- Една тема доминира в публичния дебат, господин Стойчев –

...
- Една тема доминира в публичния дебат, господин Стойчев –
Коментари Харесай

Кънчо Стойчев: ПП, ДБ и БСП няма да успеят да съберат 121 депутати за ново правителство

- Една тематика господства в обществения спор, господин Стойчев – надвишава ли служебното държавното управление конституционните си пълномощия?

- Според мен изрично не, само че за тази работа има Конституционен съд, който единствен е способен по въпроса, освен това - дефинитивно.

- Защо, съгласно Вас, се прави огромна кадрова рокада в браншове, които нямат допирателна с организацията на идните избори?

- Изборите са основна, само че надалеч не единствена задача на всяко служебно държавно управление. Не бива да забравяме, че въпреки и с някои ограничавания, по Конституция служебното държавно управление е пълноценно. И популярност Богу - представете си три месеца страната да е без държавно управление, т.е. да ръководи нещо като разширена централна изборна комисия. Абсурд!

- „ Мутри, вън “ или „ мутри, вътре “ съзирате зад дейностите на служебните министри?

- Нищо не зървам, минали са десетина дни и всевъзможни обобщаващи преценки могат да бъдат единствено изсмукани от пръстите…

- Все по-отчетливо се постанова тезата, че президентът води война с водещите партии и разрушава партийната система. Съгласен ли сте с тази теза?

- Къде се постанова? Кой я постанова? Какво от ден на ден - повече от какво?
Според мен е тъкмо противоположното - президентът към този момент не “изчегъртва” никого и непрекъснато пали свещ бързо след изборите да има постоянно държавно управление. А нека, само че надали…

- Кои политически сили действително виждате като негови съдружници или всяка към този момент има едно мислено и отхвърля да делегира доверие на президентската институция?

- Въпросът сугестира някаква роля и упоритост на президента, която е на терена на партийното строителство. Радев бяга като демон от тамян от такава роля и упоритост. А прехвърляне на доверие от политическа мощ към президента е безсмислие от рода на дървено желязо. Търсенето на теле под вола постоянно приключва с еднакъв резултат.

- Какви опасности крие едно дълготрайно служебно ръководство? Миналата година имахме два поредни мандата, в този момент обстановката би могла да се повтори.

- Да, може и да се повтори, може и да се потрети… Законодателят умно е планувал и конституирал служебно ръководство точно, с цел да се избегне рискът от рецесия. За всеки, който може да събира и изважда, е ясна аритметиката, че в случай че почти до края на ноември нямаме постоянно държавно управление, то при започване на февруари отново ще сме пред урните. И по този начин ще бъде, до момента в който и доколкото изборът на българите не е безапелационен.

- Чуваме разнообразни версии за това за какво настъпи разривът сред Румен Радев и Петков/Василев/ПП. Каква е вашата?

- Радев не е татко на Политическа партия, той бе откровено сюрпризиран от това им партийно начинание. Попитайте ген. Янев поканил ли бе двамата за второто му служебно държавно управление. Има ползи един крах да се лепне на президента, само че неговата отговорност е единствено за периода на служебния кабинет тогава. И Илияна Йотова правилно го уточни.

- Илияна Йотова оповести „ виновността “ на Радев – че е дал късмет на Петков/Василев. Това не е ли самопризнание, че президентът се меси в партийната система, че не е равно далечен от всички?

- Не мога да съзра и грам логическа връзка сред даването на късмет на двама новаци в политиката в качеството им на служебни министри и каквато и да било интервенция в партийната система.
Да назначи длъжностен министър е обвързване на президента, което автоматизирано отпада с края на съответния длъжностен кабинет.
Идеята, че като станеш длъжностен министър си плебей до живот, може да се роди единствено под влияние на доста мощни психотропни вещества…

- Кои послания ще са водещи в идната акция – тези, свързани с корупцията, или с спора Изток-Запад, в частност Русия-Украйна?

- За страдание, нацията ни е разграничена и посланията най-вероятно ще задълбочават разделянето. Без партии народна власт няма, само че и единствено с разделяне също няма народна власт. Напомням го с болежка и с апел към всички да спрем единствено са копаем разграничителни окопи и да се захванем със строителство на мостове.

- При упования фрагментиран парламент може ли да се сътвори устойчиво държавно управление и при какви условия?

- Проблемът не е във фрагментацията сама по себе си - идиотски държавни управления сме имали и без фрагментация. Проблемът е манталитетен, доста меко казано.

- И ГЕРБ, и Политическа партия настояват, че няма да договарят с другата страна, до момента в който водачите им са същите. Може ли да се слагат въобще такива условия към партиите?

- Всичко може, само че това е неуместна и безумна позиция. Махни си водача, с цел да се обединим - в случай че сходно предложение се разисква скрито и внимателно - иди-дойди… Но щом стане обществено, то друго се цели.

- Виждате ли формула, по която би могло да се сформира постоянно държавно управление?

- Да, и тя е единствено една - да се образува болшинство.

- Ще съумеят ли Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия да съберат 121 или повече депутати след вота, което да им разреши спокоен рестарт на предходното ръководство?

- Не.

- Ще завоюват или ще изгубят Политическа партия и Демократична България, в случай че имат общи листи?

- Ако приказваме краткосрочно, ще изгубят електорат. Дългосрочно обаче едно обединяване би им донесло изгоди. То по тази причина е толкоз мъчно да решат.

- Вниманието е ориентирано и към политическите сили, които са в дъното на таблицата. Може ли „ Възраждане “ да сервира огромна изненада? Какъв електорат притегля партията?

- Голяма - не, не може. Но може да събере малко над 300 000 гласа, който при едва гласоподаване ще са много повече депутати в сравнение с до момента.

- Ще замести ли „ Български напредък “ изпадащата все по-надолу Има Такъв Народ?

- Май има традиция да вкарваме нови играчи в Народното събрание, само че съгласно мен не става дума за заменяне. Става дума за много разнообразни електорати.

- Увеличава ли се електоралната отмалялост? Каква изборна интензивност очаквате на 2 октомври?

- Щеше да е знамение, в случай че не се увеличава… Очаквам към два и половина милиона да гласоподават, плюс/минус 10%.

- Темата с доставките на газ не слиза от дневния ред. Какво развиване очаквате тук? Преговори с „ Газпром “, нови митинги пред президентската институция?

- И едното, и другото. Турците имат една поучителна сентенция: Преди да почине, кучето се изсира пред джамията. Извинявам се за лексиката, сентенция не се редактира, само че тъкмо това ни завеща държавното управление на Кирил Петков. Завеща ни разделяне, с цел да сграбчен временен персонален политически дял. Огромната част от европейските ни сътрудници вземат решение надалеч по-отговорно този фактически тежък проблем - зависимостите от Русия.

- Масово се твърди, че ни чака тежка зима. Има ли печеливша тактика в акция, която е на самия предел на нови сложни времена?

- Печеливша за кого? Ако имате поради България, то рецептата в такива тежки моменти е единствено една: дружно да сложим на масата пет целта и дружно да ги осъществим. Не се хващайте за цифрата, разбираемо е какво споделям.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР