Една след друга дигите на международния ред рухват и законът

...
Една след друга дигите на международния ред рухват и законът
Коментари Харесай

Европа се събужда от дългия сън за вечен мир: Войната е на хоризонта, САЩ вече не са световният жандарм, който я пази от 1945 година насам

Една след друга дигите на интернационалния ред рухват и законът на най-силния, който идва на негово място, поражда безпорядък и безредица, рецесии и принуждение, на които западният свят не е привикнал.

Това написа в разбор за френския ежедневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер, съобщи Нюз.бг.

На изток огромната  Русия се пробва да погълне своя  комшия, чиято самостоятелност беше признала и даже беше станала поръчител за сигурността му.

В Кавказ Азербайджан прогонва арменците от Нагорни Карабах посредством етническо пречистване.

В Близкия изток Хамас употребява способи на ISIS (Ислямска страна в Ирак и Сирия), с цел да убива евреи, тъй като са евреи.

Във всички случаи цивилните са привилегированите жертви на жестоки офанзиви, изтезания, военни закононарушения или закононарушения против човечеството.

И описът надалеч не е обстоен.

Хизбулла, въоръженото крило на Иран, заплашва да регионализира израелско-палестинския спор и да въвлече Ливан във войната.

Израелската военна реакция, в случай че не е съпроводена от политическо решение, рискува да възпламени арабския свят.

В Тихия океан Китай споделя, че ще употребява всички средства, в това число мощ, с цел да срине демокрацията в Тайван и да върне острова назад в лоното на комунистическата тирания.

Да не приказваме за Западните Балкани, изключително Косово и Босна, където насъбраното напрежение заплашва да се изроди.

" Сблъсък на цивилизации "

През 2005 година, в една блестяща своя книга, философът Терез Делпеш към този момент разгласи това " подивяване " на света. Няколко години по-рано, през 1996 година, американският политолог Самуел Хънтингтън разгласи в книга, която тогава провокира спор, " конфликта на цивилизациите ".

И двамата бяха прави преди всеки различен.

Цивилизационните спорове изправят Израел и неговите западни съдружници против мюсюлманския свят, Украйна и нейните западни съдружници против империалистическа Русия, " световния Юг " против " световния Север ", диктатури и автокрации против демокрации.

И на всички места, където настава варварството, импулсите за владичество и принуждение се показват без задръжки и без прикриване, силовата политика разрушава всички полезности, които държат западния свят от Втората международна война насам.

Изчезването на американския стражар под кумулативния резултат на неговия азиатски център и желанието му да се отдръпна от международните каузи, както и паралелното одобряване със мощ на нововъзникващите сили, които се втурват през глава в незнайното и желаят своя дял от властта, доведоха до деконструкцията на интернационалната система и трансфораха света в джунгла.

Американската мощност, която доминираше света от 1945 година, постоянно беше подложена на критика.

Допусна неточности като войната в Ирак през 2003 година и претърпя неуспехи като военната интервенция в Афганистан.

Освен това безспорно е посочила прекомерно дребен интерес към страните от Юга, които считат, че са били пренебрегнати от западния нарцисизъм и неговата процедура на " двойни стандарти ".

Но имаше правила и помагаше да се поддържа баланс в света, даже и да беше посредствен. Студената война изправи два антагонистични блока един против различен, само че при опазване на известна непоклатимост.

Завръщането на жълтите звезди

Днес силата размени интернационалното право и нейното безкрайно потребление омаловажи злото в доста елементи на света.

Организация на обединените нации е парализирана и маргинализирана.

ОССЕ, чиято задача беше да подкрепя сигурността и съдействието в Европа, е в кома.

Навсякъде демокрациите са в крах и полезностите, които Западът смяташе за универсални, към този момент не са универсални.

Институциите и разпоредбите, които бяха въведени, с цел да се опитат да спрат рисковото принуждение, се сринаха.

Всички защитни колани и осигуряващи въжета станаха неработещи, в това число интернационалните контракти за надзор на оръжията. А " подивяването " като " конфликта на цивилизациите " доближава и до вътрешността на западните общества.

Във Вашингтон последователите на Тръмп проведоха нападението над Капитолия през 2021 година

Във Франция учители са убити, тъй като преподават секуларизъм в учебно заведение.

В Лондон пропалестински стачкуващи приканват за ликвидиране на евреи.

В огромните западни столици, макар, че смятахме, че тези времена са отминали вечно, виждаме звездите на Давид да изскачат още веднъж по стените на някои къщи.

Илюзиите за края на историята

Ако западният свят е обзет от такова учудване пред лицето на това ускорение на жестоките рецесии, това е тъй като той беше отвикнал от ситуацията на война.

След рухването на Съюз на съветските социалистически републики и комунизма Европа безусловно прегърна илюзиите за края на историята и безконечния мир на континента.

Тя неправилно вярваше, че демокрацията и пазарната стопанска система ще създадат невероятно връщането на войната и възпроизвеждането на огромните кланета на 20-ти век.

Тя вярваше в добродетелния резултат на закона, пазара и демокрацията върху останалия свят.

Заключено в своята сигурност, западното семейство не видя нито войната в Украйна, нито тази в Израел.

То не разбра, че мирът, реализиран посредством закона, към този момент е отживялост и че оръжията от дълго време са се върнали в неговия квартал. Днес то рискува да бъде въвлечено срещу волята си в тази верига от принуждение, която Владимир Путин разгласи на форума във Валдай през 2014 година, потвърждавайки, че споровете, включващи директно или непряко великите сили, ще се умножат и че войната в Украйна няма да е последната.

В този оглупял свят понастоящем властническите режими имат преимущество пред демокрациите и техните отворени, а в европейския случай постоянно обезоръжени общества.

Въпреки това, колкото и плевел да е светът и в развой на реорганизиране под въздействието на придвижванията на тектоничните плочи на геополитиката, колкото и отвратителни да са закононарушенията, осъществени от руснаците в Буча или от Хамас в израелските кибуци, те за благополучие нямат нищо общо с жертвите на бедствията на 20-ти век: съвсем два милиона смъртни случая (20% от населението) от геноцида на алените кхмери в Камбоджа, 800 000 смъртни случая, най-вече тутси, по време на геноцида в Руанда, 60 до 80 милиони смъртни случая по време на Втората международна война, 5 до 6 милиона евреи, убити по време на Холокоста, 30 до 40 милиона смъртни случая по време на " Големия скок " на Мао в Китай...
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР