Една седмица остава до най-големия християнски празник у нас –

...
Една седмица остава до най-големия християнски празник у нас –
Коментари Харесай

Колко ще ни струва Великден тази година?

Една седмица остава до най-големия християнски празник у нас – Великден.

Какво ще сложим на празничната софра и какъв брой ще ни костват покупките?

бТВ направи относителен опит, като провери цените

София

В София пред месарниците по основните булеварди, опашките се вият на няколко метра пред витрините. На множеството места цената на агнешкия бут е към 28 лв.. Плешката е с към 20% по-евтина. За зелена салата са ни нужни две марули, една връзка репички и връзка лук, които закупени от пазара излизат към два лв.. В супермаркета същите артикули костват двойно.

Накъде без яйца и козунаци? Козунакът е към 4,80 лева, а шест яйца възлизат от 4,20 лева до 4,90 лева. 

Така великденската софра за двама в столицата излиза към 35 лева. 

Бургас

В Бургас екипът ни избра супермаркет от локална верига магазини, която работи с едни от най-ниските надценки в района. В него обаче оферират единствено замразено агнешко, което коства 12-13 лева на кг. Ако изберем агнешка плешка - цената за кг е 22 лв.. На трапезата се поставя и великденска салата. Купуваме репички, връзка лук и две марули. 

Различните типове козунаци са на разнообразни цени. Взимаме от 4,98 лв.. Заедно с яйцата, които са единствено един тип, великденската софра в Бургас ни коства към 35 лева. 

Враца

Във Враца избират агнешко най-вече от локални производители. Хората даже се записват авансово, с цел да са сигурни, че няма да свърши. За разлика от огромните вериги, където агнешкото, най-вече импорт, се предлага за към 20 лв. за кг, в някои врачански магазини цената доближава 28,50 лв.. По думите на собствниците локалните избират българското. 

На пазара марулите за празничната зелена салата костват към лев за един брой. Репичките и пресният лук ни излизат общо два лв.. Най-голямата наслада на клиентите са яйцата, чиято цена е съвсем двойно надолу, само че зависи и от размера, дали са домашни, както и от това дали ще купите няколко бройки или кора. Екипът ни избира домашни яйца - 40 стотинки броя. 

Козунакът няма по какъв начин да се пропусне - типичен или със стафиди, цената е една и съща – три лв.. Заедно с лука, репичките, двете марули и с най-сериозния масраф – агнешкото, символичната врачанска софра за Великден излиза 37.90. И най-малко пет пъти по толкоз, в случай че е с деца и посетители.

на продуктите седем дни преди празника в София, Бургас и Враца.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР