tourkos, бележещи групите племена към планината Алтай и района. В самия турски думата значи " мощ ", само че не е ясно дали не е възприета извън.

Уелс - " Земя на непознатите " - по този начин англите са възприемали бритите, населяващи острова преди нашествието

Украйна - " Гранична земя " / " Крайна земя " - границата сред земята на русите и Азия на изток и поляците и литовците - на запад.

Унгария - Както споменахме и нагоре - " 10 стрели " от угро-финското " он " и " угри ". Името символизира 10-те племена (7 унгарски и 3 каварски), живеещи на северния бряг на Черно море, които след това образуват страната Унгария

Финландия - " Земя на фините ". Самото наименование на фините идва от старогермански и значи рибни люспи. Вероятно с рибни люспи са украсявали облеклата си античните поданици на тези места.

Франция - По името на франките - немски племена, които атакуват района в залеза на Римската империя. Някога наричани гали, латинското име на региона става Франция - " Земя на франките ". Твърди се, че идва и от древнонемската дума franca, означаваща " смел " и " смел ". Французите от време на време са наричани гали, поради античното име на региона.

Хърватия - " Земя на хребетите ". От сръбското " hrbat ", което значи " планински било " (по планините към Адриетическо море).

Черна Гора - безусловно - " Черна гора ", символизиращо огромните мрачни гори на територията на страната.

Чехия - От " чехи " - славянско племе, пристигнало от Изтока. Самото име " чехи " може да се преведе и като " група/група от войни ". Друга доктрина е, че Чех е именит родов лидер.

Швейцария - От Швиц - Schwyz - един от първите кантони на страната. Самото име идва от немското племе, населяващо района и се превежда като " мощните ".

Швеция - " Земята на свободните ". От прото-германското sweba - " свободен ". Друга доктрина е, че името идва от всесилен държател - Свер, който се заселил към езерото Меларен.

Шотландия - " Земя на скотите ". " Скоти " е името, което римляните употребяват за галите. Самото име е с неразбираем генезис и надали самите гали са се описвали по този начин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР