Една сърдечна и две бъбречни трансплантации бяха извършени на 2

...
Една сърдечна и две бъбречни трансплантации бяха извършени на 2
Коментари Харесай

Трима българи получиха втори шанс за живот

Една сърдечна и две бъбречни трансплантации бяха осъществени на 2 януари тази година, съобщиха от Изпълнителна организация " Медицински контрол ", видя Sofia24.bg. Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори късмет за живот след 22-та донорска обстановка на 2023 година, осъществена от екип на УМБАЛ " Св. Анна “ – София, с координатори доцент доктор Мария Костадинова и доктор Симеон Кузманов.

Това стана допустимо откакто вечерта на 31 декември околните на изпаднала в мозъчна гибел 35-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат живот на други изцяло непознати хора. Благодарение на хуманното им решение на 2 януари т.г. медицински екип на столичната УМБАЛ " Св. Екатерина “ трансплантира сърце на 37-годишен мъж, а медиците в УМБАЛ " Лозенец “ трансплантираха бъбреци на две дами – надлежно на 68 и 56 години.

Реципиентите са в устойчиво положение и остават под лекарско наблюдаване в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подобаващи за трансплантация. Министерството на опазването на здравето и ИА " Медицински контрол “ сервират откровени съболезнования към околните на дамата и показват признателност и почитание за взетото в тежък за тях миг благородно решение да спасят човешки животи. 

" Благодарност изричаме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация ", прибавиха от Изпълнителна организация " Медицински контрол ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР